Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Ψυχοθεραπεία

Ομαδική ΨυχοΘεραπεία

Η ομαδική θεραπεία είναι η μοναδική μορφή ψυχοθεραπείας που δίνει την ευκαιρία σε κάποιον να ωφελήσει τους άλλους.

Τι είναι η ομαδική ψυχοθεραπεία (group therapy);

Η ομαδική ψυχοθεραπεία, είναι ένα είδος θεραπείας στο οποίο μια μικρή ομάδα ανθρώπων συναντώνται κάτω από την καθοδήγηση ενός επαγγελματία θεραπευτή για να βοηθήσουν τον εαυτό τους και ο ένας τον άλλο. Αυτό το είδος θεραπείας είναι μια καθιερωμένη μορφή θεραπείας για πάνω από 50 χρόνια.

Η ομαδική θεραπεία είναι η μοναδική μορφή ψυχοθεραπείας που δίνει την ευκαιρία σε κάποιον να ωφελήσει τους άλλους.

Αν το σκεφτεί κανείς ο καθένας μας μεγάλωσε και ζει ανήκοντας σε ομάδες: είτε στην οικογένεια, είτε στο σχολείο, είτε σε άλλες δραστηριότητες ή ακόμα και στην δουλειά. Αυτοί είναι οι χώροι στους οποίους ζούμε , ωριμάζουμε και εξελισσόμαστε ως ανθρώπινα όντα.

Η ομαδική ψυχοθεραπεία είναι ακριβώς το ίδιο, ένας χώρος ωρίμανσης και εξέλιξης μέσα από την αλληλεπίδραση με άλλους. Ένας χώρος προσέγγισης στον οποίο μοιραζόμαστε τα προβλήματα μας ή τις ανησυχίες μας για να κατανοήσουμε καλύτερα την δική μας κατάσταση και να μάθουμε ο ένας από τον άλλο.

Είναι ένας τρόπος βιωματικής μάθησης στρατηγικών, για τη διαχείριση συγκεκριμένων προβλημάτων. Όπως επίσης και εκμάθησης νέων τρόπων επικοινωνίας με τον εαυτό μας και με τους άλλους.

Η φύση του ανθρώπου είναι να επικοινωνεί και να μοιράζεται. Γιατί στο μαζί και μέσα στη σχέση εξελισσόμαστε, ανακαλύπτουμε τα πιο φωτεινά κομμάτια του εαυτού του μας, δημιουργούμε τις συνθήκες για να βελτιώσουμε τη ζωή μας, για να προσφέρουμε και να πάρουμε χαρά. Οι ψυχοθεραπευτικές ομάδες στοχεύουν στην επικοινωνία και στο μοίρασμα, προσφέρουν ευεξία και προσωπική ανάταση.

Μέσα στη θεραπευτική ομάδα, δημιουργούμε μια παύση για να δούμε καθαρά τα προβλήματα που ανακυκλώνονται και μας εγκλωβίζουν. Δημιουργούμε μια παύση στα αδιέξοδα που συχνά μονοπωλούν ως μονόπρακτα την καθημερινή μας ζωή και συνειδητά δοκιμάζουμε εναλλακτικές αντιδράσεις, νέες θέσεις, νέες οπτικές.

Μέσα στην ομάδα μιλάμε για τα όνειρα και τις επιθυμίες μας. Για τη χαρά που αποζητάμε, για την ελπίδα και τη δέσμευση, για τις σχέσεις. Πειραματιζόμαστε με συμπεριφορές που μπορεί να μας μπλέκουν ασφυκτικά μέσα στο πρόβλημα ή με νέες προοπτικές που μπορεί και να μας αλλάξουν, να μας κάνουν πιο ανοιχτούς, πιο ικανούς να κάνουμε τα όνειρά μας πράξη. Καθρεφτίζουμε και καθρεφτιζόμαστε, ζούμε τη σχέση, παρατηρούμε τις δυσκολίες, επιχειρούμε πιο εύκολα αλλαγές, καθώς η ασφάλεια της ομάδας το επιτρέπει.

Η ομάδα μάς αλλάζει!

