Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Κατάθλιψη

«  ΕΝΑ ΔΙΑΒΡΩΤΙΚΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΘΛΙΨΗΣ,  ΣΥΝΟΔΕΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΑΒΟΗΘΗΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗΣ »

Κατάθλιψη ή θλίψη

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην Κατάθλιψη και στη θλίψη;

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο βιώνουν κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η Αμερικάνικη Ένωση Άγχους και Κατάθλιψης επισημαίνει ότι η κατάθλιψη είναι η πιο συχνή ψυχική νόσος στην Αμερική. Η θλίψη είναι αναπόσπαστο τμήμα της κατάθλιψης, αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να γνωρίζουμε, να ξεχωρίζουμε και να κατανοούμε τη διαφορά, γιατί μπορεί τόσο εμείς ή κάποιος δικός μας άνθρωπος να έχει την ανάγκη θεραπείας και αυτή να καθυστερήσει ή να είναι ελλειπής, με κίνδυνο της υγείας του και διότι αν τις συγχέουμε μπορεί να οδηγηθούμε σε ακατάλληλη θεραπεία.

Μετατραυματικό Stress

Τι είναι και πώς αναγνωρίζεται η κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή που επηρεάζει καταρχήν το κομμάτι των συναισθημάτων και στη συνέχεια μπορεί να επεκταθεί και στην υπόλοιπη υπόσταση ενός ατόμου, όπως τη σκέψη και τη συμπεριφορά. Είναι μια ψυχική διαταραχή που επηρεάζει κάθε πλευρά των συναισθημάτων και της αντίληψης ενός ατόμου. Επηρεάζει συμπεριφορές και στάσεις και μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε φύλου ή / και κάθε ηλικίας.

Είναι μια ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα, 350 εκατομμύρια άτομα έρχονται αντιμέτωπα με κάποια μορφή της. Το 2015 περίπου 16,1 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω στις ΗΠΑ βίωσαν τουλάχιστον ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο. Αυτό το ποσοστό αντιπροσώπευε το 6,7% του συνόλου των Αμερικανών ενηλίκων.

Είναι η πιο σημαντική αιτία αναπηρίας στον κόσμο και μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους κάθε ηλικίας και φύλου. Από κατάθλιψη μπορεί να υποφέρουν παιδιά, έφηβοι, ενήλικες και ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες.

Η κατάθλιψη είναι πολύ πιο περίπλοκη σε σχέση με μια απλή συναισθηματική πτώση ή με εναλλαγές της διάθεσης. Θεωρείται μια σοβαρή ασθένεια και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αυτοκτονία. Αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου των νέων μετά τα τροχαία ατυχήματα.

Η κατάθλιψη συχνά ξεκινά με την απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης. Το άτομο μπορεί να βιώνει έντονη και ανεξήγητη κούραση και αισθήματα αναξιότητας και ενοχής. Η θλίψη και η μελαγχολία αρχίζουν να επικρατούν καθημερινά και υπάρχει απόσυρση από τις κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις. Το άτομο νιώθει αβοήθητο, η αίσθηση ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο εντείνεται και βιώνει απελπισία.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τα αισθήματα της αποθάρρυνσης, της θλίψης, της απελπισίας, της απόγνωσης, της έλλειψης κινήτρων και της απώλειας ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που συνήθως είναι ευχάριστες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, το άτομο μπορεί να σκέφτεται ή και να προβεί σε απόπειρα αυτοκτονίας

Το άτομο μπορεί να μην αισθάνεται καλά να περνάει χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους του. Ίσως να σταματήσει τα χόμπι του και να μην μπορεί να πάει στο σχολείο ή στη δουλειά του. Οι καθημερινές συνήθειες ίσως να αλλάξουν, άλλοτε σταδιακά και άλλοτε απότομα, ξαφνικά και χωρίς λόγο. Ένα άτομο με κατάθλιψη σιγά σιγά θα δυσκολεύεται να συνεχίσει να κάνει πράγματα που φυσιολογικά απολάμβανε.

Αν αυτά τα συναισθήματα διαρκούν για τουλάχιστον 2 εβδομάδες, μπορεί το άτομο να διαγνωστεί με «μείζων καταθλιπτική διαταραχή» (MDD).

Κατάθλιψη

Οι καταθλιπτικές συνδρομές είχαν πρωτοπεριγραφεί από τον Ιπποκράτη και θεωρούνταν ανάμεσα στις πιο εμμένουσες , σταθερές και σωστά διαγνωσμένες ιατρικές καταστάσεις.

Στην καθημερινότητα, με τον όρο κατάθλιψη εννοούμε διαφορετικά πράγματα. Στην καθομιλουμένη και μεταξύ του κοινού, ο όρος χρησιμοποιείται για άσχημα -αλλά προσωρινά- συναισθήματα που είναι κομμάτι της ζωής, όπως οι φυσιολογικές απογοητεύσεις, η κόπωση, η μελαγχολία και η θλίψη. Μερικές φορές η «κατάθλιψη» μπορεί να αναφέρεται σε θλιμμένη διάθεση, η οποία μπορεί να έχει διάρκεια λίγες ημέρες, χωρίς να εμφανίζονται άλλα συμπτώματα που περιπλέκουν την κατάσταση. Φυσιολογικά αυτά τα συναισθήματα βοηθούν τους ανθρώπους να αλλάξουν και να εξελιχθούν, και δεν είναι αναγκαία κάποια θεραπεία για τη διαχείριση τους. Όταν αισθάνεστε άσχημα, εξαιτίας των απογοητεύσεων στη ζωή σας, για παράδειγμα, η καταθλιπτική διάθεση δεν είναι ψυχική διαταραχή. Αυτά τα συναισθήματα δεν είναι σημάδι ασθένειας, και δεν αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο.

Ως κλινικός όρος όμως, η «κατάθλιψη» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια συναισθηματική και ψυχική διαταραχή. Η κατάθλιψη ως ψυχική διαταραχή περιλαμβάνει καταθλιπτική διάθεση καθημερινά για τουλάχιστον 2 εβδομάδες, όπως και άλλα συμπτώματα που επηρεάζουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις συμπεριφορές και ολόκληρο το σώμα. Από τη στιγμή που θα γίνει η διάγνωση της κατάθλιψης, μπορεί να θεραπευτεί αποτελεσματικά. Η διαφορά μεταξύ πένθους και κατάθλιψης βασίζεται στο γεγονός ότι το πένθος συνήθως οφείλεται σε ένα αντικείμενο και μια συγκεκριμένη αιτία, όπως το να χάσει κάποιος τη δουλειά του ή κάποιον αγαπημένο του. Φυσιολογικά ένα άτομο που πενθεί διαχειρίζεται τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις σχετικά με την απώλεια μέσα στο μυαλό του.

Κατάθλιψη: Αιτίες, συμπτώματα, θεραπεία

Η κατάθλιψη είναι πολυπαραγοντική

Οι λόγοι που οδηγούν στην κατάθλιψη ποικίλλουν. Συνήθως η κατάθλιψη είναι ο συνδυασμός βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων. Τα γονίδια, το περιβάλλον που ζούμε και τα γεγονότα της ζωής επηρεάζουν το πόσο ευάλωτοι θα είμαστε στην κατάθλιψη.

Για παράδειγμα, μια συγκεκριμένη δυσκολία στην παιδική ηλικία, όπως η σωματική, η ψυχική ή η σεξουαλική κακοποίηση ή η εγκατάλειψη, αυξάνουν τις πιθανότητες για εμφάνιση της κατάθλιψης. Η κατάθλιψη ίσως να είναι αποτέλεσμα της έκθεσης ενός ατόμου σε υπερβολικά ακραία, επώδυνα ή δύσκολα γεγονότα.

Μερικές φορές η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί από οργανικούς/σωματικούς παράγοντες, όπως η άνοια, ο υποθυρεοειδισμός ή η νόσος του Parkinson. Οι παρενέργειες συγκεκριμένων φαρμάκων ή η χρήση ουσιών και αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη σε κάποιους ανθρώπους. Οι ορμονικοί παράγοντες ή η έλλειψη του φυσικού φωτός κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών ίσως να προκαλούν κατάθλιψη.

Αίτια της κατάθλιψης

Οι περισσότερες ασθένειες προκύπτουν από μία συγκεκριμένη κλινική αιτία, γεγονός που καθιστά τη θεραπεία τους πιο εύκολη. Η περίπτωση της κατάθλιψης είναι πολύ πιο περίπλοκη, καθώς η αιτία μπορεί να εντοπιστεί είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με άλλες αιτίες.

Βιοχημικά αίτια: η κατάθλιψη εμφανίζεται όταν οι νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου είναι εκτός ισορροπίας. Οι νευροδιαβιβαστές βοηθούν τα διάφορα μέρη του εγκεφάλου να επικοινωνούν μεταξύ τους και σχετίζονται με το άγχος και την διάθεση.

Γενετικά αίτια: ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης αυξάνεται αν κοντινά μέλη της οικογένειάς σου πάσχουν από εναλλαγές διάθεσης ή από κατάθλιψη.

Διαταραχές ύπνου: μερικές φορές η έλλειψη ύπνου σε συνδυασμό με άλλα ψυχολογικά αίτια μπορεί να προδιαθέσει σε κατάθλιψη.

Σοβαρή σωματική ασθένεια: ορισμένες παθήσεις συνοδεύονται από πολύ πόνο και άγχος και έχουν αρνητικές συνέπειες στην ψυχική κατάσταση ενός ατόμου. Πρόσφατα, έχει αρχίσει να μελετάται ο ρόλος της φλεγμονής στην κατάθλιψη.

Αιτίες κατάθλιψης που σχετίζονται με ουσίες

Κατάχρηση ουσιών: τα ναρκωτικά και το αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο.

Φάρμακα: ορισμένα φάρμακα έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση κατάθλιψης (ηρεμιστικά, υπνωτικά, στεροειδή, παυσίπονα, κτλ). Μίλα στο επιστήμονα ψυχικής υγείας σου για οποιαδήποτε ανησυχία μπορεί να έχεις σχετικά με αυτά. Σε κάθε περίπτωση, μην σταματήσεις την αγωγή σου χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Κοινωνικά αίτια

Κακοποίηση: άνθρωποι που έχουν παραμεληθεί ή κακοποιηθεί ή έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία στο παρελθόν εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο μείζονος κατάθλιψης.

Φύλο: μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους από ότι ένας άνδρας και ότι χρειάζονται θεραπεία συχνότερα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στην κατάθλιψη.

Έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης: οι πιο κοινές αιτίες της κατάθλιψης είναι η κοινωνική απομόνωση, η έλλειψη φίλων ή οι υποστηρικτικές σχέσεις. Η αίσθηση της μοναξιάς ή του αποκλεισμού ενδέχεται να προκαλέσει ένα επεισόδιο κατάθλιψης σε ανθρώπους που είναι επιρρεπείς σε εναλλαγές της διάθεσης.

Σημαντικά γεγονότα στη ζωή: πολλά πράγματα στη ζωή, είτε δυσάρεστα είτε ευχάριστα, μπορεί να συνδέονται με στρες και να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης. Για παράδειγμα, η αγορά ενός σπιτιού, η αναμονή ενός μωρού, ένα διαζύγιο, μια νέα δουλειά κ.ά.

Κατάθλιψη

Συμπτώματα κατάθλιψης

Ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, η κατάθλιψη μπορεί να διακριθεί σε ήπιαμέτρια ή σοβαρή. Τα τυπικά συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

Καθημερινή καταθλιπτική διάθεση με σημάδια απελπισίας, θλίψης και απώλειας ενδιαφέροντος

 

Η καταθλιπτική διάθεση περιλαμβάνει συναισθήματα μελαγχολίας, πένθους, μουδιάσματος και κάποιες φορές ευερεθιστότητας. Το μέλλον μοιάζει χωρίς νόημα, αδιέξοδο, ζοφερό ή ασήμαντο. Επιπλέον παρατηρείται αύξηση του κλάματος.

