Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΟ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Συναισθηματικό Κενό

Το συναισθηματικό κενό συχνά σχετίζεται με τη θλίψη και την κατάθλιψη. Ταυτόχρονα είναι και πολύ κοινό βίωμα. Οι άνθρωποι παλεύουν με διάφορους τρόπους να το ξορκίσουν. Συχνά όμως χρειάζεται να δουλέψουν γενναία με τον εαυτό τους για να το αποβάλουν.

Τι είναι το Συναισθηματικό Κενό …

Τι είναι το συναισθηματικό κενό ? Είναι η αίσθηση που προκαλείται από την απουσία συναισθήματος. Μια γενική αίσθηση ότι κάτι λείπει από μέσα μας, ένα αίσθημα αποσύνδεσης από τον εαυτό μας και τους άλλους ανθρώπους. Μερικές φορές βιώνεται ως μούδιασμα, ως κενός χώρος στην κοιλιά, στο στήθος, στο λαιμό ή σε κάποιο άλλο μέρος του σώματος …

Το συναισθηματικό κενό, είναι μια κατάσταση κατά την οποία δεν νιώθεις απολύτως τίποτα. Δεν μπορείς να χαρείς, δεν μπορείς να στεναχωρηθείς και που νιώθεις απέραντη μοναξιά. Σαν να μην έχει μείνει τίποτα σου, σαν να μην έχεις κανένα συναίσθημα για τίποτα και για κανέναν.

Το συναισθηματικό κενό, αυτή η αίσθηση κενού, είναι κάτι με το οποίο όλοι μας έχουμε έρθει αντιμέτωποι. Τις περισσότερες φορές δεν του δίνουμε σημασία. Είναι τις φορές που δεν είμαστε καλά και πρέπει οπωσδήποτε να βγούμε έξω με κάποιον οικείο, που έχουμε ένα υπερφαγικό επεισόδιο, που χρειαζόμαστε άμεσα κάτι έντονο στη ζωή μας και μετά από λίγο τσακωνόμαστε με το σύντροφό μας, που περνάμε ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Πολύ συχνά το κενό συναίσθημα περιγράφεται ως βαρεμάρα. Τις περισσότερες φορές συνδέεται με δυσφορία και ανηδονία.

Το συναισθηματικό κενό είναι ένα φαινόμενο το οποίο σου «καλύπτει» όλα τα άλλα συναισθήματα και σε κάνει να μην νιώθεις τίποτα. Επίσης το συναισθηματικό κενό συνδέεται με το αίσθημα ότι δεν έχεις όρεξη να κάνεις τίποτα και έχεις χάσεις το ενδιαφέρον από κάθε ενασχόληση σου, ακόμα και από αυτές που κάποτε «καιγόσουν» να κάνεις, όπως για παράδειγμα να πας για βόλτα με τις/τους φίλες σου.

Είναι ένα συναίσθημα που δύσκολα μπορεί κάποιος να εξηγήσει και που προσκολλάται με μεγάλη δύναμη στην ψυχή μας. Το άτομο αισθάνεται κενό εσωτερικά, σαν να αδειάζει η ψυχή του από θετικά συναισθήματα και πιστεύει ότι η ύπαρξή του δεν έχει κανένα νόημα. Η αίσθηση του κενού ταρακουνά την συναισθηματική αρχιτεκτονική μας, φέρνει στην επιφάνεια τις πληγές μας και αν δε θεραπευτεί έγκαιρα, μπορεί να βλάψει και την ζωτική ύπαρξη μας.

Αν έπρεπε να διαλέξουμε μια λέξη για να χαρακτηρίσουμε το αίσθημα του Κενού η καταλληλότερη θα ήταν πως είναι αφόρητο. Το αίσθημα του κενού είναι αφόρητο, γιατί στην ουσία του είναι ακατανόητο αφού μας θυμίζει διαρκώς μια ανάγκη που δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Είναι ένα δύσκολο συναίσθημα στο να εξηγηθεί και στο να κατανοηθεί. 

Όταν ένα άτομο αισθάνεται κενό μοιάζει σαν να κατακλύζεται από μια σειρά αρνητικών συναισθημάτων σε τέτοιο μεγάλο βαθμό που το οδηγεί στον εκμηδενισμό κάθε θετικού συναισθήματος ή θετικής σκέψης. Η αποθάρρυνση, η απογοήτευση, η δυσαρέσκεια, το άγχος, η ανία ή λύπη για τον εαυτό μας είναι τα κύρια αρνητικά συναισθήματα που μας παγιδεύουν στο κενό.

