Τα Οφέλη της Ψυχοθεραπείας
Τα Οφέλη της Ψυχοθεραπείας
Η Ψυχοθεραπεία αποτελεί ακόμη ταμπού για πολλούς ανθρώπους. Βέβαια, η απόφαση να μοιραστεί κανείς πολύ προσωπικά θέματα που τον απασχολούν δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολη. Όμως, όποιος αποφασίζει να μπει σε μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία δε σημαίνει ότι έχει περισσότερα προβλήματα από κάποιον που δεν το έχει αποφασίσει. Σημαίνει ότι έχει την ωριμότητα και την θέληση να βελτιώσει την ψυχοσωματική του ανάπτυξη.
Έτσι, όπως φροντίζουμε το σώμα μας, οφείλουμε να νοιαζόμαστε και για την ψυχική μας υγελια, ευημερία και γαλήνη. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η πρόληψη, όπως και στην ιατρική, μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση πιο σοβαρών δυσκολιών και προβλημάτων που θα επηρεάσουν την ψυχική μας ισορροπία.
Ο Irvin Yalom αναφέρει ότι:
"Η ψυχοθεραπεία δεν είναι υποκατάστατο της ζωής, αλλά μια γενική πρόβα για την ζωή. Έτσι και ο άνθρωπος μέσα από την ψυχοθεραπεία μπορεί να μάθει πολλά για τον εαυτό του και να τα χρησιμοποιεί, για να σχεδιάσει ένα καλύτερο, πιο ικανοποιητικό μέλλον."
Irvin Yalom
Αντιμετώπιση προβλημάτων
Η ψυχοθεραπεία είναι ένα αξιόλογο εργαλείο που μπορεί να ενδυναμώσει την αυτοεκτίμηση, να βελτιώσει τις ανθρώπινες σχέσεις και να αλλάξει την «ματιά» για την ζωή. Να βοηθήσει κάθε άτομο να ανακαλύψει ποιος είναι, από πού προέρχεται και πώς μπορεί να κάνει τη ζωή του καλύτερη και πιο ευτυχισμένη!
Μέσα από την διαδικασία της ψυχοθεραπείας επιτυγχάνονται οι εξής στόχοι.
Αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων και δυσκολιών
Η Ψυχοθεραπεία βοηθά το άτομο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων (από την κατάθλιψη και την χαμηλή αυτοεκτίμηση μέχρι την εξάρτηση και τις οικογενειακές διαφωνίες). Συνήθως οδηγείται κανείς στο γραφείο ενός ψυχοθεραπευτή όταν νιώσει ότι θέλει να ξεπεράσει προβλήματα που τον βασανίζουν. Η ψυχοθεραπευτική σχέση θα τον βοηθήσει τόσο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων όσο και στην αποκατάσταση της ποιότητας της ζωής του. Ο ψυχοθεραπευτής θα τον βοηθήσει να μάθει να διαχειρίζεται τα γεγονότα της ζωής του με πιο λειτουργικό τρόπο, να ανακαλύψει μια νέα οπτική για το θέμα που τον απασχολεί και να τον οδηγήσει στην λύση του προβλήματος. Σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι μέσω της θεραπείας μπορεί να καταφέρει να μάθει να ζει μια ζωή με λιγότερους περιορισμούς και ανασφάλειες και με περισσότερη χαρά και αισιοδοξία.
Αναγνώριση του εαυτού και επίτευξη προσωπικών στόχων (Ενδοσκόπηση)
Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία βοηθάει στην αναγνώριση και ιεράρχηση των στόχων, των αξιών και των ονείρων που έχει κάποιος, αναζητώντας παράλληλα τρόπους να τα διεκδικήσει. Τα πράγματα στο μυαλό του γίνονται πιο ξεκάθαρα σε σχέση με το ποιος είναι, τι θέλει και πώς θα το κατακτήσει. Ανακαλύπτει πτυχές του εαυτού του που δεν είχε φανταστεί πριν, ενώ αναδύονται δυνάμεις και ταλέντα τα οποία ήταν κρυμμένα κάτω από τον φόβο και την ανασφάλεια. Στην ψυχοθεραπεία μπορεί να ανακαλύψει τις αλλαγές στην διάθεσή του, τις συμπεριφορές που εκδηλώνει, τις σκέψεις του. Μπορεί να αναγνωρίσει, να κατανοήσει και να εκφράσει τα συναισθήματά του και να μάθει παραγωγικούς τρόπους εξωτερίκευσής τους. Μέσω της θεραπείας μπορεί κανείς να μάθει να είναι ο εαυτός του, να αποκαταστήσει την αληθινή σχέση μαζί του, να έρθει σε επαφή με τις ανάγκες του και να τον φροντίζει.