Καθημερινή απώλεια ενδιαφέροντος για φυσιολογικές δραστηριότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα

 

Πράγματα που πριν προκαλούσαν ευχαρίστηση πλέον δεν μοιάζουν το ίδιο ευχάριστα ή ενδιαφέροντα. Η χαρά στη ζωή έχει χαθεί.

Αίσθημα κόπωσης, εξάντληση και χαμηλή ενέργεια

 

Ένα άτομο με κατάθλιψη κατακλύζεται από την κόπωση, την αδράνεια, την έλλειψη πρωτοβουλιών και δεν έχει ενέργεια ακόμη και για να κάνει μικρά πράγματα (καθημερινές δουλειές, φροντίδα εαυτού, κα).

Αισθήματα ανικανότητας ή ενοχών σε καθημερινή βάση. Το άτομο αισθάνεται αβοήθητο

 

Οι σκέψεις κατωτερότητας και αναξιότητας είναι πολύ συχνές. Το άτομο πλέον δεν έχει την αυτοπεποίθηση για την επιβίωση του.

Αρνητική στάση απέναντι στον εαυτό του. Το άτομο αισθάνεται άχρηστο

 

Τα συναισθήματα ενοχών και της αυτοκριτικής είναι έντονα. Οι ενοχές προκύπτουν μετά από καταστάσεις που το άτομο δεν μπορεί να ελέγξει ή δεν έχει κάνει κάποιο λάθος.

Επαναλαμβανόμενες σκέψεις για τον θάνατο, σκέψεις για αυτοκτονία, ή απόπειρες και σχέδια αυτοκτονίας

 

Ένα άτομο με κατάθλιψη ίσως να κάνει σκέψεις θανάτου και να εύχεται να πεθάνει, όπως και να έχει αυτοκτονικές σκέψεις (αυτοκτονικός ιδεασμός).

Δυσκολία στην συγκέντρωση και στην λήψη αποφάσεων. Επιβράδυνση. Κακή μνήμη

 

Το άτομο δεν μπορεί πλέον να συγκεντρωθεί ή να αναλάβει δράση για θέματα που δεν απαιτούν ιδιαίτερη προσπάθεια.

Το άτομο μπορεί να παραλύει ή να είναι υπερδραστήριο, να διακατέχεται από ψυχοκινητική ανησυχία.

Αϋπνία ή υπερυπνία (υπερβολικός ύπνος) που επηρεάζει το φυσιολογικό πρόγραμμα

Μια διαταραχή ύπνου ίσως να παρουσιάζεται μόνη της ως δυσκολία στο να αποκοιμηθεί κάποιος (αϋπνία), ο ύπνος του να διακόπτεται και να ξυπνά πολύ νωρίς το πρωί ή να κοιμάται υπερβολικά (υπερυπνία).

Το άτομο ίσως να χάνει την όρεξη του και να χάνει βάρος, ή η όρεξη μπορεί να αυξηθεί και να πάρει βάρος.

Σημαντική αύξηση ή μείωση του βάρους–αλλαγή στο βάρος του σώματος της τάξης του 5%

Ένα άτομο που βιώνει πέντε από τα παραπάνω συμπτώματα για περισσότερο από 2 εβδομάδες μάλλον έχει σοβαρότερο πρόβλημα από μια απλή “θλίψη”. Για την διάγνωση της κατάθλιψης, ο γιατρός πρέπει να αποδώσει τα συμπτώματα στην κατάθλιψη και όχι σε κάποιο άλλο ιατρικό πρόβλημα, όπως οι εξαρτησιογόνες ουσίες, η αναπηρία ή κάποιο άλλο σωματικό πρόβλημα υγείας.

Αντίθετα με την φυσιολογική “θλίψη”, η “κατάθλιψη” επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργικότητα του ατόμου για περισσότερο από 2 εβδομάδες.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Μερικές φορές η κατάθλιψη εμφανίζεται μέσω ασαφών σωματικών πόνων, ανησυχίας και άλλων ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Επιπλέον, ένα άτομο που αντιμετωπίζει κατάθλιψη ίσως να δυσκολεύεται να περιγράψει τα συναισθήματά του σε κοντινά του πρόσωπα ή σε έναν ψυχοθεραπευτή. Αντί να συζητά για την κατάθλιψη, ίσως να μιλά για τις προσωπικές του σχέσεις, τα προβλήματα στον ύπνο, τα οικονομικά προβλήματα ή τα προβλήματα υγείας.

Τα συμπτώματα και οι ενδείξεις της κατάθλιψης μπορεί να είναι είτε σωματικά είτε στη διάθεση και συνήθως διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Η κατάθλιψη δεν βιώνεται με τον ίδιο τρόπο από όλους. Συγκεκριμένα, τα συμπτώματα αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής και γίνονται αφόρητα όταν επαναλαμβάνονται συχνά. Μάλιστα, όσο περνάει ο καιρός τα συμπτώματα αυτά γίνονται ολοένα και εντονότερα. Μπορεί να προέρχονται είτε από την επαγγελματική είτε από την προσωπική ζωή σου. Συνοψίζονται ως εξής:

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα πιο συνήθη συμπτώματα, τα οποία συνήθως εμφανίζονται σωρευτικά και είναι επαναλαμβανόμενα. Αν νιώθεις κάτι από αυτά, μην κάνεις αυτοδιάγνωση. Απευθύνσου σε έναν ειδικό και μην βγάζεις βιαστικά και αυθαίρετα συμπεράσματα.

Για τη διάγνωση της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής, ο ψυχίατρος θα πρέπει να συνδέσει τα συμπτώματα μόνο με την κατάθλιψη και όχι με κάποια άλλη ιατρική διάγνωση, όπως είναι η κατάχρηση ουσιών ή κάποια μορφή αναπηρίας.

Σε αντίθεση με τη θλίψη, η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει κάποιον να αγωνίζεται για να εκφράσει τα συναισθήματά του. Εάν προσπαθήσει να απελευθερωθεί από το άγχος, τα ακατανίκητα συναισθήματα και οι αρνητικές σκέψεις του, μπορεί να το αποτρέψουν από το να σταθεί και πάλι στα πόδια του.

Το καταθλιπτικό άτομο αισθάνεται μειωμένη διάθεση. Συνήθως το περιγράφει ως θλίψη, ακεφιά ή απόγνωση.

 

Ο καταθλιπτικός ασθενής χάνει το ενδιαφέρον για την ζωή, ελαττώνει τις αγαπημένες του δραστηριότητες. Σε ήπιες μορφές ¨προσπαθεί¨ να φάει, ¨προσπαθεί¨ να κάνει έρωτα ή ¨προσπαθεί¨ να ενασχοληθεί με δραστηριότητες.

 

Όσο επιδεινώνεται η νόσος, ο καταθλιπτικός ασθενής γίνεται σημαντικά αδιάφορος προς τις καθημερινές του δραστηριότητες, ακόμη και σε αυτές που πρωτύτερα του προκαλούσαν ευχαρίστηση.

 

Το χιούμορ του φαίνεται να έχει εξαφανιστεί, παρά μόνο εάν αυτό έχει ένα κυνικό ή σαρδόνιο πέπλο.

 

Το άγχος είναι επίσης συχνή ψυχολογική απόκριση του καταθλιπτικού ασθενούς. Αυτό  συμβαίνεις υποσυνείδητα ,γιατί πιστεύει ότι επίκειται κάποια απειλή προς την υγεία του.

 

Στην σοβαρή μορφή της νόσου το άγχος μετατρέπεται σε απόσυρση και απάθεια. Ο ασθενής γίνεται απαθής γιατί δεν μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του.

 

Έτσι αποσύρεται για να προστατευτεί από τα εσωτερικά του συναισθήματα (συνήθως θυμού) καθώς η αγωνία του μετατρέπεται σιγά σιγά σε οξεία απόγνωση.

 

Ο θυμός είναι ένα από τα προεξέχοντα συμπτώματα του συναισθήματος του και μπορεί να είναι ευθύς (γιατί θεωρεί ότι δεν είναι αγαπητός από τους άλλους) ή ύπουλα κεκαλυμμένος προσπαθώντας να κάνει και την ζωή των γύρω του δύσκολη.

Το καταθλιπτικό άτομο είναι απασχολημένο με τον εαυτό του και την κακή του κατάσταση, ανησυχώντας για τις κακοτυχίες του και τις επιπτώσεις που είχαν αυτές στην ζωή του. Σκέφτεται και ξανασκέφτεται διαρκώς το παρελθόν του και αισθάνεται μετάνοια (remorse) καθώς φαντάζεται μαγικές λύσεις στα τωρινά του προβλήματα. Αυτό γίνεται πάντα με την βοήθεια κάποιας ανώτερης δύναμης, αν και νιώθει ότι έχει λιγοστές ελπίδες. Οι επανηλειμένες και μηρυκαστικές σκέψεις του γίνονται μονότονη χροιά των συζητήσεων του. Ο ήπιος καταθλιπτικός ασθενείς μπορεί εσκεμμένα να κατευθύνει τις σκέψεις του αλλού, ένας αμυντικός μηχανισμός που συναντάται στους ιδεοψυχαναγκαστικούς ασθενείς. (π.χ. Γιατί να συμβεί αυτό σε μένα Παναγιά μου ;  Τι σου κάνα Χριστέ μου και με τιμωρείς έτσι; Πως μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου τα προβλήματα μου;) Προτάσεις που μπορεί να εναλλάσσονται ή να δημιουργούνται διαρκώς καινούργιες δίχως να επιμένει σε μία.

 

Οι καταθλιπτικοί ασθενείς με ψυχωτικά μπορούν να αναπολούν μικροπεριστατικά του παρελθόντος όπου τα ανακαλούν με φόβο και ενοχή για τυχόν αντίποινα ή τιμωρία. (π.χ. Ένας μεσήλικας πιστεύει ότι η τοπική εφημερίδα θα δημοσιεύσει δικιές του φωτογραφίες του παρελθόντος από μία ομοφυλοφιλική επαφή που είχε όταν ήταν νέος)

 

Όχι μόνο το περιεχόμενο της σκέψης είναι διαταραγμένο, αλλά και οι γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου είναι σοβαρά διαταραγμένες. Το σύνολο των σκέψεων του είναι σημαντικά μειωμένο, έχει μείωση λήψης πρωτοβουλιών και αυθορμητισμού, απαντάει συνήθως συνοπτικά δίχως να παρέχει νέες πληροφορίες. Όταν η κατάθλιψη είναι σοβαρή μπορεί λόγω της αδυναμίας συγκέντρωσης να έχει ακόμη και ψευδοάνοια. Η διαφοροδιάγνωση της όμως γίνεται εύκολα αφού είναι τις λίγες αναστρέψιμες άνοιες και όταν υποχωρήσει η κατάθλιψη υποχωρεί και η άνοια.

Η βραδύτητα τόσο στην λειτουργία, όσο και στην επεξεργασία (της σκέψης)  είναι χαρακτηριστικό στους καταθλιπτικούς ασθενείς. Οι κινήσεις του και οι απαντήσεις του είναι αργές  ακόμη και αν βρίσκεται σε διέγερση ή είναι υπερκινητικός , η κύρια συμπεριφορά του είναι σκόπιμα μειωμένη.