Συναισθηματικό κενό: Η απουσία του συναισθήματος

Κατάθλιψη

Κενό συναίσθημα. Έλλειψη συναισθήματος. Ένα μούδιασμα. Άδειο. Η αίσθηση του συναισθηματικού κενού, περνά απαρατήρητη επειδή το κενό στην πραγματικότητα δεν είναι συναίσθημα, αλλά η απουσία συναισθήματος. 

Σαν άνθρωποι, δεν είμαστε εφοδιασμένοι με την δυνατότητα να παρατηρούμε, να ορίζουμε ή να συζητάμε για την απουσία πραγμάτων που δεν γνωρίζουμε ή δεν κατανοούμε. Πολλές φορές δεν ξέρουμε ή αδυνατούμε να το περιγράψουμε. Άλλες φορές δεν ξέρουμε ότι μας συμβαίνει. Δυσκολευόμαστε εξαιρετικά να μιλάμε για τα πραγματικά συναισθήματα, πόσο μάλλον να μιλάμε για την απουσία των συναισθημάτων. Η απουσία συναισθημάτων φαντάζει σχεδόν ασαφής, αδιανόητη, αόρατη. Είναι πολύ δύσκολο για να την καταλάβουμε … /

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που τόσοι πολλοί άνθρωποι μπορεί να ζουν με αυτή την αίσθηση. Να την νιώθουν να φεύγει και να έρχεται καθ΄ όλη την διάρκεια της ζωής τους. Δεν είναι καν σε θέση να αναγνωρίσουν ότι κάτι τους συμβαίνει, πόσο μάλλον να καταλάβουν τι ακριβώς είναι. Απλά, κάποιες στιγμές, μπορεί να αισθάνονται ότι κάτι δεν κυλά σωστά, κάτι δεν πάει καλά με αυτούς και πως για κάποιο ανεξήγητο λόγο αισθάνονται διαφορετικοί από τους άλλους ανθρώπους.

Συχνά οι άνθρωποι απευθύνονται γι’ αυτό το λόγο στον ψυχολόγο. Πολύ συχνά ξεκινούν τη συζήτηση κάπως έτσι: “Ενώ όλα μου πάνε καλά, πραγματικά καλά, δεν ξέρω τι με πιάνει, κάποιες φορές δε νιώθω καλά..” “Δεν ξέρω πώς νιώθω”. Μία δυσφορία. “Δεν ξέρω τι μου φταίει”. “Δεν είμαι καλά”,  ¨Νιώθω να κοιτώ τους άλλους ανθρώπους να ζουν αληθινά σαν από απόσταση¨. Για κάποιους, είναι τρομερά δύσκολο ακόμα και να μιλήσουν για αυτό Να σε ρωτάνε “Πώς είσαι;”, “Πώς νιώθεις;”, “Τι έχεις;”, “Τι χρειάζεσαι;” και να απαντάς “Δε ξέρω”. “Ένα συναίσθημα κενό, δε ξέρω αν σου έχει τύχει”. Κάποιοι θα σου πουν πως καταλαβαίνουν πως κάτι δεν πάει καλά, αλλά δεν μπορούν να κατανοήσουν τίποτα παραπάνω από αυτό. Άλλοι περιγράφουν μια τέτοια περίοδο σαν ταινία, όπου οι ίδιοι είναι θεατές στην ίδια τους τη ζωή.

Δεν το καταλαβαίνουμε γιατί στην πραγματικότητα, δεν έχει να κάνει με συναίσθημα, αλλά με την απουσία συναισθήματος. Εμείς οι άνθρωποι δεν έχουμε την ευκολία ή τη δυνατότητα να αναγνωρίζουμε, να παρατηρούμε και να συζητάμε οτιδήποτε δεν είναι ορισμένο, οτιδήποτε δεν έχει “όνομα και επώνυμο”. Δυσκολευόμαστε να παραδεχτούμε τα συναισθήματά μας, πόσο μάλλον να αντιληφθούμε την απουσία τους. Και συνεχίζουμε, χωρίς να του δίνουμε τη σημασία που του αρμόζει. Ψάχνουμε τρόπους να γεμίσουμε το κενό, να μην το παραδεχτούμε. Να μπορούμε να λέμε πως είμαστε ευτυχισμένοι.”

Το κενό συναίσθημα συνδέεται συχνά με την αναζήτηση νοήματος. Σε σημαντικές στιγμές της ζωής μας οι άνθρωποι ερχόμαστε πολλές φορές αντιμέτωποι με αυτή.

Υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να γεμίσουν το κενό με την αγάπη, το φαγητό, το αλκοόλ, με μια γεμάτη ατζέντα φίλων, γνωστών και άλλων κοινωνικών γνωριμιών, αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο για χόμπι ή στο γυμναστήριο. Προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να αισθάνονται καλά, να μην σκέφτονται και να μην θυμούνται ό,τι τους πονάει.