Βελτίωση των σχέσεων με τους γύρω μας
Η Ψυχοθεραπεία βοηθά το άτομο να βελτιώσει τις διαπροσωπικές του σχέσεις και να ανοίξει καινούριους, εποικοδομητικούς διαύλους επικοινωνίας. Ανακαλύπτει χρήσιμους τρόπους επικοινωνίας με τους άλλους, κατανοεί τον τρόπο που αλληλεπιδρά, ανακαλύπτει τα δικά του λάθη και τις προσωπικές του αδυναμίες στο πλαίσιο των σχέσεων. Μπορεί να ακούσει τους άλλους και να τους καταλάβει καλύτερα για τον τρόπο που συμπεριφέρονται. Πλησιάζει τους άλλους με μεγαλύτερη άνεση και λιγότερη καχυποψία, είναι πιο έτοιμος να μοιραστεί και να δοθεί συναισθηματικά. Μαθαίνει να εκφράζει τα συναισθήματα και τις ανάγκες του, αλλά και να διεκδικεί βάζοντας τα όριά του. Οι σχέσεις του γίνονται πιο ουσιαστικές, ασφαλείς, περισσότερο ικανοποιητικές και βαθιές.
Που βαηθά η Ψυχοθεραπεία
Μπορεί να βοηθήσει κάποιον να ξεπεράσει τον πόνο από γεγονότα του παρελθόντος και να αναπτύξει νέους τρόπους αντιμετώπισης της καθημερινότητας. Η ψυχοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει ένα άτομο να ορίσει τους στόχους του στη ζωή, να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θέλει από την ζωή και να το βοηθήσει να βρει τη δύναμη να κυνηγήσει τα όσα ονειρεύεται. Οι άνθρωποι μέσω της θεραπευτικής συζήτησης επίσης βελτιώνουν την διάθεσή τους και τις συμπεριφορές τους απέναντι σε διάφορα ζητήματα. Ένας ειδικός ψυχοθεραπευτής μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε τα πράγματα με νέες προοπτικές, να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τα συναισθήματά μας,να επικοινωνούμε καλύτερα, να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας.
Ένας στους πέντε ενήλικες έχει μια ψυχική νόσο. Όλο και πιο πολλοί γιατροί και ασθενείς τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζουν την αξία της ψυχοθεραπείας καθώς πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ένας σημαντικός αριθμός από ψυχικές νόσους μπορούν να θεραπευτούν αποτελεσματικά με την βοήθεια της ψυχοθεραπείας. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητική στις ακόλουθες περιπτώσεις:
Βοηθά στην Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη είναι η πιο συχνή ψυχική νόσος στον κόσμο.
Είναι μια κατάσταση που ξεπερνά την απλή θλίψη ή μια περίοδο πένθους μετά από τον χαμό κάποιου αγαπημένου προσώπου. Είναι μια χρόνια και βαριά μελαγχολία που επηρεάζει την ποιότητα ζωής. Η κατάθλιψη περιλαμβάνει αλλαγές διάθεσης, προβλήματα ύπνου, αλλαγές στην όρεξη και αισθήματα ενοχών και ανικανότητας.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να διαχειριστούν όχι μόνο τα συμπτώματά τους αλλά και τις βαθύτερες αιτίες της κατάθλιψης.
Ο ψυχοθεραπευτής δημιουργεί ένα άνετο και ασφαλές μέρος για την θεραπεία και βοηθά τα άτομα με κατάθλιψη να κλείσουν τις συναισθηματικές πληγές τους και να χτίσουν νέους τρόπους σκέψης και αντίδρασης.
Ορισμένοι τύποι κατάθλιψης που συχνά αντιμετωπίζουν οι ψυχοθεραπευτές:
- Μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, όπου τα συμπτώματα είναι σοβαρά και επηρεάζουν την καθημερινότητα. Είναι η πιο συχνή μορφή διαγνωσμένης κατάθλιψης.
- Εποχική κατάθλιψη που επηρεάζει τα άτομα κατά τη διάρκεια ορισμένων μηνών του χρόνου.
- Δυσθυμία, η οποία συχνά ονομάζεται “επίμονη καταθλιπτική διαταραχή”, που διαρκεί τουλάχιστον δύο χρόνια. Τα συμπτώματα είναι πιο ήπια από αυτά της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής.
Βοηθά στις σχέσεις
Η ψυχοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει τα άτομα να βελτιώσουν τις σχέσεις τους.