Υπάρχει μια σοβαρή καταθλιπτική συνδρομή που περιγράφεται από τους αρχαίους έλληνες ως Μελαγχολία (ετυμολογία μαύρη χολή) κατά την οποία ο ασθενής έχει ολική απώλεια της ικανότητας για ευχαρίστηση και αξιοσημείωτες αλλαγές στις φυτικές λειτουργίες όπου βάσει το DSM-IV-TR περιγράφεται ως ”μελαγχολική κατάθλιψη”

 

Οι ασθενείς που πάσχουν από άτυπη κατάθλιψη παρουσιάζουν αντίστροφα μοτίβα φυτικών λειτουργιών. Συνήθως έχουν μακροχρόνια ευαισθησία στην διαπροσωπική απόρριψη και ως προς την διάθεση έχουν υψηλού βαθμού αντίδραση. Επίσης αντί να έχουν αϋπνία, χρειάζονται περισσότερο ύπνο και κατά την διάρκεια της νύχτας και της ημέρας, η όρεξη τους είναι αυξημένη και έχουν αύξηση σωματικού βάρους. Συνήθως αυτή συνδέεται με διαταραχές προσωπικότητας, πιο συχνά συναντάται στο γυναικείο φύλλο και απ’ότι γνωρίζουμε υπάρχει διαφορετική ανταπόκριση στην Φ.Α.

Ο καταθλιπτικός αναζητάει την αγάπη από τους άλλους δίχως όμως να μπορεί να την ανταποδώσει και έτσι δεν μπορεί να ανταμείψει ψυχικά τον συνάνθρωπο του ή να ενισχύσει με κάποιον τρόπο την σχέση του. Επίσης μπορεί να απομονωθεί, αισθάνοντας ανίκανος να βρει άλλους ή εντοπίζοντας φίλους και συντρόφους η προσκολλημένη και αυτοπασχολούμενη συμπεριφορά του απλά να προκαλέσει την αποξένωση του.

Όσο η κατάσταση επιδεινώνεται, η ενεργητικότητα και οι επιδιώξεις του μειώνονται και ο ασθενείς τελικά αποσύρεται μη μπορώντας να  συναντήσει τους οικείους του.

Αναπτυξιακά Δυναμικά

Ο καταθλιπτικός ασθενής συνήθως κατάγεται από μια οικογένεια με ιστορικό κατάθλιψης, υψηλών προσδοκιών και χαμηλής αυτοεκτίμησης που έχει μεταφερθεί από γενεά σε γενεά. Ο θάνατος ή ο αποχωρισμός από ένα γονέα όταν ο ασθενής βρίσκεται σε μικρή ηλικία είναι επίσης κοινό χαρακτηριστικό των ιστορικών. Ο ασθενής όχι μόνο βιώνει τον χωρισμό, αλλά συγκατοικεί με τον γονέα σε μια περίοδο θλίψης και απόγνωσης. Ο ασθενής συχνά είναι ο κομιστής πέρα των συνηθισμένων γονεϊκών προσδοκιών και των ελπίδων. Συνήθως οι γονείς αισθάνονται ανεπιτυχής και θέλουν το παιδί τους να επιτύχει εκεί που αυτοί απότυχαν. Το παιδί γίνεται ένα όχημα ελπίδων και θεωρεί ότι η αγάπη τους διασυνδέεται με τις προσωπικές τους επιτυχίες. Η προέλευση των καταθλιπτικών ψυχοδυναμικών μπορούν να εντοπιστούν από το πρώτο έτος ζωής του, όπου το νεογνό θεωρεί τον εαυτό του κέντρο του ψυχολογικού του σύμπαντος. Μολονότι οι γονείς προσπαθούν να του καλύψουν τις ανάγκες του όσο πιο γρήγορα γίνεται, προσπαθώντας αυτό να διατηρήσει τη ναρκισσιστική του κατάσταση, η ματαίωση είναι βέβαιη. Οι δυνάμεις της πραγματικότητας το αναγκάζουν να αλλάξει σιγά σιγά την αρχική του εικόνα του κόσμου και να δεχθεί το γεγονός ότι στην πραγματικότητα είναι αβοήθητο και εξαρτημένο από άλλους. Ως ενήλικας ανασύρει τον ίδιο μηχανισμό ξαναφτιάχνοντας τα συναισθήματα του νεογνού που αναζητά την μητέρα του ενώ αυτή δεν είναι διαθέσιμη.

Μια σοβαρή σωματική ασθένεια μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη. Ο καρκίνος , για παράδειγμα, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Υπάρχουν πολλές ομάδες υποστήριξης για ανθρώπους με διαφορετικά νοσήματα.

 

Τα σοβαρά προβλήματα υγείας επηρεάζουν τη διάθεση. Οι αλλαγές στη ζωή και οι διαφορετικοί φόβοι που προκαλεί μια ασθένεια ασκούν πίεση στην ψυχική υγεία ενός ατόμου. Μερικές φορές αυτές οι αλλαγές ίσως να προκαλούν έντονο στρες και να οδηγούν στην κατάθλιψη. Έτσι, πρέπει να θεραπευτεί και η κατάθλιψη.

 

Η κατάλληλη θεραπεία μιας σωματικής ασθένειας μπορεί να προλάβει την εμφάνιση της κατάθλιψης: οι επαρκείς πληροφορίες για τη νόσο και τη θεραπεία της, η διαθεσιμότητα του ιατρικού προσωπικού και η ομαλή θεραπεία είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για την ψυχική υγεία του ασθενή.

Στην κατάθλιψη όμως υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στην φυσιολογική λειτουργία του σώματος με μειωμένο μεταβολικό ρυθμό, γαστρεντερική δυσλειτουργία, ξηροστομία και μεταβολές σε όλες τις σωματικές λειτουργίες που βρίσκονται υπό νευροορμονικό έλεγχο.

 

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η κατάθλιψη συνοδεύεται από υψηλή θνητότητα και θνησιμότητα από σωματικές παθήσεις. Πιο συχνά συμπτώματα είναι η αϋπνία με δυσκολία στον έναρξη του ύπνου ή αδυναμία ξυπνήματος το πρωί, η κόπωση, η μείωση της όρεξης, η δυσκοιλιότητα (αν και στα αρχική καταθλιπτιπή συνδρομή υπάρχουν διαρροϊκές κενώσεις), η μείωση της λίμπιντο, οι πονοκέφαλοι, η αυχεναλγία, η οσφυαλγία, τα διάφορα άλλα άλγη και ξηρότητα με καύσος της στοματικής κοιλότητας και συνοδή μη ευχάριστη γεύση. Τα συμπτώματα πρέπει να τα εκτιμήσουμε στην ψυχιατρική εξέταση, αφού αυτά μπορεί να έχουν κάποιο συμβολικό νόημα για τον ασθενή.

Η κατάθλιψη είναι ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Υπάρχει μια στατιστικώς σημαντική αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που υποφέρουν από κατάθλιψη σε όλο τον κόσμο. Το άγχος, η αβεβαιότητα, η μοναξιά και οι προσδοκίες του σύγχρονου τρόπου ζωής φαίνεται ότι σπρώχνουν τους ανθρώπους στην κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή που πλέον αναγνωρίζεται καλύτερα από παλιότερα, και η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Κατάθλιψη και ηλικιωμένοι

Οι αλλαγές στην υγεία και στον τρόπο ζωής που έρχονται με την πάροδο του χρόνου ίσως να ασκούν πίεση στην ψυχική υγεία. Η ανάγκη για βοήθεια, η εξάρτηση από άλλους ανθρώπους και η διαχείριση του πένθους και της απώλειας απαιτούν ψυχικά αποθέματα. Η κατάθλιψη στους ηλικιωμένους συχνά συνδέεται με την απώλεια φίλων και μελών της οικογένειας, όπως επίσης και με την επιδείνωση της σωματικής υγείας. Η μοναξιά επίσης μπορεί να επιβαρύνει την ψυχική υγεία.

Η κατάθλιψη στους ηλικιωμένους μπορεί εύκολα να περάσει απαρατήρητη

Η κατάθλιψη στους ηλικιωμένους μπορεί εύκολα να περάσει απαρατήρητη καθώς πολλά συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως οι διαταραχές ύπνου, η κόπωση και η έλλειψη όρεξης, συχνά θεωρούνται ως φυσιολογικές αλλαγές λόγω ηλικίας. Από την άλλη πλευρά, η φαινομενική άνοια των ηλικιωμένων μπορεί να βελτιωθεί από τη στιγμή που η κατάθλιψη θα αναγνωριστεί και θα θεραπευτεί. Η απομόνωση , οι απροσδιόριστοι πόνοι, οι παραισθήσεις και οι διαταραχές στη μνήμη στους ηλικιωμένους μπορεί να είναι σημάδια κατάθλιψης ,όπως και άλλων νοσημάτων. Η κατάθλιψη στους ηλικιωμένους ίσως να είναι δύσκολο να αναγνωριστεί αν το άτομο με κατάθλιψη προσπαθεί να καλύψει την κατάστασή του με αποτέλεσμα την αρνητική εικόνα για τον εαυτό του και τον φόβο για τις ψυχικές διαταραχές.

φοβος και φοβίες

Συγκεκριμένοι Στρεσσογόνοι Παράγοντες

Απώλεια: Η απώλεια ενός αγαπητό αντικειμένου είναι ο συνηθέστερος προκλητικός παράγοντας της κατάθλιψης.  Κάποιες φορές μπορεί να υπάρξει ένα χρονικό διάστημα ημερών, μηνών ή ακόμη ετών μεταξύ της απώλειας και της καταθλιπτικής αντίδρασης, κυρίως γιατί αυτό το άτομο ήταν σε άρνηση της απώλειας, επομένως είχε αποφύγει τις συναισθηματικές αντιδράσεις.

Σε αυτόν τον μηχανισμό βασίζονται και οι καταθλίψεις των εορτών (πχ. Οι καταθλίψεις κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων, λόγω του συναισθήματος ότι είναι μόνοι, εγκαταλειμμένοι και αποδυναμωμένοι την ώρα που οι υπόλοιποι είναι όλοι μαζί οικογενειακά, ευτυχισμένοι.

Απειλές προς την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση: Όλοι μας έχουν εσωτερικές ψυχικές αναπαραστάσεις σημαντικών ανθρώπων στην ζωή μας, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μας. Οι αναπαραστάσεις του εαυτού μας μπορεί να είναι ακριβέστατες ή σημαντικά διαστρεβλωμένες. Χρησιμοποιώντας τον όρο αυτοπεποίθηση περιγράφουμε ένα κομμάτι της αυτό-αναπαράστασης μας και πιο συγκεκριμένα την ικανότητα της προσαρμοστικής μας ικανότητας. Με άλλα λόγια αυτός που έχει αυτοπεποίθηση αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ικανό να καλύψει τις ανάγκες του και να διασφαλίσει την επιβίωση του.

Επιτυχία: Παράδοξα κάποιος μπορεί να νοσήσει από κατάθλιψη σε αντίδραση κάποιας επιτυχίας ή επίτευξης στόχου. Η επαγγελματική προαγωγή ή οποιαδήποτε επιβράβευση που μπορεί να επιφέρει αυξημένες ευθύνες και κοινωνικό status μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις δύο δυναμικά συναντώνται. Στο πρώτο ο ασθενής αισθάνεται ότι δεν αξίζει την επιτυχία (μολονότι είναι κοινά αποδεκτό ότι αξίζει την επιβράβευση) πιστεύοντας ότι αργότερα θα είναι ανεπαρκής για την θέση λαμβάνοντας την απόρριψη των τρίτων. Ενώ στο δεύτερο φοβάται ότι με την επιτυχία του θα έχει αντίποινα από τον κοινωνικό του περίγυρο, συσχετίζοντας υποσυνείδητα την διαμαρτυρία με την επιθετικότητα.