Συναισθηματικό κενό και ψυχική υγεία

Το συναισθηματικό κενό επηρεάζει αισθητά τους τομείς της ζωής ενός ανθρώπου. Για αρχή, επηρεάζει την ψυχική του υγεία, τη σχέση με τον εαυτό. Το άτομο σε αυτήν την φάση της ζωής του, νιώθει άδειο, χωρίς κανένα ενδιαφέρον με ένα τεράστιο βάρος μέσα του, το οποίο δεν ξέρει από πού προέρχεται και τι ακριβώς είναι. Δεν είναι ένα συναίσθημα το οποίο κάποιος μπορεί να εκφράσει με ευκολία κι έτσι το άτομο προτιμά να το κρατά για τον εαυτό του.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, το συναισθηματικό κενό είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει και άλλους τομείς της ζωής ενός ατόμου, όπως την εργασία του αλλά και τις διαπροσωπικές του σχέσεις. Η απόδοσή του και οι κοινωνικές του δεξιότητες μειώνονται και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε οτιδήποτε του ζητείται.

Το κενό συναίσθημα λοιπόν συχνά σχετίζεται με τη θλίψη και την κατάθλιψη. Ταυτόχρονα είναι και πολύ κοινό βίωμα. Οι άνθρωποι παλεύουν με διάφορους τρόπους να το ξορκίσουν. Συχνά όμως χρειάζεται να δουλέψουν γενναία με τον εαυτό τους για να το αποβάλουν.

“Συναίσθημα κενό, κι εσύ να νιώθεις άδειος, να μην αντέχεις τον εαυτό σου, να μην τον καταλαβαίνεις.”

Επειδή οι λόγοι είναι πολλοί θα σου τους αριθμήσουμε από τον λιγότερο πιθανό στον πιο πιθανό, σύμφωνα με την προσωπική μας άποψη.

  1. Τσακωμός με την/τον κολλητή/το σου
  2. Τσακωμός με την παρέα σου
  3. Πρόβλημα στην δουλεία
  4. Οικονομικά προβλήματα
  5. Μετανάστευση στο εξωτερικό
  6. Απόλυση από την δουλεία – αποτυχία στον εργασιακό τομέα
  7. Χωρισμός με τον σύντροφο
  8. Θάνατος κοντινού προσώπου σου
  9. Προβλήματα υγείας

Συναισθηματικό κενό – Πως δημιουργείται;

Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν σε μια οικογένεια όπου οι γονείς δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στα συναισθήματά τους, δεν τα αναγνωρίζουν ή δεν τα επικυρώνουν, λαμβάνουν ένα ισχυρό μήνυμα. Μαθαίνουν ότι τα συναισθήματά τους δεν είναι έγκυρα, δεν έχουν σημασία ή είναι απαράδεκτα για τους άλλους. Μαθαίνουν ότι πρέπει να τα αγνοούν, να τα ουδετεροποιούν, να τα υποτιμούν ή να απομακρύνονται από αυτά …

Για μερικά παιδιά, αυτό το μήνυμα διαπερνά κάθε πτυχή της συναισθηματικής τους ζωής. Σε κάποια άλλα, μπορεί να επηρεάσει μόνο ορισμένα μέρη. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το παιδί αποσυνδέεται από τα συναισθήματά του, γιατί αισθάνεται άχρηστο, αρνητικό, απαράδεκτο ή μη αποδεκτό από τους άλλους …

Το παιδί προσαρμόζεται για να νιώσει όσο πιο άνετα μπορεί μέσα στο οικογενειακό του περιβάλλον. Εν αγνοία του, θυσιάζει το πιο βαθύ, προσωπικό και βιολογικό μέρος της ταυτότητάς του, το ποιος ή ποια είναι, τα συναισθήματά του. Θα αισθανθεί την απουσία αυτού του τόσο ζωτικού μέρους του εαυτού του χρόνια αργότερα ως ενήλικας. Ως ενήλικας θα νιώσει τον κενό χώρο από την απουσία των συναισθημάτων του. Θα νιώσει αποσυνδεδεμένος, ανεκπλήρωτος και άδειος …

Σε πολλές περιπτώσεις, το συναισθηματικό κενό συνδέεται με την κατάθλιψη. Το άτομο, μη έχοντας τη δυνατότητα να καταλάβει τι του συμβαίνει αλλά και το πώς να το επικοινωνήσει με τους γύρω του, κλείνεται στον εαυτό του, νιώθει άσχημα με τον εαυτό του, χάνεται η αυτοεκτίμησή του και χάνει τον έλεγχό του. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλες διαταραχές με τις οποίες το συναισθηματικό κενό έχει άμεση επαφή.