Οι ψυχοθεραπευτές εστιάζονται και στην βελτίωση της επικοινωνίας με τους άλλους, και οι άνθρωποι μέσω της θεραπείας μαθαίνουν νέους τρόπους επίλυσης στα προβλήματα που προκύπτουν.
Οι τύποι ψυχοθεραπείας που βοηθούν στις σχέσεις είναι:
- Η Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία που περιλαμβάνει ζευγάρια και παιδιά. Ο κύριος στόχος είναι η βελτίωση των σχέσεων.
- Η Ψυχοθεραπεία Ζεύγους που επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ δύο συντρόφων. Στόχος της είναι η επίλυση των διαφωνιών και το ισχυρότερο δέσιμο του ζευγαριού.
Βοηθά στο Άγχος
Όσον αφορά τα θέματα ψυχικής υγείας, οι αγχώδεις διαταραχές είναι πολύ συχνές και επηρεάζουν το 18% του πληθυσμού. Περίπου τα μισά άτομα με διαγνωσμένη κατάθλιψη βιώνουν και σημαντικά συμπτώματα άγχους. Το “άγχος”διαφέρει από το περιστασιακό στρες που βιώνουν όλοι οι άνθρωποι, είναι αυξανόμενο, χρόνιο σύμπτωμα. Οι άνθρωποι με άγχος είναι στρεσαρισμένοι τον περισσότερο καιρό. Περιμένουν να συμβεί κάτι κακό, ακόμη και αν δεν υπάρχει καμιά τέτοια ένδειξη, τίποτα που να δικαιολογεί αυτό τον φόβο. Παλεύουν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους και μπορεί να γίνουν αμήχανοι και αναβλητικοί.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με άγχος να πάρουν τον έλεγχο της ζωής στα χέρια τους.
Στην ψυχοθεραπεία ένα άτομο θα μιλήσει ελεύθερα για τις σκέψεις, τα συναισθήματά του και μέσω της διαδικασίας θα αναγνωρίσει τις υποκείμενες αιτίες για τα όσα συμβαίνουν στη ζωή του. Αντί ένας άνθρωπος να είναι καθηλωμένος από τον φόβο και τον πόνο, μπορεί να κατανοήσει τα συναισθήματα του, να τα επεξεργαστεί, και να προχωρήσει στη ζωή του.
Το άγχος μπορεί κλινικά να εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους και σύνδρομα, που περιλαμβάνουν:
- Το Γενικευμένο Άγχος που χαρακτηρίζεται από συνεχή και έντονη ανησυχία. Το άγχος συχνά είναι δυσανάλογο με τα όσα συμβαίνουν στην πραγματικότητα.
- Το Κοινωνικό Άγχος που περιλαμβάνει υψηλά επίπεδα άγχους σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Μπορεί να διαλύσει σχέσεις και να οδηγήσει στην απομόνωση.
- Τις Φοβίες που είναι ο ασυνήθιστος και έντονος φόβος για μια συνθήκη, μια κατάσταση ή ένα αντικείμενο. Οι άνθρωποι με φοβίες αποφεύγουν ότι τους προκαλεί τον φόβο.
- Την Επιλεκτική Αλαλία η οποία είναι μια κοινωνική φοβία πιο συχνή στα παιδιά. Τα παιδιά με επιλεκτική αλαλία έχουν την ικανότητα να μιλήσουν, ωστόσο δυσκολεύονται να μιλήσουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις εκτός σπιτιού.
Βοηθά στην Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή
Συνήθως με τον όρο “εμμονή” αναφερόμαστε σε μια συνεχή ενασχόληση με ένα συγκεκριμένο θέμα ή στόχο. Κλινικά, οι εμμονές (ιδεοληψίες) είναι επίμονες, ανεπιθύμητες σκέψεις. Οι ψυχαναγκασμοί είναι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές τις οποίες το άτομο αισθάνεται ότι πρέπει να κάνει για να εξουδετερώσει τις ιδεοληψίες. Με ψυχοθεραπευτική βοήθεια οι ασθενείς μπορούν να σπάσουν τον κύκλο του άγχους.
Οι εμμονές και οι ψυχαναγκασμοί που θεραπεύονται με ψυχοθεραπεία περιλαμβάνουν:
- Την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ObsessiveCompulsiveDisorder, OCD)που περιλαμβάνει ιδεοληψίες και καταναγκασμούς. Τα άτομα με OCD βιώνουν έντονο άγχος αν δεν εκτελέσουν νοητικούς ή συμπεριφορικούς καταναγκασμούς.
- Την σωματική-δυσμορφική διαταραχή, που οδηγεί τα άτομα στην εστίαση σε διάφορα ελαττώματα της σωματικής τους εμφάνισης (φανταστικά ή μη).