Κατάθλιψη και εφηβεία

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, οι άνθρωποι αναπτύσσονται γρήγορα σωματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά. Η εφηβεία είναι μια πολύ σημαντική περίοδος για την ανάπτυξη της ψυχικής υγείας. Τα συμπτώματα που μοιάζουν με κατάθλιψη ίσως να εμφανιστούν πρώιμα ακόμα και από την παιδική ηλικία, και να εκδηλώνονται ως ανησυχία, αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και συμπεριφορικές διαταραχές. Ωστόσο, η πιθανότητα για καταθλιπτικό επεισόδιο αυξάνεται δραματικά κατά την εφηβεία. Η εφηβεία χαρακτηρίζεται από έντονα συναισθήματα, περιστασιακή μελαγχολία και θλίψη. Η κατάθλιψη πρέπει να διαχωριστεί από άλλες αλλαγές στη διάθεση, που συμβαίνουν λόγω της εφηβείας.

Σε αντίθεση με τους ενήλικες, τα πιο προφανή συμπτώματα της κατάθλιψης στους νέους ανθρώπους είναι η ευερεθιστότητα ή ο θυμός αντί για τα πραγματικά συναισθήματα της κατάθλιψης. Παρόλα αυτά , οι έφηβοι επίσης βιώνουν τα ίδια συναισθήματα με τους ενήλικες με κατάθλιψη, όπως το να χάνουν  το ενδιαφέρον τους για πράγματα που τους άρεσαν πριν. Η κατάθλιψη στους εφήβους γίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική όταν η συμπεριφορά τους αλλάζει δραματικά συγκριτικά με την προηγούμενη συμπεριφορά τους.

Οι καλές σχέσεις με τους γονείς και τους φίλους συμβάλλουν στην ανάρρωση των εφήβων από την κατάθλιψη 

Τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη συγκριτικά με τα αγόρια, ή τουλάχιστον στα κορίτσια είναι πιο πιθανό να διαγνωστεί. Η κοινωνική υποστήριξη είναι πολύ σημαντική για τους εφήβους με κατάθλιψη. Οι καλές σχέσεις με τους φίλους και τους γονείς βοηθούν στην επούλωση. Πολλοί νέοι άνθρωποι που υποφέρουν από την κατάθλιψη επίσης αντιμετωπίζουν και κάποιο άλλο πρόβλημα  την ίδια στιγμή. Αυτά τα προβλήματα είναι πιθανό να αφορούν προβλήματα χρήσης ουσιών, ελλειμματική προσοχή και συμπεριφορικές διαταραχές , όπως επίσης και  διατροφικές διαταραχές και αγχώδεις διαταραχές. Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες διαθέσιμες για αυτά τα προβλήματα.

Τα κύρια παράπονα των καταθλιπτικών ασθενών σχετίζονται με το οδυνηρό αίσθημα άγχους και της θλιψης.

Οι καταθλιπτικές διαταραχές συγκαταλέγονται στις πιο συχνά εμφανιζόμενες καταστάσεις στην ψυχιατρική με ποσοστό εμφάνισης  8% στην ζωή ενός ανθρώπου.
Σε κάποια άτομα εμφανίζεται μονό ένα επεισόδιο διαταραχής,  που διαρκεί από κάποιες εβδομάδες μέχρι μήνες, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζουν χρόνια, επαναλαμβανόμενα καταθλιπτικά επεισόδια.  Επίσης, υπάρχει ακόμη μια υποομάδα ασθενών που πάσχουν από διπολική διαταραχή, εναλλάσσοντας μανιακά με καταθλιπτικά επεισόδια.

Οι περισσότεροι ασθενείς περιγράφουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης ως :

«  ΕΝΑ ΔΙΑΒΡΩΤΙΚΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΘΛΙΨΗΣ,  ΣΥΝΟΔΕΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΑΒΟΗΘΗΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗΣ »

Συμπέρασμα

Η συνέντευξη ενός καταθλιπτικού ασθενούς απαιτεί ευαισθησία και την ικανότητα της ενσυναίσθησης του σοβαρού ψυχολογικού πόνου. Ο θεραπευτής πολλές φορές θα αναγκαστεί να δοκιμάσει την βασική του ανθρωπιά όπως και την επαγγελματική του ικανότητα, αν και το στοίχημα είναι μεγάλο. Η κατάθλιψη μπορεί να προσβάλει παραγωγικά και ενδεχομένως υγιή άτομα που έχουν τέλεια πρόγνωση και αποθεραπεία. Η θεραπεία μπορεί σημαντικά να επηρεάσει το αποτέλεσμα και σε αυτή την νόσο, όσο σε καμιά άλλη ψυχική νόσο ο ιατρός αναλαμβάνει τον παραδοσιακό ρόλο του θεραπευτή και του διασώστη.

Τα 9 διαφορετικά είδη κατάθλιψης

Υπάρχουν πολλοί τύποι κατάθλιψης. Ενώ μοιράζονται μερικά κοινά συμπτώματα, έχουν επίσης ορισμένες βασικές διαφορές. Δείτε αναλυτικά.

Προβολή

Η κατάθλιψη επηρεάζει όλους τους ανθρώπους διαφορετικά και μπορεί να έχετε μόνο λίγα από τα παρακάτω συμπτώματα. Μπορεί επίσης να έχετε και άλλα συμπτώματα που δεν αναφέρονται εδώ. Λάβετε υπόψη ότι είναι επίσης φυσιολογικό να εμφανίζονται κάποια από αυτά τα συμπτώματα ορισμένες στιγμές του χρόνου χωρίς να πάσχετε από κατάθλιψη.

Πρέπει να θορυβηθείτε, εάν αυτά τα συμπτώματα αρχίσουν να επηρεάζουν την καθημερινή σας ζωή. Τότε μπορεί να είναι αποτέλεσμα της κατάθλιψης.

Υπάρχουν πολλοί τύποι κατάθλιψης. Ενώ μοιράζονται μερικά κοινά συμπτώματα, έχουν επίσης μερικές βασικές διαφορές.

Εννέα τύποι κατάθλιψης και πώς επηρεάζουν τους ανθρώπους.

Η εποχική κατάθλιψη, που ονομάζεται επίσης εποχική συναισθηματική διαταραχή και κλινικά γνωστή ως μεγάλη καταθλιπτική διαταραχή με εποχικό πρότυπο, είναι η κατάθλιψη που σχετίζεται με ορισμένες εποχές. Για τους περισσότερους ανθρώπους, τείνει να συμβεί κατά τους χειμερινούς μήνες.

 

Τα συμπτώματα αρχίζουν συχνά το φθινόπωρο, καθώς οι ημέρες αρχίζουν να γίνονται συντομότερες και συνεχίζονται μέχρι το χειμώνα. Περιλαμβάνουν:

 

    -κοινωνική απόσυρση

    -αυξημένη ανάγκη ύπνου

   - αύξηση βάρους

    - Καθημερινά συναισθήματα θλίψης, απελπισίας ή αναξιοσύνης

 

Η εποχική κατάθλιψη μπορεί να επιδεινωθεί καθώς η σεζόν εξελίσσεται και μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονικές σκέψεις. Μόλις έρθει η άνοιξη, τα συμπτώματα τείνουν να βελτιώνονται. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με αλλαγές στους σωματικούς σας ρυθμούς, ως απάντηση στην αύξηση του φυσικού φωτός.

Εποχιακή κατάθλιψη: ξεκινά τους χειμερινούς μήνες επηρεάζει περίπου το 2% του πληθυσμού και οφείλεται στην αλλαγή της θερμοκρασίας και τη μειωμένη ηλιοφάνεια.

 

Η περίπτωση της κατάθλιψης που παρατηρείται τον χειμώνα, ίσως να είναι εποχιακή συναισθηματική διαταραχή. Κατά τη διάρκεια των σκοτεινών μηνών του έτους, ένας αριθμός ανθρώπων κοιμάται πιο αργά , είναι πιο νευρικοί, κουράζονται εύκολα, έχουν έντονη επιθυμία για φαγητό και παίρνουν βάρος. Για ένα μικρό αριθμό ανθρώπων αυτά τα συμπτώματα γίνονται έντονα και οδηγούν στην εποχιακή συναισθηματική διαταραχή. Αυτή η διαταραχή περιλαμβάνει ανησυχίααπελπισία και αυτοκαταστροφικές σκέψεις.

 

Μαζί με τις άλλες θεραπευτικές μεθόδους που εφαρμόζονται για τη θεραπεία της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής χρησιμοποιείται και η φωτοθεραπεία, π.χ. με τη χρήση έντονου φωτός. Η άσκηση και οι εξωτερικές δραστηριότητες, συχνά επιδρούν θετικά στη διάθεση.  Η τακτική άσκηση αξίζει σίγουρα τον κόπο όταν αντιμετωπίζετε αυτή τη διαταραχή.

Η προεμμηνορυσιακή δυσφορική διαταραχή (PMDD) είναι μια σοβαρή μορφή προεμμηνορυσιακού συνδρόμου (PMS). Ενώ τα συμπτώματα PMS μπορεί να είναι σωματικά και ψυχολογικά, τα συμπτώματα PMDD τείνουν να είναι κυρίως ψυχολογικά.

 

Αυτά τα ψυχολογικά συμπτώματα είναι πιο σοβαρά από αυτά που σχετίζονται με το PMS. Για παράδειγμα, ορισμένες γυναίκες μπορεί να αισθάνονται πιο συναισθηματικές τις ημέρες που οδηγούν στην περίοδο. Αλλά κάποιος με PMDD μπορεί να βιώσει ένα επίπεδο κατάθλιψης και θλίψης που παρεμποδίζει τις καθημερινές λειτουργίες.

 

Άλλα πιθανά συμπτώματα του PMDD περιλαμβάνουν:

 

   - κράμπες, φούσκωμα και ευαισθησία μαστού

    πονοκεφάλους

    -πόνο στις αρθρώσεις και στους μυς

   - θλίψη και απελπισία

    -ευερεθιστότητα και θυμό

    -ακραίες μεταβολές της διάθεσης

    -περιπλοκές στην όρεξη

   - κρίσεις πανικού ή άγχος

    -έλλειψη ενέργειας

    -εστίαση στα προβλήματα

    -προβλήματα ύπνου

 

Παρόμοια με την περιγεννητική κατάθλιψη, το PMDD πιστεύεται ότι σχετίζεται με ορμονικές αλλαγές. Τα συμπτώματά του συχνά αρχίζουν αμέσως μετά την ωοθυλακιορρηξία και αρχίζουν να χαλαρώνουν μόλις πριν την περίοδο σας.

 

Ορισμένες γυναίκες απορρίπτουν το PMDD ως μια άσχημη περίπτωση PMS, αλλά το PMDD μπορεί να γίνει πολύ σοβαρό και να περιλαμβάνει σκέψεις αυτοκτονίας.

Η περιγεννητική κατάθλιψη, η οποία είναι κλινικά γνωστή ως μείζων καταθλιπτική διαταραχή με εμφάνιση peripartum, εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή εντός τεσσάρων εβδομάδων μετά από τον τοκετό. Συχνά ονομάζεται κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Αλλά αυτός ο όρος ισχύει μόνο για την κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Η περιγεννητική κατάθλιψη μπορεί να συμβεί ενώ είστε έγκυος.