Σε άλλες περιπτώσεις το συναισθηματικό κενό συνδέεται άμεσα με τις εξαρτήσεις. Το άτομο, στην προσπάθειά του να νιώσει κάτι, καταφεύγει σε κάθε είδους κατάχρηση. Πρόσκαιρα, το άτομο νιώθει την ευχαρίστηση, την αδρεναλίνη ή ίσως και τον φόβο του παράνομου και καταφέρνει αυτό που θέλει. Πολλές φορές οι εθισμένοι είναι άνθρωποι με ανηδονία που δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο με το εκάστοτε αντικείμενο εξάρτησής τους. Ένας άνθρωπος, εξαρτημένος πχ  από τον τζόγο, θα περιέγραφε τη ζωή του πριν την εξάρτηση ρουτινιάρικη και άχαρη. Θα φανταζόταν ότι αν δεν υπήρχε στη ζωή του ο τζόγος θα επέστρεφε σ’ αυτή. Ο τζόγος του προσφέρει αγωνία, άγχος, ενοχές, στεναχώρια, πρόσκαιρη ικανοποίηση και έκσταση. Όποια κι αν είναι η αναλογία των συναισθημάτων, τουλάχιστον είναι εκεί, παρόντα και γεμίζουν, όπως θα έλεγε, τη ζωή του.

Πολύ συχνά το συναισθηματικό κενό συνδέεται με τη σεξουαλική λειτουργία. Οι άνθρωποι που αυνανίζονται καταναγκαστικά, που αλλάζουν συνεχώς σεξουαλικούς συντρόφους, που έχουν αναπτύξει εξαρτητική σχέση με το σεξ ή είναι εθισμένοι στην πορνογραφία είναι συχνά άνθρωποι που ζητούν ανακούφιση από την κενότητα.

Πάρα πολλές φορές στην ζωή μας βιώνουμε κάποιες δύσκολες και δυσάρεστες καταστάσεις η οποίες μας φθείρουν και μας καταπονούν ψυχικά. Τέτοιες καταστάσεις για παράδειγμα μπορεί να είναι για παράδειγμα ένας επώδυνος χωρισμός, μια εργασιακή απόρριψη, μια απόλυση, ένας θάνατος ή οτιδήποτε άλλο συμβάν μπορεί να σε επηρεάσει αρνητικά. Επίσης οι απογοητεύσεις κάθε είδους όπως και όλες οι καταστάσεις που σου αναφέραμε προηγουμένως δημιουργούν ένα συναισθηματικό κενό στον άνθρωπο. 

Υπάρχουν πάρα πολλές αιτίες που μπορεί να δημιουργήσουν ένα συναισθηματικό κενό σε έναν άνθρωπο. Συνήθως το συναισθηματικό κενό δημιουργείται από έντονες αρνητικές καταστάσεις. Για παράδειγμα μπορεί  μετά από ένα χωρισμό θέλει κανείς να απομονοθεί να κλειστεί στο σπίτι, να μην θες να βγένει με τους φίλους του, να μην έχει διάθεση για καμιά κοινωνική δραστηριότητα που πρίν θα τον ευχαριστιούσαν.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι να τσακώθηκες με την κολλητή σου και καθώς βιώνεις ένα συναισθηματικό κενό, να μην χαίρεσαι ούτε με τον άντρα σου, ούτε με τα παιδία σου, ούτε με τις επιτυχίες σου, να μην θες να κάνεις τίποτα στην ζωή σου κ.λπ.

Βέβαια πολλές φορές το συναισθηματικό κενό έρχεται από πολύ «κακά» γεγονότα πιο τραβηγμένα από έναν τσακωμό με την/τον κολλητή/το σου, όπως για παράδειγμα να σε απολύσουν και να μην μπορείς να τα βγάλεις πέρα στην ζωή σου ή από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Συναισθηματικό κενό – Πώς να το αντιμετωπίσετε

Η καταπολέμηση αυτού του κενού δεν είναι κάτι εύκολο. Το άτομο νιώθει παγιδευμένο στα νύχια του Κενού και βυθίζεται διαρκώς σε μια θάλασσα από αμφιβολίες και ανασφάλειες. Κάποιοι βρίσκουν την δύναμη να αντισταθούν και να πάρουν τα ηνία της κατάστασης στα χέρια τους. Το πιο βασικό όπλο για την καταπολέμηση της αίσθησης του Κενού είναι η γνώση και η αποδοχή του εαυτούς μας. Θα πρέπει το άτομο να βουτήξει βαθιά μέσα στην ψυχή του και να εντοπίσει τους παράγοντες που προκαλούν αυτή τη συσσώρευση αρνητικών συναισθημάτων. Η εξωτερίκευση των συναισθημάτων μας και το να μιλήσουμε ανοιχτά για ό,τι μας βασανίζει είναι συνήθως ένας καλός τρόπος για να αρχίσουμε να θεραπεύουμε τις πληγές μας.