Πού βοηθά η ομαδική ψυχοθεραπεία;

Σε ποιο βαθμό βοηθά η ομαδική ψυχοθεραπεία τα μέλη μιας ομάδας; Αξίζει να επιλέξει κανείς την ομαδική μορφή ψυχοθεραπείας, έναντι της ατομικής;

Η ομαδική ψυχοθεραπεία (group therapy), όπως και η ατομική, έχει στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν και να αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες και τα προβλήματα της ζωής τους πιο ικανοποιητικά. Βοηθά τους ανθρώπους να μάθουν για τους εαυτούς τους και να βελτιώσουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Βοηθά στην διαχείριση αισθημάτων άγχους, κατάθλιψης και απομόνωσης. Βοηθά τους ανθρώπους να κάνουν σημαντικές αλλαγές έτσι ώστε να αισθάνονται καλύτερα και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους.

Η ομαδική ψυχοθεραπεία έχει σκοπό να βοηθήσει τα άτομα που συμμετέχουν στην ομάδα ώστε να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τις συναισθηματικές τους δυσκολίες και να επιτύχουν την προσωπική τους ανάπτυξη κι αυτογνωσία.

Επειδή η ομαδική θεραπεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων, προβλήματα που αφορούν διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά και προβλήματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη, οι φοβίες, και οι διατροφικές διαταραχές, γίνονται συχνά το αντικείμενο της ψυχοθεραπευτικής διαπραγμάτευσης κι αντιμετώπισης.

Επιπρόσθετα οι ομαδικοί θεραπευτές μπορούν να εφαρμόσουν τις αρχές της ομαδικής ψυχοθεραπείας σε άλλα πλαίσια και καταστάσεις όπως οργανισμοί, εταιρίες, σχολεία κ.α. και να βοηθήσουν καθοριστικά στην επίλυση δυσκολιών στην λειτουργία τους.

Στόχοι της ομαδικής ψυχοθεραπείας

  • Να εντοπίσουμε τις δυσκολίες, που μας εμποδίζουν να σχετιστούμε με τον εαυτό μας και τους άλλους
  • Να μειώσει τα συναισθήματα της μοναξιάς και της αποξένωσης
  • Να πάρουμε θετική ανατροφοδότηση, που θα μας κάνει να έχουμε
  • Να μας παρέχει ένα ασφαλή χώρο, ώστε να αποδεχτούμε ότι κανείς δεν είναι τέλειος, ούτε και εμείς, και να εκφράσουμε έτσι πιό άνετα και πιό ελεύθερα τον αυθεντικό μας εαυτό
  • Να μας βοηθήσει να μπορούμε να εκφραστούμε ελεύθερα και με περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας
  • Να βρούμε λύσεις, μέσα σε ένα πλαίσιο υποστήριξης
  • Να κατανοήσουμε τις επιθυμίες μας η και να επιτύχουμε τους προσωπικούς μας στόχους
  • Να μάθουμε τεχνικές χαλάρωσης για να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις καθημερινές πιέσεις.

Ομαδική Θεραπεία - Στόχος

Η οργανωμένη ομαδική διαδικασία μέσα σ΄ ένα κλίμα αποδοχής, σεβασμού και εμπιστοσύνης δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της να εστιάσουν σε δικά τους ατομικά προβλήματα και σε προβλήματα με τους σημαντικούς “άλλους” γύρω τους.

Μέσα στις ομάδες θεραπείας αναπτύσσεται μια δυναμική που λειτουργεί υποστηρικτικά και θεραπευτικά στον καθένα και ταυτόχρονα παράγει μια ομαδική εμπειρία.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι το θεραπευτικό αποτέλεσμα μπορεί δυνητικά να είναι ακόμη και πιο ισχυρό από αυτό της ατομικής θεραπείας.

Σε ποιους απευθύνεται η ομαδική ψυχοθεραπεία;

Αυτή η μορφή θεραπευτικής διαδικασίας μέσα στο πλαίσιο της ομάδας, είναι πιο επωφελής για όσους αντιμετωπίζουν προσωπικά τραύματα, ασθένειες, εθισμούς ή οποιοδήποτε άλλο θέμα ψυχικής υγείας.