 

Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στον εγκέφαλο που οδηγούν σε αλλαγές της διάθεσης. Η έλλειψη ύπνου και η σωματική δυσφορία που συχνά συνοδεύει την εγκυμοσύνη και έχοντας ένα νεογέννητο δεν βοηθά. Τα συμπτώματα της περιγεννητικής κατάθλιψης μπορεί να είναι τόσο σοβαρά όσο αυτά μεγάλης κατάθλιψης και περιλαμβάνουν:

    -θλίψη

   - ανησυχία

    -οργή

    -εξάντληση

    -ακραία ανησυχία για την υγεία και την ασφάλεια του μωρού

    -δυσκολία στη φροντίδα για τον εαυτό σας ή το νέο μωρό

    -σκέψεις αυτοτραυματισμού ή βλάβης του μωρού

 

Οι γυναίκες που δεν έχουν υποστήριξη ή είχαν κατάθλιψη πριν, έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης περιγεννητικής κατάθλιψης, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε.

 Επιλόχεια καταθλιπτική διαταραχή: καταθλιπτική διαταραχή με έναρξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό.

 

Η γέννηση ενός παιδιού προκαλεί έντονα συναισθήματα.

 

Οι περισσότερες μαμάδες είναι πολύ συναισθηματικές μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Ο συναισθηματισμός χαρακτηρίζεται από κλάμα, εναλλαγές στη διάθεση, ευερεθιστότητα και προβλήματα με τον ύπνο και την όρεξη. Ίσως να νιώθετε περίεργα με το μωρό. Συχνά η αγάπη για το μωρό εξελίσσεται σιγά σιγά. Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες και οι ιστορίες ότι αυτή είναι η πιο όμορφη περίοδος στη ζωή μιας μητέρας μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα ενοχών.

 

Τα έντονα συναισθήματα είναι απολύτως φυσιολογικά, γεννιούνται από τις αλλαγές που φέρνει στη ζωή σας ένα μωρό, η εμπειρία της γέννησης και οι ορμονικές αλλαγές. Περισσότερο από όλα η μητέρα χρειάζεται κατανόηση και υποστήριξη από τους κοντινούς της ανθρώπους και τους γιατρούς.

 

Η πρόγνωση για την επιλόχειο κατάθλιψη είναι καλή

 

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μια κατάσταση που απαιτεί θεραπεία. Υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα έντονα συναισθήματα και την κατάθλιψη, και μερικές φορές η κατάθλιψη εμφανίζεται αργά. Η επιλόχειος κατάθλιψη εμφανίζεται μέσα σε ένα χρόνο από τη γέννηση, τα συμπτώματα της είναι όμοια με αυτά των καταθλιπτικών επεισοδίων. Ωστόσο, μαζί με την εξουθένωση, την έλλειψη πρωτοβουλιών και του άγχους, η μητέρα ίσως να έχει ιδεοληψίες και φόβους σχετικά με το μωρό και τη φροντίδα του, για παράδειγμα η μητέρα σκέφτεται μήπως βλάψει το μωρό.

 

Αυτοί οι φόβοι είναι σπάνια δικαιολογημένοι, αλλά είναι σημαντικό πάντα να ζητάτε βοήθεια για την επιλόχειο κατάθλιψη. Η επιλόχειος κατάθλιψη συχνά περιλαμβάνει συναισθήματα ενοχών, τα οποία αρχικά ίσως να παρεμποδίζουν τη μητέρα να ζητήσει βοήθεια. Η μητέρα ίσως να αρχίσει να σκέφτεται ότι δεν μπορεί να μιλήσει για την κατάθλιψη σε κανέναν, επειδή όλοι περιμένουν από αυτή να είναι χαρούμενη με το μωρό της. Ωστόσο, η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή που δεν αφορά την αγάπη της μητέρας προς το μωρό. Η πρόγνωση για την επιλόχειο κατάθλιψη είναι καλή.

Κλινικά γνωστή ως διαταραχή προσαρμογής με καταθλιπτική διάθεση, μοιάζει με μείζονα κατάθλιψη από πολλές απόψεις.

Αλλά προκαλείται από συγκεκριμένα γεγονότα ή καταστάσεις, όπως:

    -το θάνατο ενός αγαπημένου

    -μια σοβαρή ασθένεια ή άλλο απειλητικό για τη ζωή συμβάν

    -διατρέχοντας ζητήματα διαζυγίου ή παιδικής επιμέλειας

    -που σχετίζεται συναισθηματικά ή σωματικά με καταχρηστικές σχέσεις

    -είναι άνεργοι ή αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες

   -Αντιμετωπίζουν εκτεταμένα νομικά προβλήματα

 

Φυσικά, είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι λυπημένος και ανήσυχος σε γεγονότα όπως αυτά - ακόμα και να αποσύρεσαι από τους άλλους για λίγο. Αλλά η κατάθλιψη κατάστασης συμβαίνει όταν αυτά τα συναισθήματα αρχίζουν να βιώνονται δυσανάλογα με το γεγονός που τα πυροδοτεί και να παρεμβαίνουν στην καθημερινή σας ζωή.

 

Τα συμπτώματα κατάθλιψης κατάστασης τείνουν να ξεκινούν εντός τριών μηνών από το αρχικό συμβάν και μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

    -συχνό κλάμα

    -τη θλίψη και την απελπισία

    -ανησυχία

    -η όρεξη αλλάζει

    -δυσκολία στον ύπνο

    -πόνοι

    -έλλειψη ενέργειας και κόπωση

    -αδυναμία συγκέντρωσης

    -κοινωνική απόσυρση

Δυσθυμία (επίμονη καταθλιπτική διαταραχή): καταθλιπτική διάθεση που διαρκεί τουλάχιστον δύο χρόνια.

 

Η επίμονη καταθλιπτική διαταραχή είναι κατάθλιψη που διαρκεί δύο χρόνια ή περισσότερο. Ονομάζεται επίσης δυσθυμία ή χρόνια κατάθλιψη. Η επίμονη κατάθλιψη μπορεί να μη βιώνεται τόσο έντονα όσο η μεγάλη κατάθλιψη, αλλά μπορεί ακόμα να καταστρέψει τις σχέσεις και να κάνει τις καθημερινές εργασίες δύσκολες.

Μερικά συμπτώματα της επίμονης κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

 

   -βαθιά θλίψη ή απελπισία

    -χαμηλή αυτοεκτίμηση ή αισθήματα ανεπάρκειας

   - έλλειψη ενδιαφέροντος για πράγματα που κάποτε απολαμβάνατε

    -η όρεξη αλλάζει

   - αλλαγές στις συνήεθειες ύπνου ή χαμηλή ενέργεια

    -προβλήματα συγκέντρωσης και προβλήματα μνήμης

    -δυσκολία στη λειτουργία του σχολείου ή της εργασίας

   - αδυναμία να αισθάνονται χαρά, ακόμη και σε ευτυχισμένες περιστάσεις

   - κοινωνική απόσυρση

 

Αν και είναι ένας μακροχρόνιος τύπος κατάθλιψης, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να γίνει λιγότερο έντονη για μήνες πριν επιδεινωθεί. Μερικοί άνθρωποι έχουν επίσης επεισόδια μείζονος κατάθλιψης πριν ή ενώ έχουν επίμονη καταθλιπτική διαταραχή. Αυτό ονομάζεται διπλή κατάθλιψη.

 

Η επίμονη κατάθλιψη διαρκεί για χρόνια και έτσι τα άτομα με αυτού του είδος κατάθλιψη μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται ότι τα συμπτώματά τους είναι μόνο μέρος της φυσιολογικής τους προοπτικής στη ζωή.

Μείζων καταθλιπτική διαταραχή: έντονα συμπτώματα που υπάρχουν καθημερινά για διάστημα τουλάχιστον δυο εβδομάδων και συνοδεύονται από αλλαγή στην προηγουμένη λειτουργικότητα του ατόμου.

 

Η μείζων κατάθλιψη είναι επίσης γνωστή ως μείζων καταθλιπτική διαταραχή, κλασική κατάθλιψη ή μονοπολική κατάθλιψη. Είναι αρκετά συνηθισμένη - περίπου 16,2 εκατομμύρια ενήλικες στις Η.Π.Α. έχουν παρουσιάσει τουλάχιστον ένα μεγάλο καταθλιπτικό επεισόδιο.

 

Τα άτομα με μείζονα κατάθλιψη παρουσιάζουν συμπτώματα κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, κάθε μέρα. Όπως και πολλές καταστάσεις ψυχικής υγείας, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει γύρω σας. Μπορείτε να έχετε το είδος της ζωής που οι άλλοι ζηλεύουν και εξακολουθείτε να έχουν κατάθλιψη.

 

Ακόμα και αν δεν υπάρχει κανένας προφανής λόγος για την κατάθλιψή σας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι πραγματική. Είναι μια σοβαρή μορφή κατάθλιψης που προκαλεί συμπτώματα όπως:

 

    -απογοήτευση, θλίψη

    -δυσκολία στον ύπνο ή υπερβολικό ύπνο

    -έλλειψη ενέργειας και κόπωση

    -απώλεια όρεξης ή υπερκατανάλωση τροφής

    -ανεξήγητους πόνους

   - απώλεια ενδιαφέροντος για πρώην ευχάριστες δραστηριότητες

    -έλλειψη συγκέντρωσης, προβλήματα μνήμης και αδυναμία λήψης αποφάσεων

    -συναισθήματα απελπισίας

    -σταθερή ανησυχία και άγχος

    -σκέψεις για θάνατο, αυτοτραυματισμό ή αυτοκτονία

 

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες ή και μήνες. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ένα μόνο επεισόδιο μείζονος κατάθλιψης, ενώ άλλοι το βιώνουν καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ανεξάρτητα από το πόσο διαρκούν τα συμπτώματά της, η μείζων κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις σας και στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Η μανιακή κατάθλιψη αποτελείται από περιόδους μανίας ή υπομανίας, όπου αισθάνεστε πολύ χαρούμενοι, που εναλλάσσονται με επεισόδια κατάθλιψης. Η μανιακή κατάθλιψη είναι ένα ξεπερασμένο όνομα για τη διπολική διαταραχή.

 

Για να διαγνωστεί κάποιος με διπολική διαταραχή Ι, πρέπει να αντιμετωπίζει ένα επεισόδιο μανίας που διαρκεί επτά ημέρες ή λιγότερο εάν απαιτείται νοσηλεία. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε ένα καταθλιπτικό επεισόδιο πριν ή μετά το μανιακό επεισόδιο.

 

Τα καταθλιπτικά επεισόδια έχουν τα ίδια συμπτώματα με τη μείζονα κατάθλιψη, όπως:

 

    -συναισθήματα θλίψης ή κενότητας

    -έλλειψη ενέργειας

   - κούραση

   - προβλήματα ύπνου

    -πρόβλημα συγκέντρωσης

    -μειωμένη δραστηριότητα

    -απώλεια ενδιαφέροντος για πρώην ευχάριστες δραστηριότητες

    -αυτοκτονικές σκέψεις

 

Τα σημάδια μανιακής φάσης περιλαμβάνουν:

 

    -υψηλή ενέργεια

   - μειωμένο ύπνο

    -ευερέθιστοτητα

    -Υπερβολική σκέψη

Ψυχωσική κατάθλιψη:  βαριά καταθλιπτική διαταραχή που συνοδεύεται από κάποια μορφή ψυχωσικών συμπτωμάτων.

 

Μερικοί άνθρωποι με μεγάλη κατάθλιψη περνούν επίσης από περιόδους που χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα. Αυτό είναι γνωστό ως ψύχωση, που μπορεί να προκαλέσει ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Η εμπειρία και των δύο αυτών από κοινού είναι γνωστή κλινικά ως μείζων καταθλιπτική διαταραχή με ψυχωσικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ορισμένοι εξακολουθούν να αναφέρονται σε αυτό το φαινόμενο ως καταθλιπτική ψύχωση ή ψυχωσική κατάθλιψη.