Η αναζήτηση βοήθειας από κάποιον ειδικό θα βοηθήσει περαιτέρω στην αποκατάσταση της ψυχικής μας υγείας. Ζητώντας βοήθεια δεν σημαίνει ότι είμαστε αδύναμοι, αλλά ότι έχουμε την ικανότητα να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειαζόμαστε κάποιον να ασχοληθεί με το πρόβλημά μας. Δείτε γύρω σας και ξεχωρίστε αυτούς και αυτά που αξίζουν στην ζωή σας. Αποδεχθείτε την πραγματικότητα όπως είναι. Εστιάστε σε αυτό που σας κάνει να νιώθετε καλά, συγκεντρώστε τις δυνάμεις σας και προσπαθήστε να μην αφήσετε να σας κυριεύσουν οι αδυναμίες σας. Καταλάβετε πως η τελειότητα δεν υπάρχει και ότι ο καθένας μας είναι μοναδικός και ανεπανάληπτος. 

Η αίσθηση του συναισθηματικού κενού, δεν υπάρχει σαν κλινικός όρος στον οποίο να αναφέρονται μεταξύ τους οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας. Δεν είναι κάτι που συζητιέται από το ευρύ κοινό. Δεν είναι κάτι το οποίο οι άνθρωποι συνηθίζουν να μοιράζονται μεταξύ τους. Ωστόσο, αρκετοί άνθρωποι  προσπάθησαν να το εκφράσουν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο …

Πολλοί λίγοι από αυτούς βρίσκουν τις κατάλληλες λέξεις για να το περιγράψουν. Συνήθως, όμως πρέπει να καταλάβει ο θεραπευτής τι τους συνέβαινε και να τους βοηθήσει. Κάθε φορά, η ανακούφιση που βλέπει ο θεραπευτής στα πρόσωπά τους είναι πολύ μεγάλη. Είναι απίστευτα επουλωτική και συνδετική η δυνατότητα προσδιορισμού του απροσδιόριστου, αδιευκρίνιστου, κενού και τόσο παγερού συναισθήματος που σας κρατά απομακρυσμένους από τον εαυτό σας και τους συνανθρώπου σας για χρόνια ή από τότε που θυμόσαστε τον εαυτό σας 

Συνήθως τέτοιου είδους προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται εύκολα καθώς είναι δύσκολο τι βιώνεις αλλά ακόμα και να το καταφέρεις δύσκολα κάποιος καταλαβαίνει ότι είναι πρόβλημα και χρήζει αντιμετώπισης. Για να αντιμετωπίσεις το συναισθηματικό κενό που βιώνεις η λύση είναι να κάνεις ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή αν δεν έχεις πλέον όρεξη να βγεις με τους φίλους σου καθώς δεν χαίρεσαι, τότε πρέπει να βγεις μαζί τους και να μην το ακυρώσεις. Αν δεν έχεις όρεξη να δεις τους συγγενείς σου γιατί δεν χαίρεσαι τότε πρέπει να πας να τους δεις. Εν ολίγοις δεν πρέπει να ενδώσεις στο συναισθηματικό κενό και να κάνεις ακριβώς το αντίθετο.

Ψυχική Υγεία - 3

Υπάρχουν δυστυχώς και άνθρωποι που δυσκολεύονται πολύ να προχωρήσουν. Είτε επειδή τους έχουν συμβεί εξαιρετικά τραυματικά πράγματα, είτε επειδή το κρύβουν καλά και είναι λειτουργικοί, είτε επειδή δεν έχουν τη δομή να το κάνουν. Υπάρχουν δε άνθρωποι που το κρύβουν τόσο καλά που το περιβάλλον τους τους θεωρεί ευτυχισμένους ή “στον κόσμο τους”. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ακόμα και πολύ μικρά βήματα πρέπει να μας είναι αρκετά.

Αν όμως το πρόβλημα είναι πολύ δύσκολο να το ξεπεράσεις και σε ενοχλεί απίστευτα. Τότε αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να επισκεφτείς ένα ψυχολόγο και να του εξηγήσεις πως έχουν τα πράγματα προκειμένου να βρείτε λύση στο πρόβλημά σου. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποφύγεις κάτι τέτοιο αν είναι σοβαρό το πρόβλημα που βιώνεις. Το συναισθηματικό κενό δεν είναι κάτι απλό και πολλές φορές πηγάζει από βαθύτερες ανεξιχνίαστες αιτίες.

Ακολουθούν ορισμένες κατευθύνσεις για να αναγνωρίσετε το κενό μέσα σας.

