Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων

Ατομική ή ομαδική ψυχοθεραπεία ενηλίκων δια ζώσης ή διαδικτυακά για άτομα με έντονο άγχος, κατάθλιψη, συναισθηματικές δυσκολίες, προβλήματα στις διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις και στην επαγγελματική ζωή, που επιθυμούν να δουλέψουν πάνω στην αυτογνωσία και την προσωπική ανάπτυξη.

Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων

Η ατομική ψυχοθεραπεία είναι η διαδικασία κατά την οποία το άτομο, μέσα από τη δημιουργία μιας σταθερής, προστατευμένης σχέσης εμπιστοσύνης και αποδοχής με τον θεραπευτή του, ενθαρρύνεται να ασχοληθεί με θέματα που το απασχολούν και που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τη ζωή του. Η διερεύνηση, η έκφραση, η ανάλυση και η νοηματοδότηση των σκέψεων, των συναισθημάτων, των κινήτρων και των αναμνήσεων του θεραπευόμενου έχουν σαν στόχο να κατανοήσει εκείνος καλύτερα τον εαυτό του, τη συμπεριφορά του, τις σχέσεις του αλλά και την καθημερινή του πραγματικότητα. Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία οδηγεί σε ομαλές και αβίαστες αλλαγές, τις οποίες κατακτά το άτομο σταδιακά ως φυσικό επακόλουθο, ενώ αποτελεί μονοπάτι προς την αυτογνωσία και την ψυχική ενδυνάμωση. Το άτομο οδηγείται στην ανακούφιση από τον ψυχικό πόνο και τις συνέπειες που αυτός έχει στην καθημερινότητά του, όπως επίσης στην ανακάλυψη ενός πιο ικανοποιητικού, γεμάτου νόημα τρόπου ζωής.

Η ατομική ψυχοθεραπεία ενηλίκων ξεκινά από την απόφασή μας να επεξεργαστούμε τα ζητήματα που μας απασχολούν μέσα στη συνθήκη μιας διαπροσωπικής συνάντησης. Δηλαδή της συνάντησης του/της θεραπευόμενου/-ης με τον/την θεραπευτή/-τρια. Γι’ αυτό τον λόγο είναι πάρα πολύ σημαντικό να νιώσουμε σταδιακά, στα πλαίσια της ψυχοθεραπείας, άνεση, οικειότητα και αισθήματα εμπιστοσύνης.

Κάθε άνθρωπος, ο οποίος παίρνει την απόφαση να επισκεφθεί ένα ψυχολόγο μπορεί να παρακινηθεί από διαφορετικά κίνητρα. Στην πραγματικότητα οι λόγοι που οδηγούμαστε στην ψυχοθεραπεία είναι διαφορετικοί για τον καθένα μας.

  • Κάποιοι από εμάς μπορεί να υποφέρουμε από έντονα σωματικά ή ψυχικά συμπτώματα, από τα οποία θέλουμε να απαλλαχθούμε.
  • Σε ψυχοθεραπεία ακόμη μπορεί να οδηγηθούν άνθρωποι που δυσφορούν έντονα μέσα στις διαπροσωπικές ή τις κοινωνικές τους σχέσεις.
  • Άλλοι μπορεί να αποζητήσουν την αυτογνωσία ως ένα ταξίδι εμβάθυνσης αλλά και ως ένα τρόπο αντιμετώπισης των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.

Σε κάθε περίπτωση, η ατομική ψυχοθεραπεία ενηλίκων αποτελεί μια προσωπική πορεία. Η πορεία αυτή περιέχει διάφορους σταθμούς και φάσεις, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου καιρού της εξοικείωσης, της περιόδου που εκτυλίσσεται η ψυχοθεραπεία αλλά και αυτής του κλεισίματος.