 

Οι ψευδαισθήσεις είναι όταν βλέπετε, ακούτε, μυρίζετε, δοκιμάζετε ή αισθάνεστε πράγματα που δεν υπάρχουν πραγματικά εκεί. Ένα παράδειγμα αυτού θα ήταν η ακρόαση φωνών ή η παρουσία ανθρώπων που δεν είναι παρόντες. Μια ψευδαίσθηση είναι μια  πεποίθηση που είναι σαφώς ψευδής ή δεν έχει νόημα. Αλλά σε κάποιον που πάσχει από ψύχωση, όλα αυτά τα πράγματα είναι πολύ αληθινά.

 

Η κατάθλιψη με την ψύχωση μπορεί να προκαλέσει και φυσικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων που καθυστερούν ή επιβραδύνουν τις φυσικές κινήσεις.

Άτυπη Κατάθλιψη:  υπάρχει συναισθηματική αντίδραση σε ένα θετικό συμβάν, ωστόσο, χαρακτηρίζεται κυρίως από υπερευαισθησία στην κοινωνική κριτική και την απόρριψη, αύξηση του βάρους, υπερύπνια και βαριά άκρα.

 

Η άτυπη κατάθλιψη αναφέρεται στην κατάθλιψη που προσωρινά εξαφανίζεται ως απάντηση σε θετικά συμβάντα. Ο γιατρός σας μπορεί να το αναφέρει ως κύρια καταθλιπτική διαταραχή με άτυπα χαρακτηριστικά.



Παρά το όνομά της, η άτυπη κατάθλιψη δεν είναι ασυνήθιστη ή σπάνια. Επίσης, δεν σημαίνει ότι είναι περισσότερο ή λιγότερο σοβαρή από άλλες μορφές κατάθλιψης.



Η ύπαρξη της άτυπης κατάθλιψης μπορεί να είναι ιδιαίτερα προκλητική επειδή μπορεί να μην εμφανίζεται πάντα σαν κατάθλιψη σε άλλους (ή στον εαυτό σας). Αλλά μπορεί επίσης να συμβεί κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου μεγάλης κατάθλιψης. Μπορεί να συμβεί και με επίμονη κατάθλιψη.

 

Άλλα συμπτώματα της άτυπης κατάθλιψης μπορεί να περιλαμβάνουν:



     -αυξημένη όρεξη και αύξηση βάρους
     -διαταραγμένο φαγητό
    - κακή εικόνα του σώματος
     -αυξημένη διάρκεια ύπνου
     -αυπνία
     -αίσθημα βάρους στα χέρια ή τα πόδια σας που διαρκεί μία ώρα ή περισσότερο την ημέρα
     -αισθήματα απόρριψης και ευαισθησίας στην κριτική
     -διάχυτους πόνους.

Θεραπεία της κατάθλιψης

Η αναγνώριση και η θεραπεία της κατάθλιψης έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, η κατάθλιψη και η αναγνώρισή της προσεγγίζεται όμοια με άλλα νοσήματα. Όταν γίνει η διάγνωση και συστηθεί η κατάλληλη θεραπεία, χρειάζεται χρόνος για την ανάρρωση από την κατάθλιψη. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη δεν ζητούν βοήθεια και προσπαθούν μόνοι τους να διαχειριστούν τα συμπτώματα.

Ένα άτομο με κατάθλιψη μπορεί να είναι εξουθενωμένο και ακόμα και τα μικρά βήματα που χρειάζονται για τη θεραπεία, να μοιάζουν πολύ δύσκολα.

Ψυχική Υγεία - 3

Θεραπευτικές μέθοδοι για την κατάθλιψη

Συνήθως τα αίτια της κατάθλιψης είναι πολυπαραγοντικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις η κατάθλιψη μπορεί να θεραπευτεί με την φαρμακευτική αγωγή και την ψυχοθεραπεία.

Κατάθλιψη και κίνδυνος αυτοκτονίας

Ανάλογα τη βαρύτητα της κατάθλιψης, είναι συχνό οι άνθρωποι με κατάθλιψη να έχουν αυτοκαταστροφικές σκέψεις και συμπεριφορές. Οι άνθρωποι ίσως να εύχονται να πεθάνουν (ευχές θανάτου) και ίσως να έχουν αυτοκτονικές σκέψεις, μια εξαιρετικά βασανιστική κατάσταση που οφείλεται στη σοβαρή κατάθλιψη. Ωστόσο, η απελπισία και ο πόνος της κατάθλιψης δεν είναι μόνιμα. Η κατάθλιψη μπορεί να θεραπευτεί αποτελεσματικά και με τρόπο που προάγει την επούλωση.

Οι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από την κατάθλιψη συχνά λένε ότι η ζωή τους έχει αποκτήσει νόημα ξανά, ακόμα και αν τίποτα δεν έβγαζε νόημα στη διάρκεια της κατάθλιψης. Όσο πιο σοβαρή και μακροχρόνια είναι η κατάθλιψη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αυτοκτονίας. Αυτό εξηγεί το γιατί πρέπει να αναζητάτε εγκαίρως την θεραπεία. Οι σκέψεις αυτοκτονίας ενός φίλου ή μέλους της οικογένειας με κατάθλιψη πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και απαιτείται η άμεση ιατρική παρέμβαση.

Η κατάθλιψη ίσως να υποτροπιάσει

Η κατάθλιψη έχει την τάση να επανεμφανίζεται. Όσο πιο σοβαρή είναι η κατάθλιψη και όσο περισσότερα τα καταθλιπτικά επεισόδια, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες επανεμφάνισης. Η πρώιμη αναγνώριση και η θεραπεία της κατάθλιψης είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη νέων καταθλιπτικών επεισοδίων.

Θεραπεία για την κατάθλιψη

Αν ένας άνθρωπος έχει συμπτώματα κατάθλιψης για περισσότερο από 2 εβδομάδες, θα πρέπει να αναζητήσει τη βοήθεια ενός ψυχιάτρου ή ψυχολόγου που μπορεί να βοηθήσει να προσδιοριστεί το επίπεδο της βοήθειας που απαιτείται.

Ο ψυχίατρος ή ο Ψυχολόγος αξιολογεί την κατάσταση του ασθενή, κάνει διάγνωση και καθορίζει την θεραπεία, που αναλόγως της βαρύτητάς της μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία.

Συμβουλέψου έναν ειδικό για την κατάθλιψη

Μερικοί άνθρωποι που υποφέρουν από τα συμπτώματα της κατάθλιψης διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια λόγω του φόβου ύπαρξης της ασθένειας. Άλλοι ανησυχούν για το τι θα πουν η οικογένεια και οι φίλοι τους και φοβούνται ότι θα εκλάβουν την κατάθλιψη ως αδυναμία. Υπάρχουν επίσης και αυτοί που δεν θέλουν να αφιερώσουν το χρόνο και τα χρήματά τους στη θεραπεία. Συχνά, δεν θέλουν με τίποτα να επισκεφτούν κάποιον επιστήμονα ψυχικής υγείας για να τους χορηγήσει φάρμακα.

Όποιος και αν είναι ο λόγος που εσύ παρουσιάζεις συμπτώματα κατάθλιψης, θα πρέπει να λάβεις βοήθεια, για να μην χειροτερέψει η κατάσταση. Εάν δεν λάβεις την υποστήριξη που χρειάζεσαι από την οικογένεια ή τους φίλους σου, θα πρέπει να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία που μπορεί να χειριστεί το θέμα και να σε βοηθήσει.

  • Θεραπεία: θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι σε προβληματίζει και πώς μπορείς να παρακινήσεις τον εαυτό σου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αισθανθείς καλύτερα και να μην ξανακυλήσεις.
  • Φαρμακευτική αγωγή: είναι ζωτικής σημασίας εάν έχεις βίαιη και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί από τη μία να ανακουφίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, αλλά από την άλλη μπορεί και να έχει κι άλλες επιπτώσεις. Συνεπώς, είναι σημαντικό να γνωρίζεις και τα υπέρ και τα κατά πριν πάρεις την απόφασή σου.

Πώς να βρεις τον κατάλληλο ειδικό

Ο κατάλληλος επιστήμονας ψυχικής υγείας είναι αυτός που θα σου εμπνεύσει εμπιστοσύνη, θα είναι έμπειρος, θα σε στηρίξει και θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα που νιώθεις. Είναι σημαντικό να είναι εξειδικευμένος και να έχει την απαραίτητη επιστημονική κατάρτιση. Για να τον βρεις θα πρέπει να έχεις κάνει έρευνα, για να διαπιστώσεις ποιος είναι αυτός που συγκεντρώνει τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά που ψάχνεις. Διάβασε τις αξιολογήσεις και τα σχόλια άλλων ασθενών που βρέθηκαν πριν από ‘σενα στη θέση σου και δες τι άποψη αποκόμισαν από την επίσκεψή τους.

Διάγνωση της κατάθλιψης

Η διάγνωση της κατάθλιψης δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση. Και αυτό, γιατί πολλές φορές μπορεί να την μπερδέψουμε με το άγχος, τη θλίψη, το φυσιολογικό πένθος ή με άλλες παθήσεις, τα συμπτώματα των οποίων μοιάζουν. Αν διαπιστώσεις ότι σε ταλαιπωρούν πολλά από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω, τότε ίσως θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό. Μην προσπαθείς να κάνεις μόνος σου το γιατρό.

Κάνε μια επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο/ ψυχίατρο και θα σε βοηθήσει εκείνος να εξακριβώσεις τι ακριβώς είναι αυτό που νιώθεις, αλλά και αν όντως χρειάζεσαι βοήθεια. Κατά την κλινική εξέταση ο θεραπευτής θα καταγράψει το ιστορικό και τα συμπτώματά σου και θα σου κάνει μια σειρά ερωτήσεων. Θα ακούσει προσεκτικά αυτά που σου συμβαίνουν, ώστε να κατανοήσει τις ιδιαίτερες ανάγκες σου και να σου προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Αντιμετώπιση της Κατάθλιψης – Θεραπεία

Με τη σωστή φαρμακευτική (αντικαταθλιπτική) αγωγή και ψυχοθεραπεία, όλες οι μορφές κατάθλιψης αντιμετωπίζονται επιτυχώς. Η ψυχοθεραπεία επιτρέπει στον άνθρωπο να αντιμετωπίσει όχι μόνο τα συμπτώματα της κατάθλιψης, αλλά και τις βαθύτερες ρίζες αυτής.

1. Φαρμακευτική αγωγή

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αντικαταθλιπτικής φαρμακευτικής αγωγής, η οποία επιδρά στις βιολογικές αιτίες πίσω από την κατάθλιψη. Η επίσημη σύσταση για την κατάθλιψη είναι ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας. Μερικές φορές οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη μπορεί να νιώθουν τόσο κουρασμένοι και δεν έχουν ενέργεια να δεσμευτούν στην ψυχοθεραπεία ή να διαχειριστούν τις δύσκολες καταστάσεις της ζωής χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Τα αντικαταθλιπτικά κατηγοριοποιούνται σε επιλεκτικούς αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης-νορεπινεφρίνηςεπιλεκτικούς αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs), τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά και τους αναστολείς της μονοαμινικής οξειδάσης. Ο μηχανισμός δράσης των διαφορετικών κατηγοριών των αντικαταθλιπτικών διαφέρει, επειδή επιδρούν στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα αυτά της κατηγορίας των SSRIs (επιλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης). Τα SSRI λειτουργούν αυξάνοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία- νευροδιαβιβαστής- που επηρεάζει την διάθεση και την συμπεριφορά. Παραδείγματα SSRIs περιλαμβάνουν την σιταλοπράμη, την εσκιταλοπράμη, την φλουοξετίνη, και την σερτραλίνη. Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες αντικαταθλιπτικών τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα άλλων νευροδιαβιβαστών, όπως της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης.