- Την συλλογή αντικειμένων (αποθησαυρισμός, διαταραχή συσσώρευσης αγαθών ή διαταραχή παρασυσσώρευσης, hoarding disorder). Στον αποθησαυρισμό τα αντικείμενα καταλαμβάνουν δυσανάλογο χώρο και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής. Ο άνθρωπος κρατάει τα πάντα, δεν μπορεί να πετάξει τίποτα, όλα τα αντικείμενα φυλάσσονται με τη δικαιολογία ότι μπορεί να είναι χρήσιμα κάποτε. Τα σπίτια των ανθρώπων που υποφέρουν από αποθησαυρισμό θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο ή αποθήκες.
- Την τριχοτιλλομανία, η οποία αναγκάζει τους ανθρώπους να βγάζουν τα μαλλιά τους.
- Την κλεπτομανία, που αναφέρεται στο ότι το άτομο εξαναγκάζεται να κλέψει.
Διαβάστε σχετικά :
Ο ψυχολόγος είναι ένας επαγγελματίας που κυρίως έχει εκπαιδευθεί να ακούει. Καθώς ο θεραπευόμενος περνάει πολύ και ποιοτικό χρόνο μαζί του, αναπτύσσει τη δυνατότητα να ακούει και αυτός. Μπαίνουν διαφορετικά όρια στην επικοινωνία και στην αλληλεπίδραση. Υπάρχουν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της θεραπείας που ο ψυχολόγος δίνει χώρο στη σιωπή, αντιλαμβάνεται τη γλώσσα του σώματος του θεραπευόμενου, δίνει προσοχή στο βλέμμα αλλά κυρίως θα λειτουργήσει ως ένα πολύ εποικοδομητικό καθρέφτισμα προς τον εκείνον.
Παρόμοιες δεξιότητες μεταδίδονται στον θεραπευόμενο, που έχοντας νιώσει αποδεκτός από τον ψυχολόγο, θα νιώσει όμορφα και θα θελήσει να το επαναλάβει και στους δικούς του ανθρώπους. Έτσι, ενεργοποιεί τα δυναμικά του και εισέρχεται στις σχέσεις του, με διαφορετικό συναίσθημα δίνοντας με τη σειρά του χώρο αλλά και αποδοχή.
Τα παραπάνω είναι μερικά συμπληρωματικά και αθέατα αλλά πολύ ουσιαστικά οφέλη, που αποκομίζει ένας θεραπευόμενος στη θεραπεία. Κατά τη διάρκειά της, μαθαίνει να σχετίζεται σε πιο βαθύ επίπεδο, να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του, να ανακαλύπτει τα δυναμικά του και συγκινημένος να προχωρά ακόμα περισσότερο στην εσωτερική του διεργασία. Ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιλύσουν τα ζητήματά τους και να εξαλείψουν τα συμπτώματά τους.
Ταυτόχρονα όμως, οι θεραπευόμενοι ουσιαστικά υιοθετούν ένα ρόλο πρεσβευτή της ψυχικής υγείας, μεταφέροντας προς τους δικούς τους ανθρώπους το μήνυμα της συναισθηματικής ακοής, της ενσυναίσθησης και της διαφοροποιημένης σχέσης. Είναι εκείνοι οι οποίοι μέσα από τη στάση τους, την επικοινωνία ακόμα και το βλέμμα τους, έχουν να κερδίζουν καθημερινά και σε διάφορα επίπεδα από τη θεραπεία τους, για πολλά ακόμα χρόνια αφού την ολοκληρώσουν. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να τους το κλέψει κανείς.
Αξίζετε υποστήριξη
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ένα εύρος καταστάσεων και εμπειριών. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα της ψυχοθεραπείας, και δεν χρειάζεται να φτάνετε στα όρια σας και να εξαντληθείτε ψυχικά και σωματικά, πριν να ζητήσετε υποστήριξη. Όταν οι άνθρωποι φροντίζουν την ψυχική τους υγεία, μπορεί να προλάβουν την εμφάνιση κάποιου μεγαλύτερου προβλήματος. Η ψυχοθεραπεία προσφέρει όχι μόνο ανακούφιση από τα συμπτώματα, αλλά και την ουσιαστική θεραπεία των βαθύτερων αιτιών αυτών και επαναφέρει την ποιότητα στη ζωή σας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν σε θεραπεία, με ανάγκη να τους δοθεί μία λύση που θα τους αλλάξει τη ζωή. Ανάλογα από το περιστατικό, ποικίλει και η ανάγκη. Τα ζευγάρια αναζητούν εργαλεία επικοινωνίας, οι γονείς να κάνουμε το καλύτερο για τα παιδιά τους, (πολλές φορές χωρίς να πειραχτούν οι ίδιοι – πράγμα αδύνατο) και οι οικογένειες να πάρουμε μακριά το άσχημο σύμπτωμα από ένα μέλος επαναφέροντας την ηρεμία στους κόλπους της. Κάθε περίπτωση και διαφορετικό αίτημα, διαφορετικός χειρισμός, διαφορετική αντιμετώπιση.
