Οι χορηγοί αυτής της εκπομπής
Ψυχοθεραπεία - Δραματοθεραπεία - Συμβουλευτική
Τα όρια και η διαδικασία της οριοθέτησης είναι μία ουσιαστική διαδικασία στην πορεία προς την ολοκλήρωση της προσωπικότητας μας και την αίσθηση της αυτονομίας του εαυτού μας.
Όρια που είναι πολύ άκαμπτα ή πολύ συγκεχιμένα με αυτά των άλλων ανθρώπων, οδηγούν σε ενδείξεις δυσφορίας και απώλειας της σχέσης με τον εαυτό μας.
Αντίθετα, τα οφέλη που έχουν οι άνθρωποι που μαθαίνουν να οριοθετούν επαρκώς τον εαυτό τους μέσα στις σχέσεις (διαπροσωπικές, οικογενειακές και επαγγελματικές) απολαμβάνουν κατανόηση, βαθιά γνώση του εαυτού τους, ασφαλείς και αυθεντικές σχέσεις.
Όρια, είναι τα διαχωριστικά σημεία, στα οποία σταματάμε η συνεχίζουμε να ανεχόμαστε μια συμπεριφορά. Η οριοθέτηση, είναι η διαδικασία που θα σας απελευθερώσει και θα σας απενοχοποιήσει.
Τα όρια που θέτουμε και ο τρόπος που τα επιβάλλουμε μας φέρνει σαν διαδικασία πιο κοντά στον πραγματικό μας εαυτό. Τα όρια δε θα έπρεπε να θεωρούνται αρνητικά, αφού είναι αναγκαίο συστατικό στην επικοινωνία μας.
Με τα προσωπικά όρια που θέτει ο καθένας μας, δε σημαίνει ότι δε σέβεται τον άλλον άνθρωπο. Σημαίνει απλώς ότι: εγώ σαν άτομο, σέβομαι εσένα, όσο σέβομαι και εμένα τον ίδιο.
Άλλωστε, ο βαθμός ωρίμασης του κάθε ανθρώπου, φαίνεται ξεκάθαρα από το βαθμό διαφοροποίησης του κάθε ατόμου, από τη μάζα. Έτσι, αποκτούμε και διαμορφώνουμε την ταυτότητά μας και σύμφωνα με αυτό, μπορούμε να θέσουμε τα όριά μας.
Συνήθως, δυσκολευόμαστε να θέσουμε τα προσωπικά μας όρια και τους περιορισμούς μας στους άλλους, επειδή φοβόμαστε την απόρριψη. Θέλοντας να γίνουμε κοινωνικά αποδεκτοί, χαμηλώνουμε τα όριά μας και αποδεχόμαστε περισσότερες συμπεριφορές, ακόμα κι αν αυτές μας φθείρουν ψυχολογικά.
Πολύ γρήγορα, θα συνειδητοποιήσετε ότι το άτομο, το οποίο λαμβάνει την άρνηση, θα στεναχωρηθεί ή θα απογοητευτεί και είναι απόλυτα λογικό. Ο θυμός και η στεναχώρια του όμως, είναι τα δικά του συναισθήματα και η ευθύνη για αυτά είναι ολόκληρη και μόνο δική τους. Δεν χρειάζεται να προκληθεί οίκτος από την πλευρά μας και να αντιστρέψουμε την απάντησή μας, διότι δεν θα βοηθήσει πραγματικά πουθενά.
Ταυτόχρονα, να θυμάστε πως δεν υπάρχει λόγος να δικαιολογηθείτε για την απάντησή σας, αφού αν το κάνετε, θα φαίνεται πως εσείς είστε ο υπαίτιος της κατάστασης. Εάν θέλετε και το κρίνετε απαραίτητο, μπορείτε να δώσετε λίγες παραπάνω λεπτομέρειες για την απάντησή σας, μόνο και μόνο για να κάνετε ακόμα πιο ξεκάθαρη τη θέση σας. Όταν αντιμετωπίζετε χειριστικές συμπεριφορές κρατήστε σταθερά τα όριά σας, χωρίς παραπάνω λεπτομέρειες, διότι θα χρειαστεί να είστε πιο διεκδικητικοί.
Ακολουθήστε μας στο Instagram @radioshow_omorfizoi
Σε πρώτο στάδιο, θα πρέπει να αναγνωρίσετε την αξία σας, να δουλέψετε με την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σας. Αξιολογείστε το κάθετί στη ζωή σας και σκεφτείτε πώς θα θέλατε να σας φέρονται οι άλλοι σε σχέση με αυτό.