Η φαρμακευτική αγωγή συνήθως περιλαμβάνει  αυτό το είδος αντικαταθλιπτικού γνωστό ως επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), οι οποίοι και δημιουργούν την αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη είναι ένας χημικός αγγελιοφόρος που βοηθά να επηρεαστεί η διάθεση και η κοινωνική συμπεριφορά. Σύμφωνα με τον οργανισμό Mayo Clinic, τα συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί να απαλύνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, αν και φέρουν κίνδυνο παρενεργειών.

Για παράδειγμα, όταν οι άνθρωποι λαμβάνουν για πρώτη φορά αντικαταθλιπτικά, υπάρχει ο κίνδυνος τα συμπτώματα τους να επιδεινωθούν, προτού να δουν βελτίωση. Τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τον ασθενή και να ζητήσουν σε περίπτωση ανησυχίας, ιατρική φροντίδα.

Διάφοροι διεθνείς οργανισμοί έχουν εκφράσει την ανησυχία, ότι ορισμένοι SSRIs μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες σε νέους ανθρώπους, καθώς και γενετικές ανωμαλίες εάν λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ως αποτέλεσμα αυτού, τα φάρμακα φέρουν μία προειδοποίηση στο φυλλάδιο που εσωκλείουν που περιγράφει τους πιθανούς κινδύνους λήψης των συγκεκριμένων φαρμάκων. Κατά τη συνταγογράφηση αυτών των φαρμάκων, οι ψυχίατροι χρειάζεται να σταθμίζουν προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά της χρήσης.

Τα αντικαταθλιπτικά συχνά διαχωρίζονται σε παλιάς και νέας γενιάς. Συνήθως τα αντικαταθλιπτικά νέας γενιάς έχουν λιγότερες παρενέργειες, όπως η κούραση και η ξηροστομία. Τα παλιότερα αντικαταθλιπτικά (τρικυκλικά) ταιριάζουν καλύτερα σε ανθρώπους που υποφέρουν από ανθεκτική κατάθλιψη και που δεν ανταποκρίνονται στα νεότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Ένας ασθενής με κατάθλιψη δεν θα νιώσει τις επιδράσεις των αντικαταθλιπτικών άμεσα, αντιθέτως η δράση τους εμφανίζεται σταδιακά μέσα σε 3-4 εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας. Η φαρμακευτική αγωγή δεν πρέπει να διακόπτεται, ακόμη και αν φαίνεται να μην λειτουργεί αρχικά ή ακόμα και αν η κόπωση φαίνεται ότι επιδεινώνεται τις πρώτες ημέρες. Σημειώνεται πως η αϋπνία είναι συχνά το πρώτο σύμπτωμα της κατάθλιψης και χρειάζεται χρόνος για να διορθωθεί με τη φαρμακευτική αγωγή.

Αν η φαρμακευτική αγωγή δεν φαίνεται να λειτουργεί μετά από ένα ικανό διάστημα (πχ ένα μήνα), ο γιατρός σας πιθανώς να την αντικαταστήσει με άλλη, να αλλάξει τη δόση ή να συμπεριλάβει και άλλα φάρμακα σε αυτά που ήδη λαμβάνετε. Η ταχύτερη θεραπεία γίνεται με το συνδυασμό ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής.

Αν η φαρμακευτική αγωγή λειτουργεί, πρέπει να την ακολουθήσετε για 4-12 μήνες ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού σας, ακόμη και αφού υποχωρήσουν τα συμπτώματα τις πρώτες εβδομάδες θεραπείας. Η κατάθλιψη μπορεί να υποτροπιάσει (δηλαδή να εμφανιστεί ξανά) αν διακόψετε πολύ σύντομα την φαρμακευτική αγωγή.

Όταν έρθει η ώρα να διακόψετε την αντικαταθλιπτική αγωγή, για να ελαχιστοποιήσετε τα συμπτώματα από τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής, θα χρειαστεί να μειώσετε σταδιακά την δοσολογία. Αυτά τα συμπτώματα ίσως να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, κόπωση, εφίδρωση και ευερεθιστότητα. Τα συμπτώματα ίσως να εμφανιστούν όταν το σώμα αναπροσαρμόζεται στην διακοπή του φαρμάκου. Αν το άγχος και η κατάθλιψη συνεχιστούν ή επιδεινωθούν μετά από ένα μήνα από το τέλος της θεραπείας, ίσως να σημαίνει ότι διακόψατε την θεραπεία πολύ νωρίς.

Μερικοί άνθρωποι με κατάθλιψη, πρέπει να συνεχίζουν την φαρμακευτική αγωγή για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το τέλος ενός μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου. Η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να συνεχίζεται ιδίως αν η κατάθλιψη είναι σοβαρή, είχατε αυτοκαταστροφικές σκέψεις, έχετε βιώσει τουλάχιστον τρία καταθλιπτικά επεισόδια (υποτροπιάζουσα κατάθλιψη).

Συνταγογράφιση Φαρμακευτικής αγωγής για την κατάθλιψη

Τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να συνταγογραφηθούν μόνο από Ψυχίατρο και μπορούν να ελαττώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε σύντομο χρονικό διάστημα, και σε γενικές γραμμές έχουν λιγοστές παρενέργειες. Οι γιατροί χρειάζεται να επισημαίνουν τα υπέρ και τα κατά της χρήσης τους στους ασθενείς και στις οικογένειές τους.

2. Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία είναι μια αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για την κατάθλιψη. Βοηθά στην επούλωση από την κατάθλιψη, καθώς:

  • Κατανοείτε τους βαθύτερους λόγους και το υπόβαθρο της κατάθλιψης.
  • Καλλιεργεί δεξιότητες διαχείρισης του πένθους και των δύσκολων θεμάτων.
  • Αλλάζει η αντίληψη και η ερμηνεία των συναισθημάτων. Η αναγνώριση και η κατανόηση των προσωπικών συναισθημάτων είναι σημαντικό στοιχείο. Ο θεραπευόμενος μαθαίνει να εξηγεί τον εαυτό του με νέους, θετικούς τρόπους.
  • Αναπτύσσεται η ικανότητα κατανόησης των προσωπικών προβλημάτων.
  • Αναπτύσσεται η ικανότητα κάποιου να βλέπει με διαφορετική ματιά τις καταστάσεις στη ζωή του.
  • Το άτομο μαθαίνει να έχει ένα πιο ευέλικτο τρόπο σκέψης. Κατανοεί γιατί σκέφτεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο και πώς να απομακρύνει τις αρνητικές σκέψεις.
  • Οι αλλαγές στον τρόπο σκέψης, οδηγούν εν τέλει σε αλλαγές στις διαπροσωπικές σχέσεις και επαγγελματικές σχέσεις.

Ομάδες υποστήριξης και αποκατάστασης

Εκτός από την ατομική ψυχοθεραπεία, υπάρχει και η ομαδική ψυχοθεραπεία, η οποία αναφέρεται σε συμμετοχή σε ψυχοθεραπευτικές ομάδες στις οποίες οι άνθρωποι έχουν βιώσει διάφορες δυσκολίες της ζωής και μοιράζονται αυτές τις εμπειρίες και την καθημερινότητά τους, υπό την καθοδήγηση ειδικών ψυχοθεραπευτών. Η ομαδική ψυχοθεραπεία έχει πολλαπλά οφέλη, μεταξύ των οποίων τη στήριξη από μια συμβολική «οικογένεια» και τη δυνατότητα για επανορθωτικά βιώματα.

Ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική

Η ψυχοθεραπεία είναι μία διαδικασία που μπορεί να βοηθήσει να αποκαλυφθούν οι αιτίες που υποβόσκουν της κατάστασης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μόνη της ή σε συνδυαμό με αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Ο θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των προβληματικών περιοχών, να διδάξει μηχανισμούς αντιμετώπισης και να ενημερώσει τον ασθενή για την κατάστασή του. 

Η ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει συζήτηση με έναν εκπαιδευμένο ψυχοθεραπευτή. Αυτό μπορεί να βοηθήσει για την αντιμετώπιση θεμάτων που υπόκεινται πίσω από την κατάθλιψη.

Μπορεί κάποιος να κάνει μόνο ψυχοθεραπεία ή να την συνδυάσει με φαρμακευτική αγωγή. Ένα άτομο μπορεί απλά να βρίσκει ανακούφιση στο κλάμα, στο ξέσπασμα ή στην συζήτηση για τα προβλήματά του. Ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει ένα θεραπευόμενο να αναγνωρίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, να εξωτερικεύσει και να αποδεχτεί τα συναισθήματά του, να μάθει νέους τρόπους προσέγγισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και τον βοηθά να βρει λύσεις. 

Ένα άτομο που πάσχει από μείζονα κατάθλιψη μπορεί ακόμα και να χρειαστεί να εισαχθεί στο νοσοκομείο, αν διατρέχει άμεσο κίνδυνο ή αν δεν είναι σε θέση να φροντίσει τον εαυτό του.

Κόστος αντιμετώπισης κατάθλιψης

Το κόστος εξαρτάται από τον αριθμό των συνδεριών που απαιτούνται μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος της θεραπείας.

Διάρκεια θεραπείας κατάθλιψης

Ο κύκλος των θεραπειών θα εξαρτηθεί από το στάδιο της κατάθλιψης και από το πόσες συνεδρίες θα κρίνει ο ψυχολόγος ή ο ψυχίατρος ότι χρειάζεσαι. Και πάλι όμως, αυτό δεν μπορεί να καθοριστεί εκ των προτέρων, αλλά θα διαπιστωθεί στην πορεία των συνεδριών. Για να ξεπεράσεις την κατάθλιψη θα χρειαστεί προσπάθεια και από εσένα και από τον ειδικό που θα αναλάβει να σε βοηθήσει. Ο χρόνος που θα διαρκέσει αυτή η προσπάθεια δεν είναι συγκεκριμένος για όλους. Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται το χρόνο του για να ανακαλύψει τον εαυτό του και τις δυνατότητές του και να αντιμετωπίσει μια συναισθηματική διαταραχή.

Εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης της Κατάθλιψης

Εναλλακτικά, για όσους ψάχνουν πιο φυσικούς τρόπους, η ομοιοπαθητική, ο βελονισμός και το EMDR είναι λύσεις που μπορούν να συνδράμουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης χωρίς φάρμακα.

To EMDR είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για εκείνους τους ασθενείς όπου η κατάθλιψη συνδέεται ή επιβαρύνεται από ψυχικά τραύματα (είτε πιο πρόσφατα, είτε της παιδικής ηλικίας, όπως για παράδειγμα πένθος, απώλειες, ατυχήματα, ασθένειες, κα). Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιούνται ομοιοπαθητικά φάρμακα χωρίς παρενέργειες, ενώ ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχει μεγάλο στρες και ορμονική ανισορροπία. Όπου κρίνεται απαραίτητο, η αντικαταθλιπτική αγωγή μπορεί να συνδυαστεί με τις παραπάνω μεθόδους, για καλύτερα και πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Η ομοιοπαθητική μπορεί να προσφέρει πολλά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, χωρίς καμία παρενέργεια και χωρίς αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Με το EMDR μπορούν να αντιμετωπιστούν τα ψυχικά τραύματα που συνδράμουν στην κατάθλιψη. Συμπληρωματικά, η βραχεία ψυχοθεραπεία και ο βελονισμός μπορούν να υποστηρίξουν σημαντικά την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αλλά και των βαθύτερων αιτιών της κατάθλιψης, χωρίς φάρμακα.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Θα σε βοηθήσει πολύ να μιλήσεις με κάποιον για το πώς νιώθεις και τι θέλεις. Η επικοινωνία σου δίνει τη δυνατότητα να μοιραστείς τα άγχη σου και να λάβεις συμβουλές για το πώς θα τα αντιμετωπίσεις. Πολύ συχνά μάλιστα νιώθεις ανακούφιση μιλώντας με κάποιον που εμπιστεύεσαι για τις ανησυχίες σου.