Πιο συγκεκριμένα απευθύνεται:
  • Σε όσους θέλουν ένα πλαίσιο στήριξης και ασφάλειας που θα τους ενθαρρύνει να αναπτυχθούν και να κάνουν αλλαγές
  • Σε όσους έχουν χάσει το νόημα για ζωή και ψάχνουν τη χαρά και το πάθος
  • Σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα σχέσεων και επικοινωνίας με τους άλλους
  • Σε όσους δεν πιστεύουν στο εαυτό τους και έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Σε όσους ακόμα ψάχνουν την ταυτότητα τους και δεν ξέρουν ποιοι είναι και τι θέλουν

Οι αρχές της Ομαδικής Θεραπείας

Η ομαδική θεραπεία είναι πολύτιμη για άτομα που έχουν δυσκολίες και που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν. Μας βοηθάει να μάθουμε από το παρελθόν, για να βοηθήσουμε στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος. Κάθε συνάντηση της ομάδας, καθοδηγείται από τις ίδιες βασικές αρχές. Αυτές οι βασικές αρχές περιλαμβάνουν:

  • Την ενθάρρυνση και την ελπίδα,
  • Τη σύνδεση και την καθολικότητα,
  • Την διαπροσωπική μάθηση,
  • Την ανάπτυξη και την ανακατασκευή ιδεών και τρόπων επικοινωνίας (ισοτιμία, γνησιότητα, αυθεντικότητα,) κοινωνικών τεχνικών, και τέλος
  • την κάθαρση. Η ομαδική θεραπεία προσφέρει στους ανθρώπους την ευκαιρία να μοιραστούν τις ιστορίες τους με εκείνους που μπορούν να τις καταλάβουν, Αυτό μας επιτρέπει έναν τύπο κάθαρσης, που μπορεί να μην παρέχει η συζήτηση με ένα μέλος της οικογένειας ή με ένα φίλο/η ή παρέα.

Τα οφέλη της ομαδικής ψυχοθεραπείας

Θα λέγαμε ότι η ομαδική ψυχοθεραπεία είναι ισότιμη με την ατομική ψυχοθεραπεία, τουλάχιστον ως προς την αποτελεσματικότητά της, και με ουσιαστικά οφέλη για όποιον την επιλέγει, παρ’ όλο που αναμφισβήτητα είναι πολύ λιγότερο δημοφιλής, ιδιαιτέρως στην Ελλάδα.

Τα μέλη που απαρτίζουν μία ομάδα ψυχοθεραπείας, παρά τα πολλά κοινά που έχουν μεταξύ τους, ως προς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τις παρόμοιες σκέψεις και τα συναισθήματά τους, αναπόφευκτα χαρακτηρίζονται από ποικίλες ατομικές διαφορές. Το γεγονός αυτό αποτελεί από τη φύση του έναν από τους πιο δυνατούς θεραπευτικούς παράγοντες μίας ομάδας. Η ίδια η λειτουργία της ομάδας έχει δύναμη. Αναμφίβολα η πίστη και η εμπιστοσύνη των μελών της ομάδας σε αυτή τη δύναμη είναι απαραίτητη προκειμένου αυτή να έρθει στην επιφάνεια και να βοηθήσει ολόκληρη την ομάδα. Έρευνες δείχνουν ότι η μεγάλη προσδοκία του ατόμου για βοήθεια στο ξεκίνημα οποιασδήποτε μορφής ψυχοθεραπείας αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις για την θετική της έκβαση.

Αναλυτικότερα, τα μέλη μίας ομάδας συνήθως έχουν παρόμοια προβλήματα. Η παρατήρηση από τα νεότερα μέλη της ομάδας, των παλαιότερων μελών, τα οποία έχουν βελτιωθεί και εξελιχθεί, αυξάνει τις προσδοκίες των πρώτων. Αυτός και μόνο ο παράγοντας καθιστά τις παρεμβάσεις της ομάδας ανώτερες από τις ατομικές ψυχοθεραπείες, ενώ παράλληλα προωθεί την αίσθηση της αυτοδυναμίας του κάθε ατόμου.

