Σε πολλές περιπτώσεις, το συναισθηματικό κενό συνδέεται με την κατάθλιψη. Το άτομο, μη έχοντας τη δυνατότητα να καταλάβει τι του συμβαίνει αλλά και το πώς να το επικοινωνήσει με τους γύρω του, κλείνεται στον εαυτό του, νιώθει άσχημα με τον εαυτό του, χάνεται η αυτοεκτίμησή του και χάνει τον έλεγχό του. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλες διαταραχές με τις οποίες το συναισθηματικό κενό έχει άμεση επαφή.
Σε άλλες περιπτώσεις το συναισθηματικό κενό συνδέεται άμεσα με τις εξαρτήσεις. Το άτομο, στην προσπάθειά του να νιώσει κάτι, καταφεύγει σε κάθε είδους κατάχρηση. Πρόσκαιρα, το άτομο νιώθει την ευχαρίστηση, την αδρεναλίνη ή ίσως και τον φόβο του παράνομου και καταφέρνει αυτό που θέλει. Πολλές φορές οι εθισμένοι είναι άνθρωποι με ανηδονία που δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο με το εκάστοτε αντικείμενο εξάρτησής τους. Ένας άνθρωπος, εξαρτημένος πχ από τον τζόγο, θα περιέγραφε τη ζωή του πριν την εξάρτηση ρουτινιάρικη και άχαρη. Θα φανταζόταν ότι αν δεν υπήρχε στη ζωή του ο τζόγος θα επέστρεφε σ’ αυτή. Ο τζόγος του προσφέρει αγωνία, άγχος, ενοχές, στεναχώρια, πρόσκαιρη ικανοποίηση και έκσταση. Όποια κι αν είναι η αναλογία των συναισθημάτων, τουλάχιστον είναι εκεί, παρόντα και γεμίζουν, όπως θα έλεγε, τη ζωή του.
Πολύ συχνά το συναισθηματικό κενό συνδέεται με τη σεξουαλική λειτουργία. Οι άνθρωποι που αυνανίζονται καταναγκαστικά, που αλλάζουν συνεχώς σεξουαλικούς συντρόφους, που έχουν αναπτύξει εξαρτητική σχέση με το σεξ ή είναι εθισμένοι στην πορνογραφία είναι συχνά άνθρωποι που ζητούν ανακούφιση από την κενότητα.
Πάρα πολλές φορές στην ζωή μας βιώνουμε κάποιες δύσκολες και δυσάρεστες καταστάσεις η οποίες μας φθείρουν και μας καταπονούν ψυχικά. Τέτοιες καταστάσεις για παράδειγμα μπορεί να είναι για παράδειγμα ένας επώδυνος χωρισμός, μια εργασιακή απόρριψη, μια απόλυση, ένας θάνατος ή οτιδήποτε άλλο συμβάν μπορεί να σε επηρεάσει αρνητικά. Επίσης οι απογοητεύσεις κάθε είδους όπως και όλες οι καταστάσεις που σου αναφέραμε προηγουμένως δημιουργούν ένα συναισθηματικό κενό στον άνθρωπο.
Υπάρχουν πάρα πολλές αιτίες που μπορεί να δημιουργήσουν ένα συναισθηματικό κενό σε έναν άνθρωπο. Συνήθως το συναισθηματικό κενό δημιουργείται από έντονες αρνητικές καταστάσεις. Για παράδειγμα μπορεί μετά από ένα χωρισμό θέλει κανείς να απομονοθεί να κλειστεί στο σπίτι, να μην θες να βγένει με τους φίλους του, να μην έχει διάθεση για καμιά κοινωνική δραστηριότητα που πρίν θα τον ευχαριστιούσαν.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι να τσακώθηκες με την κολλητή σου και καθώς βιώνεις ένα συναισθηματικό κενό, να μην χαίρεσαι ούτε με τον άντρα σου, ούτε με τα παιδία σου, ούτε με τις επιτυχίες σου, να μην θες να κάνεις τίποτα στην ζωή σου κ.λπ.
Βέβαια πολλές φορές το συναισθηματικό κενό έρχεται από πολύ «κακά» γεγονότα πιο τραβηγμένα από έναν τσακωμό με την/τον κολλητή/το σου, όπως για παράδειγμα να σε απολύσουν και να μην μπορείς να τα βγάλεις πέρα στην ζωή σου ή από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.