Υιοθέτησε ένα κατοικίδιο και φρόντισέ το, απόλαυσε την ομορφιά της φύσης, επίλεξε ένα χόμπι ή ασχολήσου με τον εθελοντισμό. Η επικοινωνία σου με τον κόσμο και το αίσθημα ότι προσφέρεις στην κοινωνία, θα σε κάνει να αισθανθείς πολύ καλύτερα.

Είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους με κατάθλιψη να νιώσουν αισιόδοξοι για το μέλλον. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν συναισθήματα θλίψης, μελαγχολίας και έλλειψη κινήτρου. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που σκοπίμως τήρησαν μια θετική στάση και πίστεψαν στον εαυτό τους ανάρρωσαν πιο γρήγορα.

Αν μέσα στα συμπτώματα που έχεις είναι και ο φόβος για τις ασθένειες, μπορείς να κάνεις τακτικό ιατρικό έλεγχο, ώστε να αποκλείσεις το ενδεχόμενο να έχεις κάτι που δεν γνωρίζεις. Έτσι, κάθε φορά που θα σε αγχώνει κάποιο σύμπτωμα που εμφανίζεις, θα ξέρεις ότι πρόκειται για κάτι ψυχολογικό και θα του δίνεις την ανάλογη βαρύτητα.

Ξεκίνα με το να θέτεις πιο ρεαλιστικούς στόχους. Μην έχεις πολλές απαιτήσεις από τον εαυτό σου. Σίγουρα χρειάζεται χρόνος για να νιώσεις καλύτερα, αλλά θα πρέπει να κάνεις κι εσύ θετικές επιλογές.

Αν ασκείσαι τακτικά, το συναίσθημα που δημιουργείται είναι τόσο αποτελεσματικό όσο και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Ξεκίνα κάνοντας ήπιες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα το περπάτημα ή μια βόλτα στο πάρκο ή στην παραλία.

Η άσκηση αυξάνει την έκκριση των «ορμονών της χαράς» στον εγκέφαλο (σεροτονίνη και ντοπαμίνη), όπως επίσης ανακουφίζει την κατάθλιψη και το άγχος. Οι άνθρωποι με σοβαρή κατάθλιψη δυσκολεύονται να βρουν ενέργεια για να κάνουν έστω και μια μικρή βόλτα έξω. Αυτό εξηγεί γιατί τελικά μια απλή βόλτα κάνει τον ασθενή να νιώσει καλύτερα. Όταν σκέφτεστε να κάνετε άσκηση, πρέπει να θυμάστε ότι η λίγη άσκηση είναι καλύτερη από την καθόλου άσκηση. Η άσκηση επίσης βοηθά στην ανακούφιση από την νευρικότητα και την ένταση.

Σταμάτα να τρως τροφές που μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεσή σου αρνητικά, όπως η ζάχαρη, το αλκοόλ, οι υδατάνθρακες και η καφεΐνη. Αύξησε τα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη διάθεσή σου, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά που θα βρεις στους ξηρούς καρπούς, τα ψάρια και το ελαιόλαδο.

Το γράψιμο βοηθά στην ανάλυση των δύσκολων εμπειριών, των σκέψεων και των συναισθημάτων, όπως και την αύξηση της κατανόησης του εαυτού. Μερικοί άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από την κατάθλιψη λένε ότι με το γράψιμο και το διάβασμα των δικών στους κειμένων κατάφεραν να κατανοήσουν τους λόγους πίσω από το νόσημά τους.

 

Η καταγραφή ενός ημερολογίου είναι ένας πολύ συνηθισμένος τρόπος για να κατανοήσετε το άγχος σας αλλά πολλοί άνθρωποι επίσης γράφουν ποιήματα ή ιστορίες για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Υπάρχουν εφαρμογές που σας επιτρέπουν να γράφετε τις εμπειρίες σας και να μοιράζεστε τα συναισθήματά σας με άλλους ανθρώπους. Μπορείτε επίσης να ζωγραφίζετε ή να παίζετε μουσική για να κατανοήσετε τα συναισθήματά σας και να αναρρώσετε.

Οι ταμπέλες και η άγνοια γύρω από το θέμα της κατάθλιψης το μόνο που μπορούν να σου προκαλέσουν είναι φόβο και αβεβαιότητα. Ό,τι κι να είναι αυτό που περνάς θα πρέπει να νιώσεις ότι έχεις τη δύναμη να το αλλάξεις, και φυσικά, να μπεις στη διαδικασία να το κάνεις. Αν νιώθεις αδύναμος μπροστά σε αυτό που έχεις να αντιμετωπίσεις, απλώς ζήτα τη βοήθεια ενός ειδικού και διάβασε τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων που πέρασαν από το στάδιο που βρίσκεσαι εσύ τώρα πριν από εσένα.

Υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους

Η υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων έχει σημαντική επίδραση στην ανάρρωση. Για παράδειγμα, ένα άτομο που έχει κατάθλιψη είναι εύκολο να απομονωθεί και η κόπωση που εμπλέκεται στην κατάθλιψη κάνει δύσκολη τη μετακίνηση από το σπίτι. Μια απλή επίσκεψη από φίλους μπορεί να κάνει το άτομο να νιώσει καλύτερα. Επίσης, η ξεκούραση παίζει σημαντικό ρόλο. Δεν μπορείτε να εξαφανίσετε την κατάθλιψη απλά λέγοντας σε έναν ασθενή «να νιώσει καλά».

Ωστόσο, η απομόνωση από τις κοινωνικές σχέσεις δεν προάγει την ανάρρωση. Δεν έχουμε όλοι οικογένειες ή φίλους που μιλούν εύκολα για αυτή τη διαταραχή. Αλλά οι ασθενείς πρέπει να σκεφτούν τον εαυτό τους και τη δική τους ψυχική υγεία και να κάνουν ότι μπορούν για να αναρρώσουν.

Η οικογένεια και οι φίλοι πρέπει να φροντίζουν και για τη δική τους ευεξία και την διαχείριση της κατάστασης

Η οικογένεια, οι φίλοι και οι φροντιστές γενικότερα, πρέπει πάντα να θυμούνται να φροντίζουν και για την δική τους ευεξία. Ένα εξουθενωμένο άτομο δεν έχει την ενέργεια να υποστηρίξει κανέναν άλλο. Αυτό εξηγεί γιατί είναι τόσο σημαντικό να προσπαθήσετε και να ζήσετε τη δική σας ζωή, να βγείτε έξω, να συνεχίσετε τα χόμπι σας ή να κάνετε οτιδήποτε σας κάνει χαρούμενους, ενώ υποστηρίζετε ένα κοντινό σας άνθρωπο που πάσχει από κατάθλιψη.

Να θυμάστε ότι ένα άτομο με κατάθλιψη ίσως να μην θέλει να βλέπει τους κοντινούς του ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, ίσως να φοβάται ότι αυτό το φορτίο είναι πολύ βαρύ για εσάς. Το να διατηρήσετε την προσωπική σας ευεξία δεν σημαίνει ότι στερείται κάτι από το άτομο με κατάθλιψη, αντιθέτως σας προστατεύει και δίνει την ψυχική ενέργεια για να μπορέσετε να τον υποστηρίξετε, χωρίς να εξαντληθείτε. Είναι καλό να συζητάτε όσα συμβαίνουν με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση.

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω ένα κοντινό μου πρόσωπο που έχει κατάθλιψη;

Τα άτομα με κατάθλιψη δεν έχουν την ενέργεια να διατηρήσουν τις προσωπικές τους σχέσεις και απομονώνονται από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι στενές σχέσεις και οι κοινωνικές επαφές είναι πολύ σημαντικές για όλους τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη χρειάζονται ακόμα περισσότερο υποστήριξη και βοήθεια από τους κοντινούς τους ανθρώπους, ώστε να προλάβουν την περαιτέρω απομόνωση και την επιδείνωση της κατάθλιψης.

Όταν ένας αγαπημένος μας έχει κατάθλιψη, αυτό απαιτεί την κινητοποίησή μας

Η κατάθλιψη σε ένα άτομο κοντινό μας είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση: τα συναισθήματα της μοναξιάς και της αβοηθητότητας που βιώνει το άτομο με κατάθλιψη, είναι πολύ βαρύ φορτίο. Όταν κάποιος κοντινός μας άνθρωπος έχει κατάθλιψη, συχνά νιώθουμε ανάμικτα και επώδυνα συναισθήματα. Οι συγγενείς και οι φίλοι πρέπει να θυμούνται ότι πρόκειται για μια ψυχική νόσο και πως είναι απαραίτητη η ιατρική βοήθεια. Η ουσιαστική θεραπεία της κατάθλιψης μπορεί να προέλθει μόνο από ένα ψυχίατρο ή ψυχοθεραπευτή. Ωστόσο, είναι θέμα της οικογένειας και των φίλων να διατηρήσουν τις ελπίδες του ατόμου με κατάθλιψη: υπενθυμίστε τους ότι μπορούν να έχουν τη βοήθεια που χρειάζονται και ότι είναι εφικτό να ξεπεράσουν την κατάθλιψη.

Ανάρρωση από την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι η πιο συχνή ψυχική διαταραχή. Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι αναρρώνουν από την κατάθλιψη. Η ταχύτητα ανάρρωσης από την κατάθλιψη ποικίλλει από άτομο σε άτομο και πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάρρωση.

Μικρά βήματα προς την ανάρρωση

Πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη έχουν παρατηρήσει ότι ξεκινούν να αναρρώνουν όταν μετά από καιρό νιώθουν καλά με μικρά πράγματα. Αν και συνήθως οι άνθρωποι βρίσκουν την ουσία και τη σημασία της ζωής κατά τύχη, μπορεί επίσης συνειδητά να ψάχνουν για αυτά. Πρέπει να κάνετε πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε καλά. Ακόμη και οι μικρές στιγμές χαράς είναι βήματα προς την ανάρρωση.

* Οι παραπάνω πληροφορίες δεν αποτελούν οδηγό διάγνωσης. Αν νιώθετε ότι έχετε ορισμένα από τα παραπάνω συμπτώματα, συμβουλευθείτε έναν ψυχίατρο ή ψυχολόγο.

Πηγές:

The Psychiatric Interview in Clinical Practice by Roger A. Mackinnon (Author), Robert Michels (Author), Peter J. Buckley (Author)
Προσαρμογή – Μετάφραση Κεφαλαίου Μορφών Κατάθλιψης Δρ. Νικήτας Αρναούτογλου – Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής 

Dr. Αριστοτέλης Βάθης Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής,

Επιστημονική ομάδα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Για την Ψυχική Υγεία (ΕΠΙΨΥ)
medicalnewstoday
Σπανού Κατερίνα Συντάκτης – Δημοσιογράφος



Σχετικά Άρθρα:

Κατερίνα Γαστεράτου
Ψυχολόγος (ΜΑ) - Ψυχοθεραπεύτρια

Επικοινωνήστε Μαζί Μας...

Επικοινωνήστε μαζί μας στέλνοντας μας ένα email χρησιμοποόντας την παρακάτω Φόρμα και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας με περισσότερες λεπτομέρειες!

Επικοινωνήστε Μαζί Μας...

Επικοινωνήστε μαζί μας στέλνοντας μας ένα email χρησιμοποόντας την παρακάτω Φόρμα και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας με περισσότερες λεπτομέρειες!
Πατήστε οπουδήποτε στην εικόνα...