Σε μία θεραπευτική ομάδα ανακαλύπτεις ότι δεν είσαι μοναδικός, ως προς τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνεις, τις σκέψεις και τις δυσκολίες που συναντάς. Αυτή η ανακάλυψη αποτελεί αποδεδειγμένα μεγάλη πηγή ανακούφισης για το άτομο, καθώς επέρχεται η συνειδητοποίηση ότι τελικά δεν υπάρχει ανθρώπινη πράξη ή σκέψη που να μην αγγίζει καθόλου την εμπειρία των άλλων ανθρώπων, όσο ακραία ή δυσάρεστη και αν είναι. Ως αποτέλεσμα, το άτομο αντιλαμβάνεται τις ομοιότητες που έχει με τον κόσμο γύρω του, αναπτύσσει τις σχέσεις του με τους άλλους σε διαφορετικό επίπεδο και εντέλει καθησυχάζεται η αίσθηση της αξίας του ως προσωπικότητα. Μέσω του μοιράσματος παρόμοιων εμπειριών ζωής με τα μέλη της ομάδας του, το άτομο βιώνει την αποδοχή του από τους άλλους και τελικά την κάθαρση.

Η παροχή άμεσων συμβουλών από τα μέλη της ομάδας και τους συντονιστές της, αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό κάθε ψυχοθεραπευτικής ομάδας. Πέρα, όμως, από τον προφανή λόγο ύπαρξης αυτού του χαρακτηριστικού, δηλαδή τις διάφορες εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να βρεθούν για ένα πρόβλημα, ο έμμεσος σκοπός των άμεσων συμβουλών είναι πολύ βαθύτερος και συνιστά εξαιρετικό θεραπευτικό παράγοντα της ομάδας. Είναι η αίσθηση που αναπτύσσεται στα μέλη της ομάδας ότι υπάρχει ανάμεσά τους αμοιβαίο ενδιαφέρον και φροντίδα. Σε αυτή τη φάση παρατηρείται η δεύτερη μεγάλη ανακάλυψη, ότι δηλαδή το άτομο είναι σημαντικό για τους άλλους, γεγονός που αυξάνει την αυτοεκτίμησή του. Η ομαδική θεραπεία είναι η μοναδική μορφή ψυχοθεραπείας που δίνει την ευκαιρία σε κάποιον να ωφελήσει τους άλλους.

Η μίμηση αποτελεί μία βασική διαδικασία που πραγματοποιείται μέσα στην ομάδα. Το άτομο μπορεί να παρατηρήσει πώς χειρίζονται οι υπόλοιποι τις δυσκολίες τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνες για την ομαδική ψυχοθεραπεία δείχνουν ότι η μίμηση είναι μία από τις αποτελεσματικότερες θεραπευτικές δυνάμεις. Από την άλλη μεριά, το άτομο μπορεί να απορρίψει μία συμπεριφορά που θεωρεί ότι δεν του ταιριάζει, ή να τη δοκιμάσει και να ανακαλύψει ότι δεν είναι αποτελεσματική για τον ίδιο. Μέσω αυτής της διαδικασίας το άτομο ανακαλύπτει τι δεν είναι, δηλαδή τι δεν αποτελεί χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του, και μαθαίνοντας τι δεν είσαι, ανακαλύπτεις σιγά – σιγά αυτό που είσαι. Η αναζήτηση της αυτογνωσίας είναι ένας λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι επιλέγουν την ομαδική ψυχοθεραπεία.

Οι παρατηρήσεις και τα σχόλια ενός μέλους της ομάδας αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό κόσμο για το άτομο και γίνονται αποδεκτά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι τα αντίστοιχα του θεραπευτή. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι αντιδράσεις των μελών της ομάδας είναι περισσότερο αυθόρμητες και ειλικρινείς, από ότι οι επιστημονικά στοχευμένες αναλύσεις του θεραπευτή. Στην πραγματικότητα οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα μέλη της ομάδας, που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο συνεδριών τους, αποδίδουν στα υπόλοιπα μέλη σημαντικότατο ρόλο στη βελτίωσή τους. Για κάποιον που αναζητά το νόημα της ζωής είναι ευκολότερο να το ανακαλύψει όταν προσανατολίζεται σε κάτι ή κάποιον έξω από τον εαυτό του. Εδώ ακριβώς εντοπίζονται και δύο από τα σημαντικότερα συστατικά της ομαδικής ψυχοθεραπείας, που δεν είναι άλλα από το νόημα της ζωής και τον αλτρουισμό.