ψυχοθεραπεία ενηλίκων 2

Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας το άτομο με τη δημιουργία μίας σταθερής επαφής και σχέσης με τον ψυχοθεραπευτή βιώνει και κατανοεί καλύτερα τις επιθυμίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του, ξεπερνά τις προσωπικές του αντιστάσεις και πετυχαίνει μία βαθύτερη γνώση του εαυτού του. Το αποτέλεσμα είναι η ψυχική ενδυνάμωση, η ανακούφιση από τον πόνο και την εσωτερική δυσφορία, η δημιουργία μίας πιο αυθεντικής προσωπικότητας και η βελτίωση των διαπροσωπικών του σχέσεων.

Τί ακριβώς συμβαίνει κατά την περίοδο λοιπόν που εκτυλίσσεται η ψυχοθεραπεία;

Ουσιαστικά όλα τα θέματα που απασχολούν το άτομο ανακινούνται μέσα στα πλαίσια μίας ζωντανής σχέσης, αυτής του θεραπευτή με τον θεραπευόμενο, όπως είπαμε παραπάνω. Με μία έννοια, η σχέση με τον θεραπευτή λειτουργεί για το άτομο ως καταλύτης. Το άτομο επεξεργάζεται τα βασικά ζητήματα που το απασχολούν μέσα στο πλαίσιο αυτής της σχέσης. Ο/η θεραπευτής/ρια αποτελεί τον βασικό του συνοδοιπόρο. Συνοδεύει το άτομο να επεξεργαστεί τα ζητήματά του και να ολοκληρώσει αυτή την διαδρομή με τον πλέον κατάλληλο ψυχικά τρόπο.

Γι’ αυτόν τον λόγο έχει ένα περισσότερο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, ιδιαίτερα όταν διαπνέεται από μία αναλυτική προσέγγιση. Η ολοκλήρωσή της οδηγεί όχι μόνο στη διαχείριση των προβλημάτων που μας απασχολούν, αλλά και στην αυτογνωσία, την προσωπική εξέλιξη και την καλύτερη επαφή με τον εαυτό μας.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει σε περιόδους που νιώθετε ψυχολογικά καταβεβλημένοι, αγχωμένοι ή πιεσμένοι και μέσα από την επαγγελματική καθοδήγηση να σας οδηγήσει στην εύρεση ενός δρόμου αλλαγής που έχει ως στόχο την προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη.

Η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε δύσκολα γεγονότα και να ξεπεράσετε απαιτητικές στιγμές της ζωής σας. Μέσω της σωστής προσέγγισης θα μπορέσετε να ξανακερδίσετε την ισορροπία σας και να δημιουργήσετε μία φυσιολογική ροή της ζωής σας καθώς και να αισθανθείτε δυνατότεροι και ανανεωμένοι.

«Απομυθοποιώντας» την ψυχοθεραπευτική διαδικασία

Συχνά η απόφαση να μπει κανείς σε ατομική ψυχοθεραπεία «μπλοκάρεται» από μία λανθασμένη αντίληψη για το τι είναι αυτή η διαδικασία. Με τις ερωτήσεις και απαντήσεις που ακολουθούν προσπαθούμε να «απομυθοποιήσουμε» την ψυχοθεραπεία και να σας βοηθήσουμε να το αποφασίσετε.

Ο/Η ψυχολόγος δεν «λέει» κάτι για να λύσει το πρόβλημα, δεν δίνει συνταγές ή συμβουλές. Σύμφωνα με την Μαλικιώση – Λοίζου (2011), « ο όρος “Συμβουλευτική” προέρχεται ετυμολογικά από την πρόθεση συν (με, μαζί) και το ουσιαστικό βουλή (σκέψη, απόφαση) ή το ρήμα βουλεύομαι (σκέφτομαι, κάνω σχέδια ή αποφασίζω μετά από σύσκεψη με κάποιο άλλο πρόσωπο, δηλαδή συσκέπτομαι) (Μπαμπινιώτης, 2002). Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιαδήποτε διαδικασία κατά την οποία ένα άτομο βοηθιέται μέσα από τη συζήτηση να ξεκαθαρίσει σκέψεις και συναισθήματα, να ξεπεράσει δυσκολίες, και να μάθει περισσότερα για τον εαυτό του.» ( Μαλικιώση – Λοΐζου, 2011 σελ. 267).