Μικρά βήματα προς την αναγνώριση

  • Παραδέξου το κενό που νιώθεις
  • Μην κρίνεις τον εαυτό σου, μη βρίσκεις δικαιολογίες.
  • Δώσε στον εαυτό σου τον χρόνο που του αναλογεί – Άκου τι έχει να σου πει.
  • Αντιστάσου στην ανάγκη να καλύψεις το κενό με οτιδήποτε πρόσκαιρο και αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στον εαυτό σου, ώστε να ανακαλύψεις τις ανάγκες σου, τις επιθυμίες σου κλπ.
  • Εξερεύνησε τα συναισθήματά σου.
    Βάλε μια υπενθύμιση ώστε να σημειώνεις τα συναισθήματά σου σε διάφορες φάσεις της ημέρας. Έτσι, θα αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι σταδιακά τις εναλλαγές των συναισθημάτων σου και σε ποια συνθήκη τα ένιωσες.
  • Ενθάρρυνε τον εαυτό σου.
    Το σημαντικό είναι να εστιάσεις σε όσα μπορείς να πετύχεις με τις δυνάμεις και την προσπάθειά σου. Επικεντρώσου στο θετικό συναίσθημα.
  • Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας. Θα σε βοηθήσει τόσο να ανακαλύψεις την πηγή του θέματος όσο και να βρεις τρόπους για την αντιμετώπισή του.

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα …

  • Δεν έχετε την αίσθηση κάποιου σκοπού
  • Αντιλαμβάνεστε την έλλειψη νοήματος στη ζωή σας
  • Δεν είστε χαρούμενοι, αλλά δεν είστε και ιδιαίτερα λυπημένοι
  • Αν κάποιος σας ρωτούσε πώς αισθάνεστε, “Δεν ξέρω” είναι η απάντηση που θα δίνατε ;

Μπορείτε να …

• Αρχίσετε να δίνετε στον εαυτό σας τη συναισθηματική προσοχή που δεν παίρνατε ως παιδί
• Ανακαλύψετε την πλευρά του εαυτού, που βίωνε την αίσθηση κενότητας και απείχε από την χαρά, το νόημα και τον σκοπό της ζωής
• Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας ως έκφραση του αληθινού σας εαυτού, αντί να πιστεύετε ότι είναι λάθος, ένδειξη αδυναμίας ή πηγή μυστικής ντροπής
• Αποσαφηνίσετε τον προστατευτικό ρόλο των αρνητικών συναισθημάτων σας, όπως ο θυμός, η απογοήτευση ή η απελπισία. Να αποδεχτείτε την ύπαρξή τους, να τα αγκαλιάσετε και να τα απελευθερώσετε
• Αποκτήσετε μια αίσθηση σκοπού που να πηγάζει από την μοναδικότητά σας δίχως να χρειάζεται να την ψάχνετε κάπου ¨εκεί έξω¨
• Αρχίσετε να δίνετε προσοχή στις αυθεντικές ανάγκες σας, να τις εκπληρώνετε και να τις απολαμβάνετε
• Αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τη φωνή σας για να ζητάτε και να διεκδικείτε

1. Αναγνωρίστε προσεκτικά το κενό

Εάν αισθάνεστε το κενό σαν μια μαύρη τρύπα, αναγνωρίστε το και να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας επειδή έχετε αυτά τα συναισθήματα. Μην προσπαθήσετε να απορρίψετε ή να αλλάξετε τα συναισθήματά σας.

Εάν αυτό το κενό προέρχεται από την παλαιότερη απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μην θυμώνετε με τον εαυτό σας επειδή θρηνείτε μετά από καιρό. Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι επώδυνη και παρόλο που αλλάζει μορφή με την πάροδο του χρόνου, είναι πολύ δύσκολο να νιώσετε ότι είστε καλά. Σε αυτή την περίπτωση, μαθαίνετε να ζείτε τη ζωή παράλληλα με εκείνο το κενό που έχει δημιουργήσει αυτό το άτομο.

Μερικές φορές, το κενό εμφανίζεται γιατί δεν νιώσατε αγάπη, ενώ μεγαλώνατε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είχατε μια αγαπημένη οικογένεια. Μπορεί να χάσατε συγκεκριμένα είδη αγάπης ή φροντίδας και στη συνέχεια να αισθανθήκατε ότι ήταν αδύνατο να καλύψετε το κενό.

Μιλήστε στον εαυτό σας με συμπόνια. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε: «Είναι δύσκολο να αισθάνεστε τόσο μόνοι» ή «Έχεις δίκιο, χρειαζόσουν περισσότερη αγάπη».