Εάν η θεραπεία τους έχει την κατάλληλη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, διαθέτουν επιμονή (και υπομονή), «δέσουν» με τον ψυχολόγο και συνεργαστούν μαζί του, αυτά τα πρόσωπα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επιτύχουν τους στόχους τους. Θα πάρουν τις κατάλληλες γνώσεις, θα βιώσουν ό,τι πρέπει να μάθουν, θα εσωτερικεύσουν το μήνυμα του θεραπευτή ή τη φωνή του και θα μπαίνουν αποφασισμένοι στις επόμενες προκλήσεις της ζωής τους.
Πέρα όμως από την προφανή βοήθεια στο αίτημά τους, υπάρχουν και «αθέατα» οφέλη, που δεν περίμεναν ότι θα αποκομίσουν. Αυτά έρχονται προσθετικά σε όλη τη δουλειά που έχουν κάνει στο διάστημα της θεραπείας και αποτελούν στοιχεία που έχουν καλλιεργηθεί. Τα στοιχεία αυτά ζυμώνονται σταδιακά και γίνονται ορατά μέσα από την τριβή και τις αντιδράσεις τους με τους άλλους ανθρώπους. Πλέον έχουν μάθει περισσότερα από όσα ζητούσαν, γεγονός που τους δίνει ακόμη περισσότερη ικανοποίηση και σιγουριά στα επόμενα βήματά τους.
Καθώς οι άνθρωποι προσέρχονται σε θεραπεία, έχουν μάθει να κατασκευάζουν ένα δικό τους χάρτη πραγματικότητας. Αυτή είναι μία πεποίθηση που ο Μονί Ελκάιμ, ο γνωστός Βέλγος νευροψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής, ονομάζει «χάρτη του κόσμου». Δια μέσου αυτών των χαρτών, που κατασκευάζονται βάσει προηγούμενων εμπειριών, ο άνθρωπος, το ζευγάρι, το οικογενειακό σύστημα αντιλαμβάνεται το παρόν του. Το ότι η περιοχή στην οποία βρίσκονται και ζουν δεν είναι η ίδια με αυτή στην οποία σχεδιάστηκε ο χάρτης, δεν έχει καμία σημασία. Το κάθε σύστημα μπαίνει να διαμορφώσει τις συνθήκες ώστε να επαληθεύει αυτό τον χάρτη (Ελκάιμ, 1991).
Όταν συμβαίνει αυτό, ο άνθρωπος δυσκολεύεται να κατανοήσει την αληθινή φύση των προβλημάτων του γιατί επηρεάζεται πολύ από το παρελθόν του και από τους άλλους ανθρώπους. Επανασχεδιάζοντας αυτούς τους χάρτες, κάτι που κάνουμε με τους θεραπευόμενους στη συστημική θεραπεία, μπαίνουν να αντιληφθούν ποιοι είναι πραγματικά και να ανακαλύψουν τις ιδέες τους. Από τη στιγμή που θα το κάνουν αυτό, θα μπορούν να διακρίνουν τι συμβαίνεις και στους γύρω τους.
Αντί να μπουν σε λανθασμένα επαναλαμβανόμενα μοτίβα αλληλαντίδρασης, θα μπουν να κοιτάξουν πίσω από τις εκφράσεις του φίλου τους και να κατανοήσουν τι μπορεί να του συμβαίνει. Αυτή η κατανόηση της αντίδρασης, μεταφέρει την σχέση τους σε άλλο επίπεδο, δίνοντας χώρο στην ενσυναίσθηση, δηλαδή στη δυνατότητα να μπορούν να καταλαβαίνουν τον συνάνθρωπό τους συναισθηματικά, πέρα από ό,τι εκφράζει. Είναι μία δύσκολη επεξεργασία καθώς οι άνθρωποι συχνά μαθαίνουν να κατανοούν τους άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στη ζωή τους σχεδόν όσο και οι ίδιοι καταλαβαίνουν τον εαυτό τους.