Μία ακόμη θεραπευτική διαδικασία της ομάδας είναι ότι τα μέλη της αναπόφευκτα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με τους συντονιστές θυμίζοντας τους τρόπους αλληλεπίδρασης που είχαν με τους γονείς και τα αδέρφια τους. Ο σκοπός εδώ δεν είναι η αναβίωση του, ίσως, δυσάρεστου παρελθόντος των μελών, αλλά η επανορθωτική αναβίωση παλαιότερων συγκρούσεων, η οποία ουσιαστικά αναπρογραμματίζει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές των ατόμων, έτσι ώστε τελικά να αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο σε εσωτερικά και εξωτερικά ερεθίσματα. Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση είναι θεραπευτικό και συνεπάγεται τη βελτίωση των μελών της ομάδας.

Επιπλέον, σε μία θεραπευτική ομάδα το άτομο έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει και να γνωρίσει την εντύπωση που δημιουργεί στους γύρω του. Ο καθένας από εμάς βλέπει τον εαυτό του με διαφορετικό τρόπο από ότι τον βλέπουν οι άλλοι, και αυτό συμβαίνει διότι ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο την ίδια πραγματικότητα. Μέσα στην ομάδα το άτομο συνειδητοποιεί τις κοινωνικές του συνήθειες, οι οποίες κάποιες φορές υπονομεύουν τις κοινωνικές του σχέσεις. Επιπροσθέτως, μέσα από παρόμοιες διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα μέσα στην ομάδα, το άτομο μπορεί να βρει απαντήσεις σε πολύ βαθύτερα ερωτήματα ή συλλογισμούς του, όπως για παράδειγμα «σε ποιο βαθμό συμβάλλω εγώ ο ίδιος στη μοναξιά μου;»

Συμπερασματικά, γίνεται φανερό ότι η ομαδική ψυχοθεραπεία όχι μόνο δεν υστερεί από την ατομική, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι περισσότερο ενδεδειγμένη από αυτήν. Η αποτελεσματικότητά της έγκειται στη δυναμική που προκύπτει από μία ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι έχουν σκοπό να βοηθήσουν τον εαυτό τους, με το να βοηθούν ο ένας τον άλλον.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία:
Yalom, D. I., Θεωρία και πράξη της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας, (2006), Αθήνα: ΑΓΡΑ

Μάνου, Ν., Βασικά στοιχεία Κλινικής ψυχιατρικής, (1997), Θεσσαλονίκη: University Studio Press

Τι πρέπει να περιμένουμε από μια ψυχοθεραπευτική ομάδα;

Κάποιοι άνθρωποι, ίσως τρομάζουν και μόνο στην ιδέα μιας συνάντησης αγνώστων, στην αρχή. Όμως η ομαδική θεραπεία παρέχει διαφορετικά οφέλη από την ατομική θεραπεία. Τα μέλη της ομάδας, σχεδόν πάντα εκπλήσσονται, από το πόσο ανταμείβονται από την εμπειρία, της ομαδικής ψυχοθεραπείας.

Οι ομάδες μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα δίκτυο υποστήριξης!

Ο θεμελιώδης στόχος της ομαδικής θεραπείας, είναι να ξεκινήσει η αίσθηση του ανήκειν και της αποδοχής. Μέσω της κατανόησης, η οποία επιτυγχάνεται με την κοινή χρήση εμπειριών. Το να μιλάμε και να ακούμε τους άλλους μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο, μας βοηθά να δώσουμε στα προβλήματα μας, αλλαγή προοπτικής. Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην ψυχική υγεία, αλλά λίγοι μιλάμε ανοιχτά για αυτές. Αδυνατούμε να μοιραστούμε τις αδυναμίες μας, με τους άλλους ανθρώπους.

Πολλές φορές, μπορεί να νιώθουμε μόνοι και ότι σαν να σηκώνουμε, το βάρος όλου του κόσμου. Όμως μέσα σε μια ομάδα βλέπουμε κι άλλους να αντιμετωπίζουν τα ίδια θέματα. Μπορεί να είναι μια ανακούφιση να ακούσουμε άλλους να συζητούν τι περνούν και να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι, που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις που βιώνουμε.

Η συμμετοχή σε μια ομάδα ατόμων με κοινή προοπτική, μπορεί να μας ενθαρρύνει να σχετιζόμαστε με τους άλλους με πιο υγιείς τρόπους. Τελικά μας βοηθάει να μεγαλώσουμε προσωπικά και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, τις προκλήσεις της ζωής μας.
Η ποικιλομορφία είναι ένα άλλο σημαντικό όφελος της ομαδικής θεραπείας.
Οι άνθρωποι έχουμε διαφορετικές προσωπικότητες και περιβάλλοντα και κοιτάζουμε καταστάσεις με διαφορετικούς τρόπους. Βλέποντας πώς οι άλλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα και κάνουν θετικές αλλαγές, μπορούμε να ανακαλύψουμε μια ολόκληρη σειρά στρατηγικών για την αντιμετώπιση των δικών μας ανησυχιών.

Πώς λειτουργεί η ομαδική ψυχοθεραπεία;

Ενώ στη ατομική ψυχοθεραπεία ο ενδιαφερόμενος συνευρίσκεται μόνο με ένα άτομο, τον ψυχοθεραπευτή του, στην ομαδική ψυχοθεραπεία η συνεδρία γίνεται με μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων, και με συντονιστές ένα (ή δύο) ψυχοθεραπευτές.

Η ομαδική θεραπεία και οι ομάδες αυτογνωσίας ορίζονται από έναν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, οι οποίοι συναντιούνται υπό τον συντονισμό του θεραπευτή σε τακτά χρονικά διαστήματα έχοντας συγκεκριμένα θέματα προς συζήτηση

Ο ψυχοθεραπευτής – συντονιστής της ομαδικής διαδικασίας, επιλέγει ως υποψήφιους/ες για την ομαδική θεραπεία εκείνους/ες τους/τις θεραπευόμενους/ες που μπορούν να αποκομίσουν οφέλη απ’ αυτού του είδους την ψυχοθεραπεία, καθώς κι όσους/ες μπορεί με την παρουσία τους να επιδράσουν βοηθητικά σε άλλα μέλη της ομάδας αυτογνωσίας.

Η ομαδική θεραπεία περιλαμβάνει, έναν ή περισσότερους ψυχοθεραπευτές, που οδηγούν μια ομάδα περίπου 5 έως 15 συμμετεχόντων.

Συνήθως, οι ομάδες έχουν μια καθορισμένη ώρα και μέρα κάθε εβδομάδα ή κάθε 15 μέρες.

Μερικοί άνθρωποι παρακολουθούν ατομική θεραπεία εκτός από την ομάδα, ενώ άλλοι συμμετέχουν μόνο στην ομάδα.

Όταν επιλέγουμε μια ομάδα, χρειάζεται να δούμε εάν:

α) Είναι η ομάδα ανοιχτή ή κλειστή;

Οι ανοικτές ομάδες είναι αυτές στις οποίες τα νέα μέλη μπορούν να συμμετάσχουν ανά πάσα στιγμή. 

Οι κλειστές ομάδες είναι αυτές στις οποίες όλα τα μέλη δεσμεύονται με τη διαδικασία και τηρούν το θεραπευτικό συμβόλαιο.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε τύπου. Όταν συμμετέχετε σε μια ανοιχτή ομάδα, μπορεί να υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής, ενώ γνωρίζετε τους άλλους συμμετέχοντες στην ομάδα

β) Πόσα άτομα βρίσκονται στην ομάδα;

Οι μικρές ομάδες μπορεί να προσφέρουν περισσότερο χρόνο για να επικεντρωθούμε σε κάθε άτομο, αλλά οι μεγαλύτερες ομάδες προσφέρουν μεγαλύτερη ποικιλία και περισσότερες προοπτικές

γ) Η ομαδική θεραπεία θα καλύψει τις ανάγκες μου;

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν χρήσιμο να συμμετέχουν τόσο στην ομαδική θεραπεία όσο και στην ατομική ψυχοθεραπεία. Η συμμετοχή σε αμφότερους τύπους ψυχοθεραπείας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές να κάνουμε πολύτιμες και διαρκείς αλλαγές. Όταν η πρόοδος στην ατομική ψυχοθεραπεία έχει σταματήσει, η συμμετοχή σε μια ομάδα μπορεί να ενεργοποιήσει την προσωπική μας ανάπτυξη.

δ) Πόσο πρέπει να μοιραστώ;

Η εμπιστευτικότητα αποτελεί σημαντικό μέρος των βασικών κανόνων, για ομαδική ψυχοθεραπεία. Οι ομάδες λειτουργούν καλύτερα όταν υπάρχει ανοικτή και ειλικρινής επικοινωνία μεταξύ των μελών. Τα μέλη της ομάδας θα ξεκινήσουν ως ξένοι, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα, αν δούμε τα υπόλοιπα μέλη σαν πλευρές του εαυτού μας(που μας αρέσουν ή δεν τις αποδεχόμαστε) θα κερδίσουμε μεγαλύτερη αυτογνωσία.

Οι ομάδες που τρέχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα στο χώρο μας είναι:

  • ομάδες αυτογνωσίας και εξερεύνησης του Εαυτού 
  • ομάδες διαχείρισης χρόνιου άγχους
  • ομάδες αυτοβοήθειας ατόμων με ψυχωτική εμπειρία και συγγενών
  • ομάδες γονέων
  • ομάδα πένθους

Για περισσότερες πληροφορίες παρακολουθείστε τις ανακοινώσεις που γίνονται στην ιστοσελίδα μας ή επικοινωνήστε μαζί μας.

Ομάδες Προσωπικής Εξέλιξης Ενηλίκων

Η ομαδική θεραπεία στην “ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗ” βασίζεται στην διαλεκτική αναλυτική θεωρία. Μέσα στην ομάδα χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, κανείς δεν κρίνεται. Υπάρχει σεβασμός και εχεμύθεια. Μέσα από την αλληλεπίδραση και το μοίρασμα των εμπειριών μας με τα αλλά μέλη, αναπτύσσουμε την αίσθηση του ανήκειν και της αποδοχής. Μοιραζόμαστε σκέψεις και ανοιγόμαστε στα συναισθήματά μας. Μαθαίνουμε να επεξεργαζόμαστε τη ματαίωση, να βάζουμε όρια και να επιλύουμε συγκρούσεις που συχνά αποφεύγουμε. Επικεντρωνόμαστε στο «εδώ και τώρα», στην ανάδειξη των επιθυμιών μας, ανακαλύπτουμε ένα δυναμικό που δεν έχουμε ακόμη εξελίξει. Στόχος μας να αναδείξουμε τα φωτεινά σημεία της ζωής μας, να εστιάσουμε στις αλλαγές που οραματιζόμαστε στην ζωή μας και να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα.
Είμαστε εδώ για να τα καταφέρουμε μαζί!

Ομάδες Κοινωνικών Δεξιοτήτων Για Παιδιά και Εφήβους

Οι κοινωνικές δεξιότητες είναι αυτές που επιτρέπουν την αποτελεσματική αλληλεπίδραση και επικοινωνία με τους άλλους, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία και διατήρηση θετικών διαπροσωπικών σχέσεων. Κάποια παιδιά και έφηβοι χρειάζονται λίγο περισσότερη υποστήριξη και εκπαίδευση στην καλλιέργεια των κοινωνικών δεξιοτήτων, που θα τα βοηθήσει να αντεπεξέλθουν στις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις και να γίνουν πιο ευτυχισμένα.
 
Οι ομάδες κοινωνικών δεξιοτήτων αποτελούνται από 2 έως 4 μέλη με 1 ή 2 συντονιστές. Η ένταξη στην ομάδα αποφασίζεται με βάση τις ανάγκες, την ηλικία, το αναπτυξιακό επίπεδο και τα ενδιαφέροντά του κάθε μέλους. Η κάθε ομάδα θέτει τους δικούς της στόχους, που περιλαμβάνουν θεματικές όπως συναισθηματικές δεξιότητες, δεξιότητες συζήτησης, δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, διαχείριση συγκρούσεων, και διαχείριση διαπροσωπικών σχέσεων.
 
Οι συναντήσεις έχουν διάρκεια μίας ώρας και γίνονται σε εβδομαδιαία βάση. Μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να εξασκήσουν και να αναπτύξουν βιωματικά τις δεξιότητες αυτές, μέσω της συμμετοχής σε δομημένες δραστηριότητες. Παράλληλα, μπορεί να προτείνεται και η εξάσκηση στο σπίτι, καθώς και σε άλλα κοινωνικά πλαίσια, για την καλύτερη ανάπτυξη των δεξιοτήτων. Μέσα από την συμμετοχή στην ομάδα και την αλληλεπίδραση με τους συνομήλικους, ενισχύονται η ενσυναίσθηση, η καλλιέργεια φιλικών σχέσεων, και αναπτύσσονται η αυτοεικόνα και η αυτοεκτίμηση του κάθε παιδιού και εφήβου.

Κύκλος συναντήσεων για παιδιά δημοτικού

Στις συναντήσεις μας θα εξερευνήσουμε τα συναισθήματα ώστε να αναγνωρίζουμε και να αποδεχόμαστε τόσο τα δικά μας συναισθήματα, όσο και να ανταποκρινόμαστε με ενσυναίσθηση στα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω μας. Θα θυμηθούμε παλιές και θα ανακαλύψουμε νέες δυνατότητές μας που ίσως δεν ξέραμε ότι κρύβουμε μέσα μας σαν θησαυρούς.

Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες , παιχνίδια και έχοντας παρέα μας σούπερ ήρωες και σούπερ ηρωίδες, κάθε φορά θα “ταξιδεύουμε” σε νέα μέρη με νέες ανακαλύψεις.

Μια ομάδα συναισθηματικής και κοινωνικής ανάπτυξης, μοναδική, όπως ο καθένας από εμάς, που εστιάζει σε θέματα που αφορούν όλα τα παιδιά και απασχολούν τους γονείς, με τρόπο τρυφερό, δημιουργικό και παιχνιδιάρικο για εκείνα.
 
Οι Ομάδες απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 5-12 χρονών τα οποία χωρίζονται σε μικρότερα γκρουπ ανά ηλικία. Η κάθε ομάδα συναντιέται μία φορά την εβδομάδα για σε κάθε θεματικό κύκλο.

GroupTherapyImage011

Ψυχολογική υποστήριξη αθλητικών ομάδων

Τα ομαδικά αθλήματα απαιτούν συνεργασία, επικοινωνία και κοινή στοχοπροσήλωση. Στις ομάδες ψυχολογικής υποστήριξη για γκρουπ αθλητών δουλεύονται εξειδικευμένα ζητήματα που απασχολούν την κάθε ομάδα, σε κάθε επίπεδο. Η προσέγγιση που ακολουθούμε βασίζεται τόσο σε γνωστικές μεθόδους όσο και σε βιωματικές. Δεδομένου ότι οι αθλητές φέρνουν στα όρια τις σωματικές τους δυνατότητες, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην φροντίδα του σώματος και την πνευματική ενδυνάμωση έτσι ώστε να διαχειρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ενεργειακές τους δυνατότητες.

Ο συντονισμός της συγκεκριμένης ομάδας γίνεται από πεπειραμένη ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια, με πολύχρονη προσωπική εμπειρία στον χώρο του πρωταθλητισμού. Η εμπειρία της προέρχεται τόσο από τις γνώσεις και από το ίδιο το βίωμα της αθλητικής ζωής, που υπηρέτησε για χρόνια σε υψηλό επίπεδο, κατανοόντας την ανάγκη για εξειδικευμένη υποστήριξη σε νοητικό, ψυχολογικό, σωματικό και πνευματικό επίπεδο, για όσους αθλητές προσδοκούν την βέλτιστη απόδοση και την συνεχή εξέλιξη.

Κατερίνα Γαστεράτου

Συντονίστρια Ομάδων

Κατερίνα Γαστεράτου

Ψυχολόγος (ΜΑ) - Ψυχοθεραπεύτρια - Δραματοθεραπεύτρια

Επικοινωνήστε Μαζί Μας...

Στείλτε μας ένα email χρησιμοποόντας αυτήν την Φόρμα και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας με περισσότερες λεπτομέρειες!

Επικοινωνήστε Μαζί Μας...

Στείλτε μας ένα email χρησιμοποόντας αυτήν την Φόρμα και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας με περισσότερες λεπτομέρειες!
Πατήστε οπουδήποτε στην εικόνα...