Γνωρίστε τον εαυτό σας και ανακαλύψτε τις πραγματικές σας ανάγκες. Συζητήστε ειλικρινά με τον εαυτό σας και αναγνωρίστε πότε χρειάζεται να πείτε όχι. Όταν λαμβάνετε εσείς το όχι σαν απάντηση, μην το παίρνετε προσωπικά και μην απολογείστε.
Χτίστε γύρω σας ένα υποστηρικτικό σύστημα, το οποίο θα σέβεται τα όρια που έχετε θέσει και ταυτόχρονα, απομακρύνετε οποιονδήποτε άνθρωπο δείχνει να μη σας σέβεται.
Τα παιδιά, από τη στιγμή που γεννιούνται ως και την ενηλικίωσή τους, έχουν ανάγκη και αναζητούν ένα ασφαλές περιβάλλον για να επιβιώσουν και να μεγαλώσουν. Οι γονείς, λοιπόν, θα πρέπει να προσφέρουν στα παιδιά το ασφαλές αυτό περιβάλλον που απαιτείται. Η ασφάλεια αυτή, παρέχεται μόνο με τη θέσπιση διακριτών και κατανοητών ορίων μέσα στα πλαίσια της οικογένειας.
Θέτοντας όρια, τα παιδιά γίνονται πιο υπεύθυνα, καλλιεργούν την ενσυναίσθησή τους, σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους ανθρώπους, γίνονται πιο αυθόρμητα και μεγαλώνουν έχοντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Βέβαια, ως γονείς, δε θα πρέπει να περιμένετε την αυστηρή τήρηση των κανόνων από την πρώτη κιόλας στιγμή, που θα τους ορίσετε και μάλιστα, εάν παραβιαστούν, θα πρέπει να κατακριθεί η πράξη και όχι το ίδιο το παιδί. Αντίστοιχα, όταν τηρούνται, τα παιδιά θα πρέπει να επιβραβεύονται.
Οι κανόνες, θα πρέπει να είναι αντίστοιχοι της ηλικίας των παιδιών και θα πρέπει να ακολουθούνται και να τηρούνται από όλα τα μέλη της οικογένειας, ώστε να προσφέρουμε στο παιδί τα σωστά πρότυπα συμπεριφοράς προς μίμηση.
Η Κατερίνα Γαστεράτου είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια και Ειδική Παιδαγωγός
Η Κατερίνα Χαμπέζου είναι Production Manager στον ιστότοπο exatomikeusi.com και Graphic Designer.
Στην εκπομπή ακούστηκαν τα τραγούδια:
Η "ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗ" είναι εξειδικευμένος φορέας σε ζητήματα αντιμετώπισης και βοήθειας στον τομέα της ψυχικής υγείας. Δημιουργήθηκε το 2021 κατόπιν πρωτοβουλίας μιας ομάδας ψυχολόγων, με διαφορετικές επιστημονικές προελεύσεις. Eχει σταθερά επιδιώξει τη συστηματική ανάδειξη και αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας σε άτομα που το έχουν ανάγκη
Ψυχοθεραπεία - Δραματοθεραπεία - Συμβουλευτική
Στην εκπομπή παρουσιάζεται το φαινόμενο την Βίας κατά των Γυναικών. Συγκεκριμένα οι χαρακτηριστικές συμπεριφορές που αναπτύσσουν τα άτομα που ασκούν βία. Συζητάμε τα είδη της βίας που υφίστανται οι γυναίκες και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να τα ξεπεράσουν.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις συμβουλευτικές υπηρεσίες της χώρας μας αλλά και στην κοινωνική ευθύνη που φέρουμε ως σύνολο της κοινωνίας.
Πιστεύουμε πως όλοι και όλες μπορούμε να συμμετέχουμε ενεργά στην εξάλειψη του φαινομένου, που τα τελευταία χρόνια της πανδημίας πήρε τεράστιες διαστάσεις.
Η φανταστική απειλή είναι μεγαλύτερη από την πραγματική απειλή και λαμβάνει την διάσταση του τρόμου. Το άτομο βιώνει υπερβολικό άγχος που δεν μπορεί να διαχειριστεί όταν αντιμετωπίζει την πηγή της φοβίας του… Ποιες συμπεριφορές προκαλούνται όταν έχουμε χρόνιες καταστάσεις φόβου που δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας; Μπορούμε να απαλλαγούμε από τους φόβους μας, αναγνωρίζοντάς τους και δίνοντας τους χρόνο και χώρο για κατανόηση; – Με τη βοήθεια της Κατερίνας Χαμπέζου – Promotional Marketing στον ιστότοπο omorfizoi.gr και την Κατερίνα Γαστεράτου, Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια και Ειδική Παιδαγωγό, εμβαθύνουμε στον σκοτεινό κόσμο των Φόβων και των Φοβιών