Ο χρόνος που επενδύει ο θεραπευόμενος στη θεραπεία, είναι χρόνος που μπαίνει σε βαθιές εσωτερικές αναζητήσεις και ανακαλύψεις. Σε μία εποχή που κινείται σε ρυθμούς 4G, σε ένα πλαίσιο που κυριαρχούν οι τυπολατρικές συζητήσεις και οι comme il faut τρόποι, διότι αυτή η επικοινωνία παρέχει ασφάλεια, η θεραπεία έρχεται να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα.
Ο θεραπευόμενος αφομοιώνοντας τα θεραπευτικά στοιχεία, κινείται πλέον εις βάθος με ό,τι καταπιάνεται, αρχίζει και μπαίνει σε δημιουργικούς προβληματισμούς, κάνει νοηματικές συνδέσεις που τον προχωρούν πιο μπροστά και αρχίζει να μοιράζεται σημαντικά πράγματα που τον χαρακτηρίζουν πλέον.
Μπαίνοντας να αντιληφθεί ότι αυτός είναι ένας δρόμος που έχει πολλαπλό όφελος και ανατροφοδότηση για τους ίδιους, όχι μόνο δεν θέλουν να τον εγκαταλείψουν αλλά επιθυμούν να τον δημιουργήσουν και σε άλλα επίπεδα της ζωής τους.
Το πρόσωπο που μπαίνει με δέσμευση στη θεραπεία, είναι σίγουρο ότι θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται περισσότερα πράγματα για τον εαυτό του, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι αλλαγές θα αρχίσουν να γίνονται ορατές στον ίδιο αλλά και ως αντανάκλαση στις σχέσεις του. Όσο τις εμπιστεύεται, τόσο θα φαίνονται στη διάθεσή του, στη συμπεριφορά του, στην επικοινωνία του ακόμα και στο σώμα του.
Ο στενός του κύκλος τότε θα ενδιαφερθεί περισσότερο για αυτόν βλέποντας τις αλλαγές και μαθαίνοντας τι συμβαίνει θα θελήσει να απευθυνθεί και ο ίδιος σε έναν ψυχολόγο προσδοκώντας στα ίδια αποτελέσματα. Το σημαντικό όμως, πέρα από την ατομική προσπάθεια που καταβάλει ο καθένας, είναι ότι πλέον οι δύο άνθρωποι που έχουν κάνει θεραπεία, θα μπορούν να σχετίζονται διαφοροποιημένα και σε βάθος, επικοινωνώντας σε μία συχνότητα που δεν μπορούσαν να διανοηθούν πριν.
Η προσέγγιση μας
Επιγραμματικά, η θεραπευτική μας προσέγγιση είναι:
- Φαινομενολογική, επιδιώκοντας να προσδιορίσει και να ενισχύσει την άμεση εμπειρία, εκλεπτύνοντας την επίγνωση του ατόμου και της πραγματικότητάς του, μέσω της περιγραφής και της εξωτερίκευσης τραυματικών και όχι μόνο αναμνήσεων, βιομάτων, σχέσεων κλπ).
- Υπαρξιακή, βασιζόμενη στο «εδώ και τώρα» δίνοντας έμφαση στο ότι κάθε άτομο έχει δικαίωμα επιλογής απέναντι στα υπαρξιακά ζητήματα που αντιμετωπίζει και είναι υπεύθυνο για τον προορισμό του
- Βιωματική, εστιάζοντας στο «τί» και «πώς» ο άνθρωπος σκέφτεται, αισθάνεται και πράττει καθώς αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του, ενσωματώνοντας το διάλογο και το πείραμα.
- Διαλογική, Βασισμένη στην αρχή της υπαρξιακής συνάντησης ενδιαφέρεται να χτίζει έναν αυθεντικό διάλογο στη θεραπευτική σχέση, θεωρώντας τον σαν έναν παράγοντα εξέλιξης και θεραπείας, και τέλος
- Σχεσιακή, υποστηρίζοντας ότι τα άτομα είναι αλληλοσυνδεόμενα και βρίσκονται σε μία συνεχή διαδικασία αμοιβαίας επιρροής.
Δραματοθεραπεία
H Δραματοθεραπεία είναι η ένωση δύο συνισταμένων, του δράματος/θεάτρου και της ψυχοθεραπείας. Η θεραπευτική αξία και η χρήση της βασίζεται τόσο στις θεραπευτικές τεχνικές όσο και των θεατρικών δρώμενων διαφόρων πολιτισμών.