Η επίσκεψη σε έναν Ψυχολόγο διαφέρει άρα από την επίσκεψη στον γιατρό. Στον γιατρό, εκθέτεις τα συμπτώματα που παρουσιάζει το σώμα σου, γίνεται έλεγχος και διάγνωση και ορίζεται συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή. Στον ψυχολόγο, διηγείσαι τις συναισθηματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζεις, μιλάς για τα προβλήματα στις σχέσεις σου, για συμπτώματα στο σώμα σου και ο Ψυχολόγος σε βοηθά να εξερευνήσεις τα αίτια, τι τα προκαλεί και τι τα ενδυναμώνει, να βρεις σε ποιες στιγμές και υπό ποιες συνθήκες είσαι καλά και πώς μπορείς αυτές τις συνθήκες και αυτούς τους ανθρώπους να τα ενισχύσεις, μέσα σου και γύρω σου.

Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία δεν είναι γραμμική: σύμπτωμα – θεραπεία, αλλά κυκλική, το σύμπτωμα οδηγεί σε εξερεύνηση και οι λύσεις προκύπτουν με συνεργασία του ψυχολόγου με τον θεραπευόμενο.

Οι φίλοι είναι πράγματι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ψυχικής υγείας. Έρευνες δείχνουν ότι η ύπαρξη καλών φίλων στη ζωή μας συμβάλει τα μέγιστα στην ευεξία μας (Demir, Simsek, & Procsal, 2012). Παρολαυτά, ο/η ψυχολόγος δεν αντικαθιστά τους φίλους.

Ένας ψυχοθεραπευτής «ακούει» με τελείως διαφορετικό τρόπο απ’ ότι ο φίλος. Είναι εκπαιδευμένος σε τεχνικές επικοινωνίας και ενεργητικής ακρόασης που «οδηγούν» σε πολύ πιο ουσιαστική και βαθιά κατανόηση του εαυτού. Στόχος δεν είναι να «πάμε πίσω στα παιδικά μας χρόνια». Στόχος είναι να κατανοήσουμε τι πραγματικά συμβαίνει «πίσω από» αυτό που συμβαίνει, για να μπορέσουμε να το λύσουμε, να το «θεραπεύσουμε».

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη διαφορά φίλου τον ψυχολόγος/ψυχοθεραπευτή ας δούμε ένα παράδειγμα. Μπορεί κάποιος/κάποια να ταλαιπωρείται από ημικρανίες που δεν έχουν ιατρική εξήγηση. Ο φίλος θα ακούσει για την κούραση από τον πόνο,για τις ιατρικές εξετάσεις, θα βοηθήσει σε πρακτικά θέματα τη στιγμή της ασθένειας, σύμφωνα με την δική του εμπειρία. Ο/η ψυχολόγος θα εξερευνήσει πότε και υπό ποιες συνθήκες έρχεται η ημικρανία αλλά επίσης θα βοηθήσει το άτομο να αναστοχαστεί συνολικά για τη ζωή του ώστε η ημικρανία ως σύμπτωμα, ως ένα «καμπανάκι» ότι κάτι δεν πάει καλά, να μην χρειάζεται πια. Επίσης, ο /η ψυχολόγος θα είναι εκεί για να μπορέσει να καθοδηγήσει το άτομο να δει και τις δύσκολες πλευρές των σχέσεων του με τον εαυτό του και με τους άλλους, μία διαδικασία στην οποία δεν είναι δυνατόν να μπούμε με τους κοντινούς μας φίλους, γιατί λογικά φοβόμαστε μήπως τους χάσουμε. Η ψυχοθεραπευτική σχέση δημιουργεί τον ασφαλή χώρο να ειπωθεί “το δύσκολο” ή “το άβολο” χωρίς να διακινδυνεύουμε την σχέση μας με τον/ την θεραπευτή/ -τρια μας, που είναι εκεί για να μας κατανοήσει.