2. Αφιερώστε καθημερινό χρόνο στον εαυτό σας

Σε αυτή την περίπτωση, αντισταθείτε στην ανάγκη να στραφείτε προς μία εξωτερική ενέργεια για να καλύψετε το κενό. Αντί να προσπαθείτε να καλύψετε το κενό με τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, την τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή οτιδήποτε άλλο, κοιτάξτε μέσα σας και περάστε χρόνο με τον εαυτό σας.

Μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο για να εξερευνήσετε τις δικές σας επιθυμίες, τους φόβους, τις ελπίδες και τα όνειρα. Αυτό σας βοηθά να δημιουργήσετε περισσότερο νόημα στην καθημερινή ζωή και το μέλλον σας.

Επειδή είμαστε όλοι διαφορετικοί, έτσι και διαφορετικές δραστηριότητες μπορεί να είναι χρήσιμες για εσάς. Δείτε τι είναι καλύτερο για εσάς ώστε να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας, ίσως το γράψιμο ή η γυμναστική.

Μπορεί να αισθανθείτε άβολα στην αρχή, αλλά όσο πιο πολύ εξασκηθείτε στην αφιέρωση χρόνου και ενέργειας στον εαυτό σας και στη φροντίδα του, τόσο λιγότερο παρόντα θα είναι αυτά τα κενά τα συναισθήματα.

3. Εξερευνήστε τα τρέχοντα συναισθήματά σας

Οι ψυχολόγοι προτείνουν να βάλετε μία υπενθύμιση και να παρατηρήσετε τι αισθάνεστε εκείνη τη στιγμή. Δεν χρειάζεται να είναι τρομερό συναίσθημα. Μπορεί να γράψετε «βαριέμαι» ή «είμαι έξαλλος» ή «περίεργος». (Σημείωση: Βοηθητική σε αυτό το κομμάτι είναι η εφαρμογή συναισθηματικής επίγνωσης FiD.)

Καθώς θα βιώνετε ανά μικρά διαστήματα τα συναισθήματα που νιώθετε, θα διευρύνετε σταδιακά το επίπεδο ανοχής σας ώστε να περιλαμβάνει εντονότερα συναισθήματα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Μετατραυματικό Stress

4. Εξερευνήστε τα συναισθήματα κενού που νιώθετε

Αναγνωρίστε τα συναισθήματα με τις παρακάτω ερωτήσεις. Μπορείτε να το κάνετε αυτό, ενώ διαβάζετε ένα περιοδικό, ενώ κάνετε μια βόλτα ή πίνετε έναν καφέ.

  • Μήπως επικρίνω τον εαυτό μου ή τον συγκρίνω με άλλους;
  • Λέω στον εαυτό μου όμορφα πράγματα;
  • Μήπως έχω την τάση να παρατηρώ τις αποτυχίες ή να αποκαλώ τον εαυτό μου άσχημο ή ηλίθιο;
  • Υπολογίζονται τα συναισθήματά μου στις σχέσεις μου ή ελαχιστοποιώ αυτά που αισθάνομαι;
  • Φροντίζω ενεργά τις ανάγκες του σώματος και της υγείας μου;
  • Έχω στραφεί προς συμπεριφορές ή εθισμούς για να αποφύγω τα συναισθήματά μου;
  • Μήπως επικεντρώνομαι αποκλειστικά στις ανάγκες κάποιου άλλου ατόμου ή ατόμων;
  • Τι προσπαθώ να αποδείξω ή να κερδίσω;
  • Κατηγορώ τον εαυτό μου ή αισθάνομαι ενοχή για πράγματα που είναι έξω από τον έλεγχό μου;
  • Δείχνω συμπόνια όπως θα έπρεπε σε ένα στενό φίλο ή μέλος της οικογένειας;
  • Υποστηρίζω τις αποφάσεις του εαυτού μου και σέβομαι τις προσωπικές μου απόψεις;

5. Δώστε αξία στον εαυτό σας

Όταν ήμασταν παιδιά, κάποιοι από εμάς χρησιμοποιούσαμε την άγνοια μας για τα συναισθήματα για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τα υπερβολικά συναισθήματα. Σε αυτή την περίπτωση, δώστε αναγνώριση στον εαυτό σας που κατέληξε σε μια λύση που δούλεψε όταν ήστασταν μικροί και αδύναμοι.

Σήμερα, πάρτε το χρόνο σας ελευθερώνοντας τα συναισθήματά σας. Πρέπει να αναπληρώστε το χρόνο. Και δεν χρειάζεται να βιαστείτε και να παρακάμψετε το παλιό σας τρόπο επιβίωσης.

Το αίσθημα κενού μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκαταστροφικές σκέψεις, όπως ότι «η ζωή δεν αξίζει», ή «δεν υπάρχει καμία ελπίδα». Και πάλι, η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει να εξερευνήσετε τις βαθύτερες αιτίες των συναισθημάτων σας και να σας δώσει τη δυνατότητα να πάρετε τις δικές σας αποφάσεις για το πώς να εφαρμόσετε θετικές αλλαγές.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε και να αποδεχθείτε τα συναισθήματα του κενού που νιώθετε. Είναι σημαντικό να δείξετε συμπόνοια στον εαυτό σας. Είτε αντιμετωπίζετε δύσκολες σχέσεις, απώλειες ή αίσθημα έλλειψης σκοπού ή νοήματος, αξίζει να ζήσετε μια ικανοποιητική και ουσιαστική ζωή.

Υπάρχουν και καλά νέα όταν αναγνωρίσετε πως υποφέρετε από συναισθηματικό κενό. Με την βοήθεια ενός προσεκτικά επιλεγμένου θεραπευτή, μπορείτε να το θεραπεύσετε.

Έχετε δικαίωμα να πάρετε πίσω αυτά που στερηθήκατε ως παιδί και να νιώσετε επιτέλους συναισθηματικά γεμάτοι …

Αν χρειάζεστε βοήθεια, μην διστάσετε. Η κατάλληλη ώρα, είναι πάντα ΤΩΡΑ …

Ακούστε τι έχει να πει ο εαυτός σας.

Εάν αισθάνεστε ένα κενό μέσα σας, δεν είστε μόνοι. Πολλοί από εμάς αισθανόμαστε ότι είμαστε άδειοι με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώθετε κενό γιατί κάτι λείπει από τη ζωή σας, το οποίο μπορεί να έχει προέλθει από το χωρισμό ενός αγαπημένου προσώπου ή από ένα θάνατο.

Ή το κενό θα μπορούσε να προέλθει επειδή σιγά-σιγά εγκαταλείπουμε τους εαυτούς μας, όταν δεν ακούμε τις δικές μας ελπίδες και τις επιθυμίες. Μπορεί να εγκαταλείψετε τον εαυτό σας κατά λάθος ή εν αγνοία σας, επειδή αγωνίζεστε να πετύχετε το τέλειο ή να κερδίσετε την έγκριση των άλλων.

Μπορεί να σταματήσετε να φροντίζετε τον εαυτό σας, ενώ εστιάζετε στην καριέρα σας. Για παράδειγμα, μπορεί να σταματήσετε να εξασκείτε το σώμα σας ή μπορεί να μην κοιμάστε αρκετά. Η εγκατάλειψη του εαυτού σας μπορεί να σας προκαλέσει άγχος, κατάθλιψη, ενοχές ακόμη και ντροπή.

Οι θεραπευόμενοι παρομοιάζουν συχνά το κενό με ένα αίσθημα μουδιάσματος ή μοναξιάς. Αναφέρουν ότι δεν παίρνουν ικανοποίηση από τη δουλειά τους, αισθάνονται ανεπιτυχείς, οι σχέσεις τους επίσης δεν τους ικανοποιούν ή ότι τίποτα δεν είναι συναρπαστικό.

Άλλοι θεραπευόμενοι που παλεύουν μετην κατάθλιψη αναφέρουν ότι αισθάνονται άδειοι (αντί για λυπημένοι). Αυτό το είδος των συναισθηματικών κενών συνοδεύεται με χαμηλό ενδιαφέρον και κίνητρο για οτιδήποτε.

Εάν αισθάνεστε άδειοι, αναζητήστε να δείτε έναν ψυχολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει. Πιο συγκεκριμένα, είναι σημαντικό να δείτε αν έχετε κατάθλιψη και πώς να χειριστείτε το κενό σας, από τι εξαρτάται και τι είναι αυτό που προκαλεί.

Κατερίνα Γαστεράτου
Ψυχολόγος (ΜΑ) - Ψυχοθεραπεύτρια

Κλείστε ένα Ραντεβού

Προγραμματίστε ένα Ραντεβού. Επιλέξτε Ημερομηνία και ώρα που σας εξυπηρετεί καλύτερα. Δώστε τα σωστά σοιχεία στην φόρμα και θα σας ειδοποιήσουμε άμεσα για επιβεβαίωση και επικύρωση του ραντεβού σας.

Κλείστε ένα Ραντεβού

Προγραμματίστε ένα Ραντεβού. Επιλέξτε Ημερομηνία και ώρα που σας εξυπηρετεί καλύτερα. Δώστε τα σωστά σοιχεία στην φόρμα και θα σας ειδοποιήσουμε άμεσα για επιβεβαίωση και επικύρωση του ραντεβού σας.
Πατήστε οπουδήποτε στην εικόνα...