Η Δραματοθεραπεία, στη σημερινή μορφή της, εφαρμόστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 60´στην Αγγλία. Ο όρος Δραματοθεραπεία αναφέρεται στο Δράμα ως μια μορφή θεραπείας και ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των Ψυχοθεραπειών μέσω Τέχνης, η οποία αξιοποιεί τη μεταφορά και τη δραματική έκφραση για την ανάπτυξη της προσωπικότητας και των σχέσεων των συμμετεχόντων και μπορεί να λειτουργήσει σε ομαδικό ή ατομικό επίπεδο.
Η σύνδεση του θεάτρου με τη θεραπεία για πρώτη φορά μελετάται επιστημολογικά, ως φορέας μάθησης και αλλαγής, ως η κατεξοχήν οδός προς τη γνώση του ανθρώπου και του πολιτισμού από τον Αριστοτέλη στο έργο του “Περί Ποιητικής”. Εκεί εισάγεται η έννοια της “κάθαρσης” με ψυχοπαιδαγωγικό χαρακτήρα, όντας καθοριστική για να οδηγηθεί ο άνθρωπος στην αλήθεια του εαυτού του. Aργότερα και προς το τέλος του 19ου αιώνα η τραγωδία επηρεάζει τον Freud στη σύλληψη της ψυχαναλυτικής θεωρίας, όπου η κάθαρση εξυπηρετεί την αυτογνωσία.
Τεχνικές της μεθόδου drama-therapy
Στις τεχνικές της μεθόδου drama-therapy περιλαμβάνονται: κίνηση, μιμική, φωνητικές ασκήσεις, θεατρικά παιχνίδια, παίξιμο ρόλων, εργασία με κείμενα, μάσκες, μύθοι και ιστορίες.
Η μέθοδος αυτή βοηθά την:
- Ανάπτυξη της προσωπικότητας
- Ενθάρρυνση της μεταφοράς και στην ενίσχυση της δύναμης της φαντασίας(αντιμετωπίζουμε τον κόσμο με διαφορετικό συσχετισμό)
- Αύξηση της κοινωνικοποίησης, της ενεργοποίησης και της δημιουργικότητας του ατόμου(Μέσω της συμμετοχής σε ομάδα)
- Πρακτική εφαρμογή των κοινωνικών δεξιοτήτων μέσα από τη δραματοποίηση(Γεγονότα τα οποία μας ήταν αδύνατο να χειριστούμε)
- Διευκόλυνση της επικοινωνίας μέσα από τις φωνητικές-κινητικές-θεατρικές ασκήσεις.
- Επανένταξη κοινωνικά αποκλεισμένων ατόμων μέσα από πρόβα ζωής(Πως θα είναι οι σχέσεις μας με τους άλλους, τι πραγματικά επιθυμούμε για το μετά)
- Επεξεργασία δύσκολων καταστάσεων μέσα από την αισθητική απόσταση.
Δεν υπάρχει πληθυσμός που να αντενδείκνυται η εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου διότι υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής σε διαφορετικά επίπεδα όπως: Δημιουργικότητας, θεραπείας, κοινωνικοποίησης κ.α.
Στόχος της Δραματοθεραπείας
Στόχος της Δραματοθεραπείας είναι η ανάπτυξη της ψυχικής υγείας του ατόμου, διδάσκοντάς το νέους τρόπους διαπραγμάτευσης και αντιμετώπισης των καταστάσεων της ζωής του, επιφέροντας έτσι την ψυχική και συναισθηματική του ισορροπία.
Βοηθά και αναπτύσσει την έκφραση και πέρα από τον λόγο, διευρύνει τον επικοινωνιακό ορίζοντα του ατόμου, κινητοποιεί τη φαντασία και τη χαρά του παιχνιδιού και της δημιουργικότητας.
Μέσα από τις τεχνικές της (role-playing, κίνηση, ζωγραφική, κατασκευή και αφήγηση ιστοριών, μάσκες κτλ.) επιτυγχάνεται η διερεύνηση των εμπειριών του ατόμου και η ανάπτυξη του φάσματος των συναισθηματικών και κοινωνικών ρόλων που διαδραματίζει στη ζωή του, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται ο ρόλος του σώματος στην κατεύθυνση της ψυχοσωματικής θεώρησης του ανθρώπου.
Μέσα από τη διαδικασία των εκδραματίσεων, δημιουργείται ένας δεσμός ανάμεσα στον εσωτερικό κόσμο του συμμετέχοντα, στην προβληματική κατάσταση ή εμπειρία ζωής και στη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Ο συμμετέχων επιδιώκει να επιτύχει μια νέα σχέση ως προς τα προβλήματα ή τις εμπειρίες της ζωής του, η οποία οδηγεί τελικά στη θεραπεία. Ο στόχος είναι να ανακαλύψει και να βιώσει μέσα σε αυτήν την καινούργια σχέση έναν νέο, πιο λειτουργικό για τον ίδιο, τρόπο αντίληψης των πραγμάτων.