Στην πρώτη συνάντηση ψυχολόγος και θεραπευόμενος κουβεντιάζουν ελεύθερα για οτιδήποτε απασχολεί το άτομο. Ο ψυχολόγος, με κατάλληλες ερωτήσεις, βοηθάει τον άνθρωπο με τον οποίο συνεργάζεται να εκφραστεί ελεύθερα και να απαντήσει στο κύριο ερώτημα: «Τι σας έφερε εδώ σήμερα;»

Η πρώτη συνάντηση για τον/ την θεραπευόμενο/ -νη είναι αναγνωριστική και έχει τον χώρο και τον χρόνο να εκφράσει τις σκέψεις ή τα γεγονότα που τον οδήγησαν στην διαδικασία του πρώτου ραντεβού. Επίσης, μπορεί να αντλήσει πληροφορίες από τον/την θεραπευτή/ -τρια σχετικά με την μέθοδο που χρησιμοποιεί, τις σπουδές του και την εξειδίκευσή σου. Σας ενθαρρύνουμε να είστε σε θέση να ρωτάτε τους θεραπευτές σας για την κατάρτησή τους, έτσι ώστε να είστε σε θέση να ξέρετε τί θα σας παρέχουν στην συνεργασία σας. Το πιο σημαντικό δεδομένο που θα καθορίσει την έναρξη της συνεργασίας σας είναι το πώς θα νιώσετε φεύγοντας από τον χώρο του θεραπευτή σας. Σίγουρα, μία συνάντηση δεν είναι αρκετή για να καταλάβετε αν ταιριάζετε με τον/ την θεραπευτή/ -τρια, αλλά αν νιώσετε άνεση, κατανόηση και ενδιαφέρον από τον/ την θεραπευτή/ -τρια μπορείτε να εμπιστευτείτε το ενστικτό σας και να επικοινωνήσετε για ένα επόμενο ραντεβού.

Μετά την πρώτη συνάντηση, η συνήθως σας προτείνεται να «πάρετε το χρόνο» σας για να αξιοποιήσετε αυτή την εμπειρία μέσα σας και στη συνέχεια, όποτε και αν θέλετε να τηλεφωνήσετε ξανά για το επόμενο ραντεβού που θα σημάνει την έναρξη μίας ψυχοθεραπευτικής συνεργασίας.

Η διάρκεια της ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης ποικίλει ανάλογα με το άτομο, τα ζητήματα που φέρνει, τις ανάγκες του, τους στόχους και μπορεί να ποικίλει από λίγες συνεδρίες (έναν κύκλο 12-16 συνεδριών επικεντρωμένων σ’ένα συγκεκριμένο ζήτημα) έως 3 χρόνια.

Ο χρόνος ποικίλει καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που άνθρωποι ξεκινούν μία ψυχοθεραπευτική διαδικασία έχοντας συγκεκριμένα ζητήματα που θέλουν να δουλέψουν, αλλά στην πορεία, καθώς εμβαθύνουν στην διαδικασία, επιθυμούν να συνεχίσουν αυτή την ωφέλιμη για τους ίδιους διαδικασία. Επίσης, καθώς η ψυχοθεραπεία συνεχίζεται, αποσκοπεί στο να προσφέρει και μία ψυχοεκπαιδευτική εμπειρία, όπου το άτομο θα καταφέρει να αποκτήσει αυτονομία και να αναγνωρίζει μόνο του τις δυσκολίες και να ξέρει ποιές μέθοδοι το βοηθούν να επανακτά την ισορροπία του. Η διαδικασία της μάθησης, όπως και κάθε άλλη αντίστοιχη διαδικασία, απαιτεί χρόνο και εξάσκηση.

Σχετικά με την διάρκεια της κάθε συνεδρίας, η εμπειρία έχει δείξει ότι μία φορά την εβδομάδα για 50 – 60 λεπτά είναι η καλύτερη συχνότητα ώστε να υπάρχει αφενός αρκετό διάστημα από τη μία συνεδρία στην άλλη για αναστοχασμό και νέο υλικό αλλά και να μην είναι πολύ «μακριά» ώστε να χάνεται η σύνδεση με τη διαδικασία, καθώς και των δύο ανθρώπων, θεραπευτή και θεραπευόμενου, μεταξύ τους.

Ψυχοθεραπεία ενηλίκων

Στην ατομική ψυχοθεραπεία , θεραπευτής και θεραπευόμενος/η , δουλεύουν συνεργατικά για να εντοπίσουν, αναγνωρίσουν και επεξεργαστούν θέματα που προκαλούν δυσκολία στην καθημερινότητα του ατόμου. Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και διαρκούν 50΄.

Κατά την διάρκεια της ψυχοθεραπείας μπορούν να δουλευτούν μια πληθώρα δυσκολιών του ατόμου, όπως:

  • Δυσκολίες διαχείρισης άγχους

Κρίσεις πανικού, γενικευμένο άγχος, άγχος για την υγεία, κοινωνικό άγχος, φοβίες, εργασιακό στρες

  •  Δυσκολίες που αφορούν τραυματικά γεγονότα

Έντονο στρες μετά από  τραυματικά γεγονότα (ενδεικτικά περιστατικά βίας, απώλεια κοντινού προσώπου, τροχαία δυστυχήματα, καταστροφικά γεγονότα)

  • Συναισθηματικές δυσκολίες

Κατάθλιψη, χρόνια μειωμένη διάθεση, κυκλοθυμία, διπολική διαταραχή, πένθος

  • Προβλήματα διατροφής (υπερφαγία, βουλιμία, ψυχογενής ανορεξία)
  • Δυσκολίες με τον εαυτό και τις σχέσεις με τους άλλους
  • Δυσκολίες στις ερωτικές σχέσεις ή τον γάμο
  • Δυσκολίες στον γονικό ρόλο
  • Διαχείριση θυμού
  • Διαχείριση παρορμητικών συμπεριφορών, εικόνα εαυτού, ζητήματα αυτοεκτίμησης

  • Επιπρόσθετες δυσκολίες

Διαταραχές ύπνου, χρόνιος πόνος, διαχείριση χρόνιων ασθενειών, σεξουαλικές δυσκολίες

ψυχοθεραπεία ενηλίκων 1
psychotherapyImage091

Για ποιούς ενδείκνυται η ατομική ψυχοθεραπεία ενηλίκων;

Η ατομική  ψυχοθεραπεία ενδείκνυται σε άτομα που αισθάνονται εγκλωβισμένα σε επαναλαμβανόμενα προβλήματα που στέκονται εμπόδιο στις δυνατότητες τους να νιώσουν ευτυχισμένα με τους συντρόφους, την οικογένεια και τους φίλους τους, καθώς και να προοδεύουν και να είναι ικανοποιημένα στην εργασία τους και στην καθημερινότητά τους.
Η ψυχοθεραπεία βοηθά το άτομο να αντιληφθεί και να επιλύσει τα προβλήματα του καθώς και να συνειδητοποιεί τις επιρροές της εσωτερικής του πραγματικότητας και του παρελθόντος του στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του στο παρόν. Στοχεύει σε μια βαθιά αλλαγή στην προσωπικότητα και την συναισθηματική εξέλιξη του ατόμου.

Η ψυχοθεραπεία ενδείκνυται μεταξύ άλλων για:

  • Άγχος και κρίσεις πανικού
  • Φοβίες
  • Κατάθλιψη
  • Προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις
  • Ψυχοσωματικές διαταραχές
  • Διατροφικές διαταραχές

Οι ατομικές θεραπείες γίνονται προγραμματισμένα σε τακτά χρονικά διαστήματα, συνήθως μία ή δυο φορές την εβδομάδα. Η συνολική διάρκεια μιας θεραπείας προσδιορίζεται σε συνεργασία θεραπευτή και θεραπευόμενου βάσει των εξατομικευμένων αναγκών που ισχύουν για τον δεύτερο. Η θεραπευτική σχέση είναι αυστηρά δομημένη και χαρακτηρίζεται από απόλυτη εμπιστοσύνη και εχεμύθεια.

Στο πρόγραμμα ατομικής ψυχοθεραπείας για ενήλικες μπορούν να απευθυνθούν όσοι αντιμετωπίζουν:

  • Άγχος
  • Κρίσεις πανικού
  • Κατάθλιψη και επιλόγχεια κατάθλιψη
  • Μετατραυματική διαταραχή (PTSD)
  • Διαταραχές εικόνας του σώματος
  • Διαταραχές πρόσληψης τροφής
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Οικογενειακά προβλήματα και προβλήματα σχέσεων
  • Συναισθηματική κακοποίηση
  • Διαταραχές προσωπικότητας
  • Χωρισμός, διαζύγιο
  • Ανησυχία για νέους ρόλους και φάσεις ζωής (εγκυμοσύνη, μητρότητα, πατρότητα)
  • Φοβίες
  • Συχνές μεταπτώσεις στη διάθεσή τους
  • Έντονο θυμό
  • Βίωση τραυματικού γεγονότος
  • Παρατεταμένο πένθος
  • Δυσκολίες στις σχέσεις

Οι μέθοδοι και οι προσεγγίσεις μας είναι προσαρμοσμένες ώστε να είναι αποτελεσματικές για το κάθε άτομο ξεχωριστά και σύντομα θα είσαστε σε θέση να αντιληφθείτε τα οφέλη. Επίσης, η ευρύτητα των μεθόδων μας μάς δίνει την δυνατότητα να είμαστε σε θέση να σας προτείνουμε διαφορετικές πρακτικές, που θα οδηγήσουν στον κοινό μας στόχος: να νιώσετε καλά και να είστε σε θέση να αντιμετωπίζετε κάθε δυσκολία στην ζωή σας. Μέσω της θεραπείας θα ξανακερδίσετε την ευημερία και την ισορροπία στην ζωή σας, τα συμπτώματά σας θα μειωθούν και θα βελτιώσετε την ποιότητα των σχέσεών σας.

Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας - 6

Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων

Η ψυχοθεραπεία ενηλίκων είναι μια ομιλητική θεραπεία που στοχεύει μέσα από την συνομιλία και την συνεργατική σχέση ψυχοθεραπευτή και θεραπευόμενου, ο τελευταίος να καταφέρει να ξεπεράσει ή να μετριάσει δυσλειτουργικές συμπεριφορές, πεποιθήσεις,  σκέψεις και συναισθήματα.  Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από το είδος των προβλημάτων, τα ατομικά χαρακτηριστικά  και το ιστορικό του θεραπευόμενου,  αλλά και από τις εξελίξεις και τα γεγονότα ζωής  που συμβαίνουν εκείνη την περίοδο εκτός της θεραπείας. Όταν η ψυχοθεραπεία ‘πάει καλά’ και φτάνει στην ολοκλήρωσή της, ο θεραπευόμενος είναι και νιώθει πιο λειτουργικός, έχει αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο μέρος των αρχικών του δυσκολιών, έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και γενικότερα κάνει περισσότερες λειτουργικές σκέψεις και έχει πιο συχνά  συναισθήματα ηρεμίας και ευφορίας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

ή επικοινωνείστε μαζί μας στο τηλ: 6943 188 180 από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 με 12:00 και 16:00 με 20:00

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

ή επικοινωνείστε μαζί μας στο τηλ: 6943 188 180 από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 με 12:00 και 16:00 με 20:00
πατήστε οπουδήποτε στην εικόνα