Η Δραματοθεραπεία, όπως άλλωστε υποδηλώνει και η ονομασία της, είναι μια ψυχοθεραπευτική μέθοδος, που ως κύριο στόχο της έχει την αξιοποίηση της θεραπευτικής πλευράς του θεάτρου κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας. Είναι μια βιωματική μέθοδος η οποία προωθεί τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, τη γνώση, την εσωτερική αναζήτηση και εξέλιξη.
Εξειδίκευση:
Δραματοθεραπεία – Ψυχοθεραπεία Παιδιών – Συμβουλευτική Γονέων – Σχέσεις – Παιδιά με ειδικές ανάγκες – Υποστήριξη αθλητών
Είμαι ψυχολόγος απόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακές σπουδές στην Δραματοθεραπεία στο ‘Επίνειο”, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που λόγω της πολύπλευρης προσέγγισής του, μου έδωσε τα εφόδια και την δυνατότητα να δουλεύω και να χρησιμοποιώ πολλές τεχνικές, κυρίως στην Αναλυτική Σχολή του Κάρλ Γιούγκ. Υπήρξα επιστημονικός συνεργάτης στην Μονάδα Αυτιστικών παιδιών “Ελπίδα’ στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, όπου έμαθα να δουλεύω με παιδιά, εφήβους και ενήλικες με ειδικές ανάγκες. Από το 2020, σε εθελοντική βάση προσφέρω τις υπηρεσίες του ψυχολόγου στην Ομάδα Ψυχικής Υγείας Covid 19 “Αλληλεγγύη” Θεσσαλονίκης, όπου παρέχω τις υπηρεσίες μου σε ευάλωτους κοινωνικά πληθυσμούς και κυρίως σε πρόσφυγες δουλεύοντας τόσο με παιδιά όσο και με ενηλίκους.
Εχω παρακολουθήσει την εκπαίδευση της Γνωστικής και Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας στο Ινστιτούτο Θεραπείας και Εκπαίδευσης μέσω των Τεχνών “Επίνειο” και έχω εμπειρία στην διαχείριση διαταραχών διαπροσωπικών και γονεϊκών σχέσεων, διαταραχών προσωπικότητας, διαζυγίου γονέων, αυτιστικών παιδιών, κρίσεις πανικού, διαχείριση άγχους και Stress, υποστήριξης αθλητών κλπ.
Οι πελάτες μου είναι το επίκεντρο της δουλειάς μου και η εμπειρία μου χτίστηκε από την επιθυμία να βοηθήσω τους ανθρώπους να νιώσουν ολοκλήρωση, ενδυνάμωση και ευτυχία στην ζωή τους, οπουδήποτε και αν βρίσκονται και οτιδήποτε και αν κάνουν.
Πιστεύω πως δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη προσέγγιση στην θεραπεία. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και έχει διαφορετικές ανάγκες. Για τον λόγο αυτό προσαρμόζω τις συνεδρίες στις ανάγκες του κάθε ατόμου, προκειμένου η θεραπεία να αντανακλά την προσωπικότητα του/της.
Είμαι παθιασμένη με την δουλεία μου και πιστεύω πως η θεραπεία μπορεί να φέρει θετική αλλαγή και βελτίωση στην ζωή των ανθρώπων. Είμαστε όλοι ευάλωτοι στις στρεσογόνες συνθήκες των σημερινών ημερών και δεν είναι ασυνήθιστο να νιώθουμε συχνά μπερδεμένοι και χαμένοι ή να εμφανίζουμε αρνητικά συμπτώματα και συμπερισφορές ή έλλειψη αυτοπεποίθησης. Αυτά είναι θέματα που όλοι λίγο πολύ παρουσιάζουμε στο πέρασμα του χρόνου.
Το σημαντικό είναι να θυμάστε ότι δεν είσαστε μόνοι. Το να απευθυνθείς και να μιλήσεις σε έναν ειδικό μπορεί να προσφέρει άμεση βοήθεια και υποστήριξη, καθώς και βραχύχρονη και μακρόχρονη ανακούφιση από προβλήματα που αντιμετωπίζετε.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ
Θετική Ψυχολογία
Πατήστε “ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ” για να ενημερωθείτε σχετικά με την Θετική Ψυχολογία.
Θεραπεία Σχέσεων
Πατήστε “ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ” για να ενημερωθείτε σχετικά με την Θεραπεία Δέσμευσης & Σχέσης
Θεραπεία Ενηλίκων
Πατήστε “ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ” για να ενημερωθείτε σχετικά με την Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων.